Hotlist TOPPERS® onder een tientje 2022

Hier is-ie weer: de jaarlijkse Vinoblogie Hotlist
10 favoriete wijnen onder de 10 euro

Dit zijn mijn tien TOPPERS® onder een tientje voor 2022 – niet in volgorde van voorkeur overigens, maar in volgorde van ‘stevigheid’ – in de categorieën mousserend, wit, rosé, rood en versterkt.

Dit jaar trouwens geen mousserend – iets goeds onder de magische grens van €10 consumentenprijs is bijna niet meer te vinden – maar voor de afwisseling wel steengoede sherry voor een Spaans prijsje (in de categorie versterkt):

WIT: (voor proefnotities zie onderaan)

Les Vignerons de Florensac ‘Bleu Blanc Thau’ blanc 2021 €8,49

TerrasTOPPER® wit

Koehler-Ruprecht Weisser Burgunder Tradition 2020 €9,95

Einfach Klasse

Château Lastours ‘Les Graviers’ Gaillac blanc 2020 €8,95

Klassieker voor uit en thuis

Kumusha Wines Chenin Blanc 2020 €9,75

Steengoeie Afrikaanse Chenin

ROSÉ: (voor proefnotities zie onderaan)

Les Vignerons de Florensac ‘Bleu Blanc Thau’ rosé €8,49

TerrasTOPPER® rosé

ROOD:  (voor proefnotities zie onderaan)

Les Celliers de Meknès, ‘LExcellence de Bonassia’ 2019 €8,25

Marokkaanse hoogheid

Vinaria din Vale ‘7 Coline’ Saperavi-Malbec NV €9,95

Ultieme slobber uit Moldavië

Kumusha Wines Cabernet Sauvignon 2019 €9,25

Heerlijke day&night Cab

Château Sainte Eulalie ‘Plaisir d’Eulalie’ Minervois 2020 €8,50

Echte plezierwijn

VERSTERKT:  (voor proefnotities zie onderaan)

Barbadillo Manzanilla €8,50 (+Oloroso!)

Archetypische sherry voor een Spaans prijsje


Hieronder volgt een beschrijving van elk van de 10 TOPPERS®

WIT:

Les Vignerons de Florensac ‘Bleu Blanc Thau’ blanc 2021 €8,49

Geweldige terraswijn: licht, fruitig, zuiver, zachtfris en doordrinkbaar. De cave coopérative van wijnboeren in het Zuid-Franse Florensac, vlak bij het Étang (Bassin) de Thau, weet van wanten met o.a. piquepoul-druiven. Hun witte ‘Bleu Blanc Thau’ is een blend van piquepoul en terret, allebei oude lokale Languedoc-rassen.

Zowel in geur als smaak exotisch, expressief en schoon. De zuren zijn fris maar blijven zacht, anders dan je bijvoorbeeld bij veel Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc tegenkomt. Niks mis mee, maar weet wel dat die hoge aciditeit regelmatig wordt uitgebalanceerd met wat extra grammetjes restzoet.

Ook in deze Zuid-Franse wijn vind je passievrucht, wat mango en, welja, gooi ook nog maar een guava en een maracuja in de tropische fruitmand. Naast al die expressieve exotische vruchten vind je ook iets ‘groene’ kruisbes, appel en buxus in je glas. Droog, licht en tintelfris. 12,5% alc.

Dit gaat erin als tropisch water met – ja, echt – een proefbare zilte zeewind van het lichtzoute Bassin van Thau in smaak en afdronk. Een wijn die zonder aarzelen het predikaat TerrasTOPPER® wit krijgt.

Verkrijgbaar bij Wijnkoperij Europa voor €8,49

Koehler-Ruprecht Weisser Burgunder Tradition 2020 €9,95

Einfach Klasse

Duitse Gründlichkeit en Sauberkeit; wat een zuiver, helder, opwekkend en degelijk gemaakt glas deutscher Wein! Met een al even Duits en degelijk label plus ouderwetse kurksluiting.

Zuiver als water, opvallend slank, droog, dorstlessend en appeltjesfris, en dan niet met de strakke zuren van een Riesling, maar de iets mildere, bredere zuren van een Pinot Blanc, oftewel: Weißburgunder. Witte appel, blanke amandelen. Niet complex, niet dik, maar simpelweg Klasse en Trinkfluss. (12%)

Het voorname wijnhuis Koehler-Ruprecht uit de Pfalz behoorde van 1926 tot 2014 tot de VDP, de elitegroep van 200 Duitse wijnmakers, maar verliet het Verband Deutscher Prädikatsweingüter uit eigen wil vanwege onenigheid over typisch Duitse wijnregeltjes. Die hebben in de regel te maken met mostgewichten en wijngaardvermeldingen. Ook van chaptaliseren met suiker moet Koehler-Ruprecht niks hebben. Hier meer details, voor de liefhebbers. Het komt er o.a. op neer dat Koehler-Ruprecht gewoon een ‘Kabinett’ Prädikatswein wil blijven maken die niet zoet, maar Trocken is. Waarvan akte.

€9,95 bij wijnhandel & traiteur Everswijn. De webshop van Berry Evers is nog in aanbouw; voorlopig blijft het dus gewoon langsgaan in de Middelhoffstraat, in het gezellige Amsteldorp in A’dam.

 

Château Lastours ‘Les Graviers’ Gaillac blanc 2020 €8,95

Klassieker voor uit en thuis. Ik proefde ‘m na jaren weer eens, en nu samen met het klassieke, fijne Franse eten van Brasserie van Baerle. Oestertjes vooraf. Hmmm. Harold Hamersma noemt ’m niet voor niets altijd de ‘überhuiswijn’; dat is precies wat dit is.

In deze witte Gaillac, uit Zuidwest-Frankrijk, vind je een prachtige balans tussen 5 witte druivenrassen uit Le Sud-Ouest: loin de l’oeil, mauzac, muscadelle en de iets minder inheemse sauvignon en sémillon.

Ook al ligt Gaillac veel oostelijker dan de regionaam Sud-Ouest doet vermoeden – 300 kilometer van de westkust zelfs! – de wijn heeft een overduidelijke ziltigheid in de afdronk. Mineraliteit, zogezegd. Zilt, zuiver en ingetogen fruitig is-ie, met mooi uitgebalanceerde zuren.

Subtiel fruitig, relatief strak en droog, met frisse appel, gedroogde bloemen, iets kruisbes en een pietsje grapefruit. Licht verteerbaar en alles op z’n plek en in balans. 12,5%

De perfecte huiswijn, klasse, zilt & zuiver, altijd goed om mee te beginnen (en eindigen…). Een topper voor uit en thuis.

€8,95 bij Vinoblesse (al vanaf het begin van Vinoblesse in 1986 in hun assortiment; ‘Lastours Toujours’ aldus mede-oprichter Tjitske Brouwer)

 

Kumusha Wines Chenin Blanc 2020 €9,75

Kumusha betekent oorsprong of thuis in het Shona. De roots van sommelier en wijnmaker Tinashe Nyamudoka liggen namelijk in Zimbabwe. Hij maakte carrière in Zuid-Afrika, o.a. als hoofdsommelier van het no. 1 restaurant van Afrika, The Test Kitchen. Sinds 2017 maakt hij ook zijn eigen wijn, samen met de steengoede wijnmaker Attie Louw van het Zuid-Afrikaanse Opstal Wines. Inmiddels zijn dat er al 9.

Stuk voor stuk geslaagde exemplaren, en nog betaalbaar ook (zie de andere TOPPER® in deze lijst, de rode Kumusha Cabernet Sauvignon). Deze Chenin is gemaakt van het eigen fruit van Opstal Wines (Breedekloof, Zuid-Afrika).

De uit de Loirestreek afkomstige chenin blanc kwam al in de 17e eeuw de Kaap binnen; mogelijk dankzij VOC’er annex amateur-wijnmaker Jan van Riebeeck, ofwel meegenomen door Franse hugenoot-immigranten. Vooral in de Loire is het druivenras herkenbaar aan zijn fijne aroma’s van honing, appel, harde (kwee)peer, bloesem, stro, natte stenen en – last but not least – zijn hoge zuurgraad. Door die van nature hoge aciditeit kan chenin ook in de warme West-Kaap megaspannende, mineralige wijnen opleveren. Zuid-Afrikaanse Sjennins zijn door het warme klimaat vaak rijper en voller van smaak en structuur dan Chenins uit de Loire, maar hebben wel die frisse zuren waarvan het water (speeksel!) je in de mond loopt.

De druif werd in Zuid-Afrika ‘steen’ genoemd totdat men er in de jaren 60 achter kwam dat het geen lokaal ras was, maar de chenin blanc uit de Loire. Dit druivenras deed het in Zuid-Afrika echter zo geweldig goed dat het de nationale trots werd. Nergens ter wereld staat zoveel chenin aangeplant als in de West-Kaap,  deels zelfs nog in heel oude wijngaarden waarvan de old vines voor extra karaktervolle wijnen zorgen.

Dit exemplaar van Tinashe & Attie is een authentieke Afrikaanse Chenin in een modern jasje.

Peren en een hint van toast vallen als eerste op. Ook de kleur verraadt een spoortje hout (ook al rijpte maar 20% van de wijn op grote foeders). 7 maanden ‘sur lie’ gistcontact. In de regel wordt alles bij Kumusha, ook deze ‘entry level’ wijn, spontaan vergist.

Sappige zuren in de mond, fris maar relatief zacht; drinkplezier staat voorop. Gele kiwi, appel, prettig bescheiden qua aroma’s en opvallend zuiver. Lekker droog en toch rond en mollig in de afdronk, en een tikje hartig, ziltig. Lekkere allround Chenin. 13%

Tip: droge Chenin is, net als Grüner Veltliner trouwens, een van de handigste, flexibelste witte wijnen om te combineren met eten. Ook bij gekruid en Aziatisch.

€9,75 bij African Wines

 

ROSÉ:

Les Vignerons de Florensac ‘Bleu Blanc Thau’ Rosé €8,49

Deze lichtgekleurde, licht pittige roséblend van cinsault en merlot is een echte terrasTOPPER®.

Les Vignerons de Florensac, de cave coopérative van wijnboeren in het gelijknamige Zuid-Franse dorpje bij het Étang de Thau, maakt uitstekende rosé. Daar kwam ik eind augustus 2018 al achter, toen ik op bezoek was bij de cave en met twee wijnmakers lunchte in Le Bistrot d’Alex – op en top (Zuid-)Frans. De combinatie van smaak en zachtheid is niet makkelijk te vinden in deze prijsklasse.

Op de fles vind je visjes, in het glas een heel lichte zalmkleur. In de neus is-ie letterlijk waterzuiver, met een geur die doet denken aan water, zomerse opblaaszwembadjes en het sap dat uit een rode appel spat. Ver weg ook een mix van rijpe, zachte nectarine en aardbei. Water met karakter dus.

In de smaak pittige rode appel en appelschil. Goede zuren, fris, aangenaam droog maar niet te. Prettig zuivere afdronk. De zuren geven een kick maar toch overheerst een zachte rosé-ervaring. In de afdronk blijft een vage indruk achter van amarenekersen. 12% alc.

Een perfecte terrasrosé die naar meer smaakt, makkelijk drinkt maar wel pit heeft. Geen diepgang of grote verfijning; nee, dat niet… dûh. In de Vinoblogie Hotlist gaat het om drinkplezier onder de magische grens van de winkelprijs van een tientje. And we have a winner!

Net als de blanc variant is de ‘Bleu Blanc Thau’ rosé een wijn die met verve mijn stempel TerrasTOPPER® krijgt.

Verkrijgbaar bij Wijnkoperij Europa voor €8,49

Eind augustus 2018 was ik op bezoek bij de Cave de Florensac en ook toen viel hun rosé me enorm positief op in hun ‘eigen’ restaurant Le Bistrot d’Alex; een absolute aanrader als je wilt eten in de buurt van het Étang de Thau.

ROOD:

Les Celliers de Meknès ’L’Excellence de Bonassia’ 2019 €8,25

Excellente wijn maken op de 33e breedtegraad? In Zuid-Afrika gebeurt het, in Argentinië, maar op het noordelijk halfrond zijn er weinig goede voorbeelden. Knap als men op warme plekken toch een frisse, fruitige, doordrinkbare wijn kan maken. Deze rode Marokkaan is niet per se excellent, maar wel echt geslaagd!

De blend van merlot en cabernet sauvignon is gemaakt door Les Celliers de Meknès, Marokko’s grootste wijnproducent, die al sinds 1964 bestaat. Op de Wikipedia-pagina over de beroemde oprichter Brahim Zibner lees ik dat hij in 2016 een islamitische begrafenis kreeg en maar liefst 96 jaar oud is geworden. Zou hij als moslim wel of niet zijn eigen wijn gedronken hebben, vraag ik me af?

Over de wijn: even leek er een hint van kurkbesmetting aan deze fles te kleven, maar na even op adem te komen bleek-ie het uitstekend te doen. Een echte ouderwetse rode drinkwijn! Met maar 12,5% alcohol en veel frisheid, in tegenstelling tot de zondoorstoofde exemplaren die ik tot nu toe vooral uit Marokko proefde.

De Merlot overheerst in de aroma’s, met een vleug rode bietigheid, daarnaast veel bessen en pruimen en een hint van tabak. Ondanks de Cabernet en Merlot is de tannine opvallend soepel. Net een eenvoudige doch lekkere, lichte Bordeaux. De wijn heeft 8 maanden gerijpt in Franse barriques maar heeft geen merkbare houtaroma’s.

Drinkt makkelijk en smaakt absoluut niet zoetig of gekunsteld. Pas na een dag of 3 (mocht je de fles niet in één avond opschenken) komt er meer gestoofd fruit naar voren. Toch blijft de wijn zijn frisheid houden.

Probeer in plaats van een geijkte Bordeaux eens deze spannende Marokkaan! Licht maar rijp, met lekkere zuren, droog, (zeer) soepel en doordrinkbaar. En dat voor maar €8,25 bij Il Divino.

 

Vinaria din Vale ‘7 Coline’ Saperavi-Malbec €9,95

Hoewel gemaakt van twee van de meest anthocyaan- (kleurstof) en tanninerijke druivenrassen, saperavi en malbec, is dit beslist geen wijn waar je paarse tanden of een stroeve trekbek (van door de looistof/tannine samentrekkend wangslijmvlies) van krijgt.

Hij drinkt als bessensap en het lijkt zelfs alsof er geen alcohol in zit. Ik noem deze ‘7 Coline’ daarom de ultieme slobber. Uit Moldavië: een van de meest oostelijk gelegen Oost-Europese landen en buurland van Oekraïne. Limonade voor avontuurlijke volwassenen.

In de neus allerlei verse bessen, van aalbessen tot veenbessen, daarnaast cranberrycompote en bosbessenjam, maar mét lekker sappige fruitzuren. Ook iets aards, ‘bossigs’, groenbladerigs, dat doet denken aan dennennaalden en kruisbessen. Beetje vreemd, wel lekker.

In de mond is-ie sappig en zacht en, hoewel droog, krijg je een zoete impressie. Al dat rijpe bessenfruit laat je eerder geloven dat je sap drinkt dan een wijn waar 13,5% alcohol in zit… De tannine is bijzonder zacht en soepel en je houdt geen zwarte tanden over aan deze Saperavi-Malbec, dus de druiven hebben maar een lichte extractie ondergaan.

Conclusie: een opwekkende, sappige, zachte rode superslobber uit Moldavië. Zonder oogstjaar. En dan ook nog in zo’n chique foute dikke fles. Met de hakken over de sloot in de Top 10 onder een tientje; €9,95 bij Il Divino.

Snel slobberen maar!

 

Kumusha Wines Cabernet Sauvignon 2019 €9,25

Kumusha betekent oorsprong of thuis in Tinashe Nyamudoka’s moedertaal, het Shona. De roots van deze sommelier en wijnmaker liggen in Zimbabwe. Hij kwam in 2008 met alleen een rugzak naar Zuid-Afrika en maakte daar carrière als sommelier, om het te schoppen tot hoofdsommelier van The Test Kitchen, het beste restaurant van Afrika. Lees hier zijn indrukwekkende levensverhaal. Sinds 2017 maakt Tinashe ook zijn eigen Kumusha wijnen, samen met steengoede wijnmaker Attie Louw van het Zuid-Afrikaanse Opstal Wines in de Slanghoek Vallei in Breedekloof.

Zie ook zijn Chenin Blanc in deze Hotlist. Deze Cabernet heeft wel lekker dat aardse, bessige en zuur(tje) en structuur(tje) van een echte Cab Sauv, maar het blijft vriendelijk, licht en open in plaats van streng, zwaar of dichtgetikt met hout à la Bordeaux (soms -;).

Vol fruit – alles in de waaier van rood (aardbei, koffiebes) naar zwart (cassis en bramen) komt voorbij – maar tevens strakdroog; erg prettig. Plezierig, eenvoudig en gewoon heel goed gemaakt. In principe wordt alles bij Kumusha, ook deze rode basiswijn, spontaan vergist. 13,5%.

Een Cab die zelfs overdag, vooral gekoeld, heerlijk wegdrinkt. Bij voorkeur een wijn om wat bij te eten, maar werkelijk alles kan hierbij!  Tip: drink ‘m ook bij de fenomenale Zuid-Afrikaanse runderbiltong, made in Holland, te bestellen bij Runder.nl in Amstelveen.

€9,25 bij African Wines (binnenkort weer verkrijgbaar)

 

 

 

 

Karin Leeuwenhoek Vinoblogie Wine of the Week
(klik voor video▶️) Karin Leeuwenhoek deelt op Vinoblogie op Instagram regelmatig een Wine of the Week video. Hier met haar proefnotities van de ‘Plaisir d’Eulalie’ Minervois 2020 (klik voor video▶️)

Château Sainte Eulalie ‘Plaisir d’Eulalie’ Minervois 2020 €8,50

Een echte vin de plaisir. Niet voor niets was deze karaktervolle Minervois met zijn zachte prijsje in juni al eens Vinoblogie Wine of the Week op Instagram.

Dit is wat ik er toen over zei:

Ik hou het kort, want dit is gewoon een no-nonsense, goede, lekkere, héle plezierige Wine of the Week, voor ruim onder een tientje. Deze rode Minervois van Château Sainte Eulalie, de ‘Plaisir d’Eulalie’ 2020; een echte plezierwijn.

Zuid-Franse wijn (of überhaupt wijn uit warme streken) kan soms wat zwaar, ‘zondoorstoofd’ zijn, waardoor je aan één glas al genoeg kunt hebben. Hierbij is dat niet zo, hiervan wil je juist meer!

Dus hij doet zijn naam echt eer aan, deze ‘Plaisir d’Eulalie’, uit de Minervois, in de Languedoc, Zuid-Frankrijk. Voor een zuidelijke rode wijn is ie heel fris en verteerbaar, met veel donker fruit, ‘bramensap’, en lekker peperig.

Hij lijkt licht maar heeft toch 14,5% alcohol – maar daar heb je weinig last van!

Het is een blend van Carignan, Grenache en Syrah; typisch zuid-Frans, zongerijpt en kruidig, maar daarnaast dus puur en fris. Echt zo’n rode wijn die je ook in de zomer gráág wil drinken.

Met zwoel, rijp donker fruit, maar dan wel fris en sappig, soepel, heel droog en lekker hartig. Met wat olijventapenade, veel bramen, kruidig en spicy (vers gemalen zwarte peper, laurier en van die Zuid-Franse garriguestruiken). Een hint van gerookte ham/bacon ook.

Hij drinkt heel makkelijk, door de milde, sappige zuren en hele soepele, zachte, rijpe tannine – maar absoluut ook frisheid.

Oftewel: een aanrader, deze ‘Plaisir d’Eulalie’, een echte plezierwijn.

€8,50 bij Van Eyck Wijnkelders

 

VERSTERKT:

Barbadillo Manzanilla €8,50 (+Oloroso!)

Je weet misschien dat sherry een (met alcohol) versterkte witte wijn is uit: de omgeving van Jerez, in Andalusië, Zuid-Spanje.

Je hebt er vele variaties in, van heel droog en fris tot donkerder/notiger en zwaarder, en ook zoete. Sherry’s rijpen in vrij grote vaten (600 liter) van Amerikaans eikenhout.

Deze beendroge Manzanilla is de lichtste stijl sherry, en die is niet voor niets vernoemd naar een bloemetje: kamille (manzanilla). Het begint met een lichte, droge basiswijn van de druif palomino fino. Die wordt met wijnalcohol versterkt tot 15% en – nu komt het – rijpt dan vervolgens een aantal jaren in het vat onder een donzige deken van gist: ‘flor‘. Die florlaag zorgt voor een unieke smaak.

(klik voor video▶️) Karin Leeuwenhoek deelt op Vinoblogie op Instagram regelmatig een Wine of the Week video. Hier met haar proefnotities van de Barbadillo Manzanilla. (klik voor video▶️)

Om de flor te behouden, te voeden, wordt er in het vat steeds weer nieuwe wijn vermengd met de oudere wijn in een zogeheten ‘solerasysteem’.

Barbadillo is de grootste sherrybodega in Sanlúcar de Barrameda en hun instap-Manzanilla is echt archetypisch. En zeer betaalbaar. Het is een uniek product, dat alleen hier wordt gemaakt, in de omgeving van Jerez de la Frontera en in het geval van deze Manzanilla in Sanlúcar de Barrameda, aan de Andalusische kust.

Hij is vrij bleek van kleur. De aroma’s zijn relatief bescheiden maar je ruikt van alles: gedroogde appel, appelschil en (inderdaad!) wat gedroogde kamille. Zilte zeelucht en broodgist, maar ook droge kurk, eikenhout en een vleugje caroteen, zoals van worteltjes. Complex dus – en ik vind het fascinerend lekker.

Hij ruikt licht, vrij delicaat eigenlijk, fris, verteerbaar. En dat is-ie ook; sherry werkt eetlustopwekkend. Hij is compleet droog, en in de afdronk duidelijk heel umami, hartig, met tonen van bouillon, lavas/maggiplant, walnoten, olijven, en ook weer die caroteen🥕. Je proeft ‘m na 20 seconden nog steeds in je mond en ook de ziltigheid blijft lang hangen.

Door die complexiteit en hartigheid is sherry een supergastronomische wijn. Je moet echt eens een koud glas Manzanilla proberen, als aperitief, bij amandelen, sardientjes (zowel ingemaakt als vers), rauwe haring… En ibericoham natuurlijk. Ik zou bijna zeggen: wat niet, qua borrelhapjes, snacks, tapas en lichte voorgerechten. Vergeet ook zeker onze borrelnootjes niet 😉

En zorg dat-ie, als je ‘m inschenkt, ijs- en ijskoud is, deze Barbadillo Manzanilla. €8,50 bij wijnhandel De Ware Jacob

Na opening niet te lang bewaren; dat kan dan weer wel met een oxidatief gemaakte, donkere, notige Oloroso sherry. De instap-Oloroso van Barbadillo is ook een enorme aanrader, een heel andere stijl, voor precies dezelfde prijs.

Daarom hier ook nog een proefnotitie van de Barbadillo Oloroso (€8,50 bij wijnhandel De Ware Jacob):

Heel donker goudbruin van kleur. In de neus gedroogde zuidvruchten: vijgen, dadels, rozijnen. Heel veel walnoten. In de mond warm en rond. Droog, maar zeker niet beendroog als de Manzanilla. In smaak en afdronk ziltige (niet zoete) karamel en ketjap, en steeds weer die walnoten, vijgen en rozijnen als een rode draad erdoorheen. Maar het gebeurt in de afdronk! Die is vlezig, umami, intens hartig, met lang aanhoudende tonen van ketjap, porcini en noten: geroosterde walnoten, pecannoten. Zoute karamel.

Wijn-spijs: drink Oloroso bij de (nog) hartigere, rijpere, vlezigere hapjes zoals bitterballen, zoute noten (pecan/hazel/borrel), charcuterie, tapenade. Hij doet het geweldig bij alles wat net zo umami/hartig is: van bouillon en ibericoham tot paddenstoelentapenade.

Ook handig: na opening prima nog weken, wat zeg ik: maanden, te bewaren. Dus af en toe heerlijk genieten van zo’n glaasje umami notigheid.

 

… dat was ‘m weer, de Vinoblogie Hotlist voor dit jaar; geniet ervan!

Volg Vinoblogie op Facebook, Instagram en YouTube of abonneer je hieronder op de nieuwsbriefVinoblogie Hotlist 2022 Karin Leeuwenhoek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Een reactie

  1. 15 augustus 2022
    Antwoord

    Bedankt voor het delen van de stappen, ik zal ze zelf toepassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *