Suikervrije Sauternes

De welschriesling (ook wel bekend als riesling italico, grasevina, olaszriesling of  – in Tsjechië – ryzlink vlašský) is geen familie van de riesling. Wel is het, net als de riesling, een aromatische en zuurrijke druif. Voor deze Palaviense Ryzlink Vlašský 2008 zijn de welschrieslingdruiven heel laat geplukt, wat zorgt voor een krachtiger, rijkere stijl. Er is precies op het juiste moment geoogst: de 13% alcohol in deze wijn gaat perfect. Met meer alcohol was de wijn log en zwaar geworden. Omdat het fruit bij de pluk perfect rijp was – inclusief een begin van nobele botrytis (edele rotting, waardoor de druiven iets indrogen en daardoor zoeter en smaakrijker worden), zoals de typerende geur en smaak doen vermoeden – maar ook nog een fraaie zuurgraad had, kan de wijn bovendien lang rijpen.

Deze welschriesling is gemaakt door de overtuigd biologisch werkende Miloš Michlovský in Moravië, in het zuiden van Tsjechië, vlak bij het beroemde Oostenrijkse ‘Weinviertel’ en de grens met Slowakije.
Welschriesling2Welschriesling4
Proefnotities

Een verrassende, andere wijn. Met een volle, rijpe strogele kleur en een geur als een Sauternes: zoetig en met duidelijke botrytistonen – denk daarbij aan een intrigerend mengsel van honing, boenwas en lindenbloesem…

In de neus verder gedroogde abrikozen, bloesem (kamperfoelie, acacia, jasmijn) en muskaatdruiven. Die zoete en bijna romige aroma’s proef je ook in de mond, en dat maakt het des te verrassender dat de wijn compleet droog is! Alsof je gedroogde abrikozen met monchou en lindehoning eet, maar dan zonder vet en suiker.

De smaak is vol en aromatisch en de zuurgraad houdt het spannend.
Ronde en droge afdronk waarbij vooral de bloesem-honingachtige (botrytis)tonen nog lang blijven hangen. Mooi gerijpt. Ik zou zeggen: wel dit jaar drinken, beter wordt-ie niet. Spannende en interessante gastronomische (kerst)wijn.

Wat eten we hierbij? Iets met geitenkaas en honing (en tijm) sluit hier naadloos op aan. Denk aan salade, pasta en quiche (bijvoorbeeld een pompoen-geitenkaas-ricottaquiche). Of een gerecht waarin abrikozen verwerkt zijn, zoals deze pilaf van Ottolenghi of deze. Een andere tip: probeer eens met canard à l’orange, en niet te vergeten bij pittige kazen (ook blauwschimmel).

Voor € 12,50 te koop bij Andere Wijn
Print

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Meest recente berichten

Recente reacties

Archief

Categorieën

Meta

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *