Diversiteit langs de Donau: Wenen, Wachau, Weinviertel und so weiter

WINELIFE #61 herfst 2019

Diversiteit langs de Donau: Wenen, Wachau, Weinviertel und so weiter!

[2 fragmenten]

Het ‘antivries’-effect

Oostenrijk is met in totaal 46.500 hectare wijngaarden nog niet half zo groot als wijnland Duitsland of de Bordeauxstreek. Toch staat het, ook in Nederland, goed op de kaart en associëren wijndrinkers Oostenrijk met kwaliteit. Dat is, hoe gek dat ook klinkt, deels te danken aan het Oostenrijkse wijnschandaal van 1985. Dat staat niet geheel terecht bekend als het ‘antivries’-schandaal, omdat er toen di-ethyleenglycol in Oostenrijkse wijn werd aangetroffen, die de wijn dikker en zoeter maakt. Voor antivries wordt meestal ethyleenglycol gebruikt, maar di-ethyleenglycol is een aanverwante stof die evengoed in grotere hoeveelheden giftig is. Terecht zorgde dit voor een groot schandaal. De export van Oostenrijkse wijn was daardoor tussen 1986 en 1990 vrijwel nihil, maar de Oostenrijkers zaten niet stil en voerden grote kwaliteitsverbeteringen en -controles door. Met als resultaat dat de export van Oostenrijkse wijn tussen 2000 en nu verzesvoudigde! Een blessing in disguise dus, die di-ethyleenglycol.

Zweigelt: een nazi-druivenras?

Hoewel in Niederösterreich minder dan 20% van de wijnproductie rode wijn betreft, kunnen we het druivenras zweigelt hier niet onvermeld laten. Dr. Friedrich (‘Fritz’) Zweigelt werkte aan de wijnbouwhogeschool van Klosterneuburg bij Wenen. Daar creëerde hij in 1922 het druivenras dat we nu kennen als zweigelt, door de rassen blaufränkisch en st. laurent te kruisen. Fritz ontpopte zich in de jaren 30 tot een aanhanger van Hitlers nationaal-socialisme, werd na afloop van de oorlog gearresteerd en tot kerst 1945 gevangen gehouden. In 1948 ging hij met pensioen (hij kreeg overigens geen pensioen uitgekeerd over de jaren vanaf zijn openlijke nazi-sympathieën en NSDAP-lidmaatschap) en raakte daarna in de vergetelheid. Tot 1958, toen wijnbouwkundige Lenz Moser voorstelde om het nieuwe druivenras eindelijk eens een naam te geven. Zweigelts naam werd daarmee gerehabiliteerd, maar er blijft grote verlegenheid om zijn verleden. Tot zover over de duistere kanten van de zweigelt. Verder is het gewoon een ongecompliceerd druivenras waar je fruitige (rode kersen!), peperige, vrij soepele rode wijnen van kunt maken. Na grüner veltliner is zweigelt, met 14% van de totale aanplant, het belangrijkste druivenras van Oostenrijk. Net als met de oer-Oostenrijkse ‘Grüner’ is het met een rode Zweigelt makkelijk scoren bij de borrel en de maaltijd.

Lees verder in WINELIFE #61 herfst 2019

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Meest recente berichten

Recente reacties

Archief

Categorieën

Meta

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *