Over mij

Karin Leeuwenhoek (1976) raakte op haar 22e besmet met het wijnvirus. Gaandeweg breidde dat zich uit van heel veel genieten en proeven naar meer verdieping en bestudering. Maar een mooie wijn zul je haar nog steeds niet graag zien uitspugen of leeggieten.

Na een pretstudie Communicatiewetenschap (afgestudeerd in 1999, Universiteit van Amsterdam) en twaalf ambachten rondde zij in 2008 de MA Theologie/Wereldreligies af (Faculteit Katholieke Theologie, Universiteit van Tilburg). Ze was daarna als freelance (eind)redacteur werkzaam voor deze faculteit, alsmede (tot op heden) voor de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen en voor diverse uitgeverijen.

Karin LeeuwenhoekWijn(studie) is verslavend, dus na SWEN3 werd het in 2015 tijd voor SWEN4: de opleiding tot vinoloog in Maarn. Vanaf september 2016 mag Karin zich officieel Registervinoloog van de Wijnacademie noemen. Haar grootste passie ligt op het snijvlak van proeven en filosoferen. In 2015 werd Karin Leeuwenhoek columnist voor WINELIFE en startte zij haar persoonlijke website vinoblogie.nl; sinds 2017 schrijft ze ook voor het wijnmagazine PERSWIJN. Lees hier een interview met haar in Perswijn.

In 2020 voegde Karin Leeuwenhoek een nieuwe service toe aan Vinoblogie: Coin-des-Lions Wine Consultancy (click logo for more info in ENGLISH)Karin Leeuwenhoek

Winelife Karin Leeuwenhoek

In 2015 begon Karin Leeuwenhoek haar persoonlijke website vinoblogie.nl. Hier schrijft zij over wijnen die haar opvallen, raken, hart en zintuigen in vervoering brengen en om extra verdieping vragen. Over ‘kleine’ grote wijnen. Vaak van kleine producenten. Wijnen met een verhaal, wijnen/druiven met een (klassiek) verleden, wijnen met een filosofie. Natuurlijk gemaakte wijnen, biodynamische wijnen, wijnen die heilzaam en weldadig aanvoelen, of gewoon extreem lekker of bijzonder zijn. Uit oude en nieuwe windstreken.Karin Leeuwenhoek WinelifeKarin Leeuwenhoek

Karin LeeuwenhoekKarin Leeuwenhoek

13 Reacties

 1. Wilfried
  14 september 2015
  Antwoord

  Leuke blogs Lees ze met veel plezier en een glas wijn?

 2. Sjef
  16 september 2015
  Antwoord

  Mooi verhaal over Libanese wijnen. Mijn ervaringen zijn niet allemaal top maar zijn zeker bijzonder.

 3. 28 september 2015
  Antwoord

  Ik ben Belgische wijnbouwer in de Franse Rhone vallei sinds 2000. In een vorig leven was ik autorenner. Wij zouden met plezier enkele proefflessen willen posten. Hebt u intresse? Met zonnige groeten, Dirk

 4. 4 januari 2016
  Antwoord

  Beste Karin
  Ik zag op een Facebook post van Jordan in Stellenbosch dat jij daar onlangs op bezoek bent geweest. Mocht je naar aanleiding van je reis naar Zuid-Afrika nog informatie nodig hebben over het land – laat mij weten.
  Vriendelijke groeten
  Sara Channell
  http://www.wosa.nl

 5. 5 januari 2017
  Antwoord

  Beste Karin,
  Jouw Vinoblogie gaat over wijnen met een verhaal. Veel van ‘onze’ zuid-Spaanse wijnen uit het ruige, authentieke wijngebied Granada e.o. hebben dat. Zij weten zelfs zelfs de wijnkenners met jarenlange ervaring te verrassen! Bijzondere verhalen vanwege bijvoorbeeld het gebruik van autochtone druiven, wijngaarden van 1350 m., het oogsten: handgeplukt in de nacht en soms nog met muilezels van het land gehaald, d.m.v. zwaartekracht geperst, sulfietvrije natuurwijnen etc..
  Het is onze passie en missie om dit gebied en haar wijnen in Nederland en België op de kaart te zetten. Dus laat maar horen als je nog op zoek bent naar een bijzonder verhaal, de filmpjes http://www.granadawijnen.nl/c-1383620/filmpjes-bodegas/ spreken voor zich.

 6. Willem vd geer
  6 december 2018
  Antwoord

  Goedemiddag Karin,
  Lees de blogs altijd met veel plezier!
  Ben na vele jaren als Sommelier gewerkt te hebben nu werkzaam voor Savalan Elegance Winehouse uit Azerbeidzjan.

  Kun je mij even Mailen wellicht dat wij iets voor elkaar kunnen betekenen en misschien vind je het leuk om onze wijnen eens te proeven?

  Met vriendelijke groet,

  Willem

 7. Maarten van Rooy
  1 januari 2019
  Antwoord

  Hoi Karin,
  In de laatste Winelife gaf je aan een mooie lijst met wijnbars in Nederland te hebben.
  Ik ben nieuwsgierig of je een paar geheimen hiervan prijs wil geven.
  Als het mogelijk is het liefste in Brabant aangezien ik daar vandaan kom.

  Alvast hartelijk dank,

  met vriendelijke groet,

  Maarten van Rooy

  • Dag Maarten, Dank voor je bericht! Ken je Wijnbar Pinot in Breda al? Ik zal je ook even mailen… Gr. Karin

 8. Raoul Maenen
  13 mei 2019
  Antwoord

  Hoi Karin,

  Wij hebben maandag 17 juni een event in Hotel Okura Amsterdam van Baronarques & Baron de Philippe Rothschild.
  Zou je mij een mail kunnen sturen zodat ik je uitnodiging kan door sturen?

  MvG,

  Raoul
  Le Vin en direct

 9. Maarten van Rooy
  3 juli 2019
  Antwoord

  Hoi Karin,
  Leuk om te lezen wat jouw top 10 wijnen zijn onder de € 10,-.
  Voordat ik jouw blog las kwam ik de afbeelding tegen van
  Bodegas Piqueras Wild Fermented Verdejo 2018.
  Ik denk ik heb die wijn eerder geproefd en dat was toevallig afgelopen zaterdag bij een locale slijter die een proefmiddag had georganiseerd.
  Dankzij jouw uitleg over deze wijn denk ik te snappen waarom wij deze wijn persoonlijk niet zo lekker vonden.

  Met vriendelijke groet,
  Maarten van Rooy

  • Dank voor je leuke spontane reactie Maarten!
   Daar doe ik het voor; eerlijk en goed onderbouwd advies en informatie, weliswaar vanuit mijn persoonlijke smaak…; cheers!

 10. Wim smit
  3 januari 2021
  Antwoord

  Hallo mevrouw Leeuwenhoek , beste Karin, mooie site om te lezen over wijnen . Ik ben ruim 3 jaar nauw betrokken bij Wijndomaine de Salamander Eyserheide 2 te Eys ( Limburg) . Had voor die tijd geen ideé wat er allemaal bij komt kijken om een wijn te maken . Werkelijk fantastisch om één geheel seizoen mee te maken . Vanaf eind febr begin januari , oude takken weghalen , draden en palen herstellen , wederom nasnoeien , wederom opbinden , blad snoeien , uitlopers tussen de draden plaatsen , licht kalken , enz , enz , enz tot aan het plukken , persen , op vaten zetten , bottelen en uiteraard proeven en nog eens proeven . Geweldige ervaring en dat te bedenken dat dat allemaal in Nederland kan . Dus voormij geen wijnen meer uit Chili, Zuid- Afrika of Spanje . Lokaal en brutaal . Hierbij nodig ik u en de lezers uit voor een bezoek en proeverij op Eyserheide met circa 1,5 hect . Zie http://www.domaine-salamander.nl met vriendelijke groet wim . Verneem het graag .
  Ps: ook leuk om te weten , er zijn een 3-tal wijnwandelroutes uitgestippeld door de Visit Zuid-Limburg ( VVV) .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *