De laatste druppel / Q&A met Sabas Joosten
In Sinck
Sommelier Sabas Joosten (voorheen De Librije***, sinds 2021 Sinck) is misschien wel de beste gastheer van ons land. Qua kennis, kunde en klantvriendelijkheid. Helemaal ‘in sync’ met zijn gasten.
TEKST: KARIN LEEUWENHOEK | BEELD: MILTON VERSEPUT
EXCUUS, GASTVRIENDELIJKHEID MOET IK ZEGGEN! ‘Of gastvrijheid, ja; als sommelier ben je in de eerste plaats gastheer of gastvrouw en pas in de tweede plaats sommelier. Een wijze les die ik meekreeg van meneer Bruins van De Bokkedoorns. Met andere woorden: je zet je wijnkennis en -kunde pas in als de situatie daarom vraagt. Je eerste verantwoordelijkheid is het welbevinden van de gast, de tafel, het gezelschap.’
DAT IS HELEMAAL JOUW DING HÈ? ‘Wat ik daar zo mooi aan vind is het inschatten, opmerken en ontdekken wie er voor je zit en hoe, met wie en waarom. Van hieruit zoek je aansluiting en kijk je waar ‘de verwachting + 1’ te halen is. Het leukste is gasten te zien genieten in het moment, mede mogelijk gemaakt door het werk van de teams in keuken en bediening. Daarnaast hou ik erg van menselijke interactie en het bezig zijn met jongere leergierige collega’s.’
ZOALS JIJ OOK BEGON: JONG EN LEERGIERIG? ‘Op mijn vijftiende begon ik met een bijbaantje in een schnitzelrestaurant. […] ’ LEES VERDER

Wees de eerste om te reageren