Festini-ijsje in een fles

Gumpoldskirchner Tradition van Johanneshof Reinisch

De rotgipfler en de zierfandler zijn twee zeldzame witte druiven die alleen in de warme Oostenrijkse Thermenregion groeien, ongeveer 20 km onder Wenen, met ca. 2000 zonuren per jaar. De zierfandler kleurt aan het eind van zijn rijping opeens rood, vandaar zijn bijnaam ‘spätrot’; de rotgipfler niet, maar diens bladeren hebben dan weer rode uiteinden. De blend van deze twee witte wijnen past goed bij het warmere weer: een festini-ijsje voor volwassenen!

Johanneshof_voorkant

Kleur: lichtgeel. De kleur van lekker rijp fruit.
In de neus gebeurt nog niet zo veel. Iets romigs, fruitigs: perzikyoghurt!
Maar de smaak is alsof je een festini-ijsje eet. Zo een met veel dik fruit. Aardbei, peer. Vooral de aardbei springt eruit.
En dat restzoetje: het lijkt wel of er een mespuntje van die Natrena of Canderel, of Stevia, in zit…
Ook een muskaatje zit er in de smaak. Van de aromatische rotgipfler waarschijnlijk: een kruising van de roter veltliner met de traminer.
PS: De roter veltliner is geen familie van de grüner veltliner en levert bovendien gewoon witte wijn… hij heeft alleen een rozig schilletje. De traminer is wel familie van de gewürztraminer.

Afijn, zoals ik al zei: deze Gumpoldskirchner Tradition van Johanneshof Reinisch is als een festini-ijsje voor volwassenen. IJskoud het lekkerst ook. Maar wel veel interessanter dan een aardbeienijsje, want je proeft ook iets mineraals, van natte stenen, een zuurtje als van balsamico-azijn, en een licht bittertje en prikkeltje. En al die smaken blijven nog best een tijdje nahangen ook.

Niet supercomplex, wel erg gezellig, anders en lekker, en met een leuk verhaal erachter over twee zeldzame druivenrassen. Als je met deze ijslimonade-voor-volwassenen aankomt als aperitief in plaats van prosecco o.i.d. zit de sfeer er gauw in. En leuk om te weten ook voor een ander moment: het schijnt een ideale begeleider van Wiener Schnitzel te zijn. (update april 2016: tijdens een diner in De Leest*** werd deze veelzijdige wijn in het arrangement geschonken bij een gerecht van langoustine / pastinaak / spitskool / dille / gekonfijte citroen!)

Verkrijgbaar bij Andere Wijn (11,50)

Johanneshof_achterkantGumpoldskirchner_scorePrint

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Wees de eerste om te reageren

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.