TOPPER®: wilde rosé

Domaine de Gressac Alezan rosé 2015

Gressac Elsevier KleiIk ben jaloers op Nicolaas Klei. Niet vanwege zijn ongeëvenaard grappige en sappige schrijfstijl, goede smaak en oneindige hoeveelheid proefflessen, maar omdat hij eerder was met schrijven over ‘mijn rosé’, die van Domaine de Gressac. Toen ik aan het eind van vorige zomer mijn nieuwe favoriete rosé ontdekte (zie ook mijn ‘oude’ lijstje van een tijdje daarvoor) aan de keukentafel bij Nederlandse importeur Daxivin, heb ik gewacht tot het nieuwe roséseizoen (nu, that is) om erover te schrijven. Omdat ik ’m eerst nog eens heel goed en rustig terug wilde proeven en omdat ik in mei bij het domaine in de Rhône langs kon gaan (met dank aan eigenaresse Laurence Michelet en Marnix Rombaut!). En nu heeft de fantastische meneer Klei er dus net over geschreven (zie foto) – en terecht. Afijn, de scoop is weg, mijn enthousiasme niet!

Nicolaas Klei heeft een uitgesproken voorkeur voor natuurlijk gemaakte wijnen. Puur, zuiver, licht verteerbaar, sappig, doordrinkbaar en vooral heel lekker; dat zijn bij hem de belangrijkste criteria. Logisch dat de Alezan rosé van Domaine de Gressac ook bij hem zo in de smaak valt. De 2014 en dan ook zeker de 2015, die in april gebotteld werd en wat verser in het rode fruit zit.

Alezan

Reto Laurence paardAlezan refereert aan een paardenras en de rossige, vosachtige vachtkleur die in de paardenwereld ‘alezan’ wordt genoemd. Op Domaine de Gressac zijn ze nogal van de paarden: Laurence en Reto Michelet hebben er inmiddels 22. Hun werkdagen beginnen elke dag om 5:00… Vrienden verklaarden Laurence – destijds succesvol makelaar in Genève – voor gek toen ze haar droom daadwerkelijk ging waarmaken: leven op een (wijn)boerderij met paarden in Zuid-Frankrijk.

Vin naturel

David TeyssierWijnmaker David Teyssier werkte al op het landgoed toen de Michelets het aankochten. Zijn passie ging in vervulling toen zij hem vroegen om natuurwijn te gaan maken: pure wijn van onbespoten druiven uit onbespoten wijngaarden, zonder toevoegingen en niet gefilterd. In het meer dan 45-jarige bestaan van het domein zijn nooit schadelijke synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Monsieur Bondurand, de eerste eigenaar, werd in de streek maar als een gekke hippie gezien. Tegenwoordig komen er regelmatig wijnmakers uit de omgeving naar Gressac toe om te informeren hoe zij dat nou doen, dat biologisch werken…

Alezan rosé 2015

De Alezan rosé wordt gemaakt van 80% grenache en 20% cinsault die direct worden geperst. In 2014 maakte ook clairette nog deel uit van de blend, maar David koos omwille van de sappigheid en zuren voor deze nieuwe verhoudingen, die de rosé ook net een tikkie meer rood-fruit-beleving meegeven. In de neus vooral (amarene)kers, maar ook framboosjes en rode appel. In de mond fris rood fruit, vers geperst appelsap en rijpe pruimen(compote). Een gezond en puur smakende sappigheid, vergezeld van een romig vleugje (paarden)stal en een zuidelijke kruidigheid en stevigheid (13,5%). En dan die lange (hout)finale eroverheen: iets vanillekaramel, romigheid en wat spicy kruiden (zwarte peper, kaneel, zoethout). Doet het overigens prachtig bij romige (geiten)kaasjes.

kelderDe rosé krijgt een opvoeding van 7 maanden op oude barriques. David koopt alleen occasions: ‘Zonde om zo’n vat weg te gooien. Ik koop meestal vaten die al 4x gebruikt zijn en doe er dan zelf ook nog jaren mee. Zo krijgt de wijn wel de voordelen van een oxidatieve rijping, maar niet te veel extra smaak van het eikenhout. De wijn moet puur zijn, zonder toevoegingen.’ Er wordt helemaal niks aan de wijn toegevoegd, alleen een minimale hoeveelheid zwavel als conserveringsmiddel tijdens de assemblage, vlak voor de botteling. Daarmee komt het totale zwavelgehalte op 30 mg/l (waarvan 10 mg al van nature in de wijn voorkomt); niets als je het vergelijkt met de 200 en 150 mg/l die in respectievelijk de conventionele en biologische landbouw in rosé zijn toegestaan.
K bij grenache Gressac

Panorama Gressac met David
David Teyssier met het domaine op de achtergrond

Het domaine

nieuwe stokken Gressac
De nieuw aangeplante stokken grenache noir. Als je goed kijkt zie je de plek waar de grenache is geënt op de Amerikaanse onderstok.

Domaine de Gressac bevindt zich in de Gard, net onder de Ardèche. Van de 115 ha landgoed bestaat bijna 10 ha uit wijngaard, waarvan onlangs 0,5 ha grenache noir nieuw is aangeplant. Druivenrassen die staan aangeplant zijn grenache, syrah, mourvèdre, tannat, cinsault, bourboulenc, roussanne en clairette, waaronder vrij veel oude stokken. De meeste zijn 45 à 50 jaar oud en sommige dateren zelfs uit 1947. 80 ha bestaat uit bos, en het landgoed wordt begrensd door het riviertje de Cèze, inclusief een privéstrandje. Reto en Laurence renoveerden de bouwvallen die op het terrein stonden tot authentieke luxe gîtes die inmiddels verhuurd worden. De ouders van Laurence komen oorspronkelijk uit Bordeaux en de Savoie, Reto Michelet groeide op in de Zwitserse Alpen. Toen zij het domein van Gressac kochten, riepen ze de hulp in van natuurwijnspecialist Eric Pfifferling uit Tavel en van David Teyssier. David is geboren en getogen in dit deel van de Rhônevallei, en komt uit een familie van wijnmakers.
huisje aanwijzen Gressacbadkamer Gressac1Gite Gressacbadkamer Gressac2
Madone

Op het domein maakt David ook andere mooie natuurwijnen, zowel rood als wit. De serieuzere Madone (2013) is mijn favoriet: hij heeft een romige neus van zwart fruit en olijventapenade. In de mond is hij zacht, met naast sap en fruit ook kruiden (peper en garrigue), leer en olijven…. David vindt deze wijn het meest representatief voor het domaine, met zijn 80% syrah van noordhellingen (de syrah houdt niet van al te veel hitte) en grenache van zuidhellingen.

Madone2De druiven hebben, à la de betere Beaujolais, een natuurlijke vorm van macération carbonique ondergaan, door de druiven intact te laten zodat ze inwendig gaan gisten onder invloed van koolzuur. Dit zorgt voor veel sappig fruit, behoorlijk wat kleur maar relatief weinig tannines. Na een dag of 12 volgt de persing en de verdere vergisting. Dit alles op een gecontroleerde, lage temperatuur om zo veel mogelijk fruitigheid te behouden. De rode Madone kreeg maar liefst 15,5 punten van Perswijn. Een prachtige en heel ‘eigen’ wijn. Lichtvoetig met tegelijkertijd veel diepgang.

Maar voor mij zal Gressac in de eerste plaats verbonden blijven met mijn allereerste indruk van 1 jaar geleden, met mijn favoriete rosé. Die rosé, die rosé, la vie en rosé… Fijne zomer 😉 €14,75 bij Daxivin.

www.gressac.com

Laurence druiventros
Laurence Michelet

met Laurence

Galantine David
David Teyssier
Gressac paardjes
1,5 uur geleden vers geboren…
Ceze Gressac
Privéstrandje Gressac aan de Cèze
Alezan rose
Die rosé, die rosé… en ik was helemaal niet van de rosé 😉

Alezan label

Panorama
Domaine de Gressac

Print

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Meest recente berichten

Recente reacties

Archief

Categorieën

Meta

2 Comments

  1. Christa Litjens
    15 juli 2017
    Reply

    Ha Karin! Wat een héérlijke rosé is dit idd.! Heb deze week de Alezan (2016) voor het eerst gekocht en gedronken. Wat bijzonder dat deze wijn troebel is en de kleur is ook al zo apart, een beetje oranje-roze! De geur van Amarene kers is ook dit jaar aanwezig! Ik kon deze geur eerst niet zo goed thuisbrengen en heb daarom jouw artikel over deze “wilde” rosé weer opgezocht Een zachte, sappige rosé, maar wel met karakter! Toppertje die in onze collectie zal blijven! De Madone 2013 bewaar ik nog even, maar ik ben wel heel nieuwsgierig hoe mij deze bevallen zal! Grt. Christa 😉

    • 15 juli 2017
      Reply

      Ha Christa, wat goed om te lezen dat je zo van dezelfde wijnen geniet. Deze rosé is idd echt wild… ongefilterd en alles puur natuur, nagenoeg geen zwavel… vol karakter, echt vin naturel maar bijzonder aangenaam en zonder detonerende toontjes 🙂 De Madone ga je dan ook fijn vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *