Column Karin Leeuwenhoek WINELIFE#93 winter 2025
Vegan is soms vies
Toen ik voor de kerstdagen werd uitgedaagd een vegan menu te bedenken, merkte ik welk ingrediënt ik naast roomboter het moeilijkst kon missen: ei. Als smeuïg bindmiddel en bij het bakken van hartig en zoet gebak. Tuurlijk zijn er plantaardige alternatieven, maar die zijn gewoon minder lekker. Vegan wijn is gelukkig een heel ander verhaal. Daar heb je echt geen dierlijke ingrediënten bij nodig. Nee, ook geen caseïne (melkeiwit), albumine (uit kippeneiwit), gelatine (van dierlijk collageen) of vislijm (viscollageen) als klaringsmiddel, om de wijn helder of zachter te maken. Dat leerden we vroeger wel in de wijnboeken, maar er zijn tegenwoordig plant-based eiwitalternatieven. En vooral bij de productie van witte wijn wordt al heel lang bentoniet gebruikt, klei. Een veganistische wijn maken is niet moeilijker dan ’m niet-vegan maken, en prijs- of smaakverschil hoeft er ook niet te zijn.[…] LEES MEER
Wees de eerste om te reageren