Oudste wijnregio ter wereld wint met modern rood: Karas Red

De prijswinnaars: links de Karas Red, daarnaast importeur Sapna Knijnenburg-Prabhu (Asian Wines)

Nog steeds wilde ik op Vinoblogie een keer aandacht besteden aan de opvallende prijswinnaar in de categorie ‘Wijnspeciaalzaak – Rood t/m €15’ op het Proefschrift Wijnconcours van 25 september jl. Een wijn die er bij het proeven ter plekke ook voor mij echt uitsprong: peperig rood en zwart fruit, zacht, vol & rond, opvallend fijntjes en drinkbaar…

Flying winemaker

Bovendien is het een wijn met een verhaal: gemaakt in het oudste wijngebied van de wereld, maar dan wel door een van de modernste – en zeker beroemdste! – flying winemakers: Michel Rolland, naast Karas’ vaste wijnmaker Gabriel Rogel uit Mendoza, Argentinië. Rolland staat bekend om ‘zijn’ volle, gelikte, toegankelijke wijnen. In de Bordeaux heeft hij als consultant al menig château aan extra Robert Parkerpunten geholpen. Hij is een meester in het maken van smooth blends, vooral van rijpe, dikke, volle, houtgerijpte rode wijnen. En van het handig toepassen van micro-oxygenatie: een techniek die door middel van minuscule zuurstofbelletjes de stugge tannines van een wijn sneller laat evolueren en de wijn dus verzacht.

Eerste christelijke land op aarde?!

Armenië: een land in de Kaukasus dat zich nauwer verwant voelt met Europa dan met Azië. Dat komt mede door de met het christendom doordrenkte cultuur. In 301 na Chr. was het, met de bekering van de Armeense koning Tiridates III, zelfs het allereerste land ter wereld dat het christendom tot staatsgodsdienst verhief. Een interessant historisch-theologisch feitje dat mij tot het schrijven van dit artikel volstrekt onbekend was (mooi toch, hoe alles in wijn samenkomt…)!

Tegenwoordig behoort bijna 95% van de Armeniërs tot de Armeens-Apostolische Kerk (sommigen misschien bekend van Kim Kardashian en de doop van haar dochtertje…) en nog eens 4% is aanhanger van andere christelijke kerkgenootschappen. Armenië is bezet geweest door achtereenvolgens de Arabieren, Byzantijnen, Mongolen, Perzen, Ottomanen (culminerend in de – in Turkije omstreden – Armeense genocide) en uiteindelijk de Russen. In 1990 werd het land onafhankelijk van de Sovjet-Unie.

Armenië is sinds 2001 lid van de Raad van Europa, die 47 lidstaten heeft, waaronder ook Rusland en Turkije (als een soort ‘extended family’ van de EU, met 28 lidstaten).

De met eeuwige sneeuw bedekte top van de berg Ararat (5137 meter) is te zien vanuit de wijngaarden

Oudste wijncultuur

Karas Wines bevindt zich in de Armavir-regio, ten noorden van de 5137 meter hoge vulkaan Ararat, die zich net over de grens in Turkije bevindt. Ook bij Karas is de bodem van vulkanische oorsprong en het is net alsof je dat terugproeft in de spicy mineraliteit van de wijnen.

60 kilometer ten oosten van de Ararat, om precies te zijn in Areni, richting de grens met Iran, hebben archeologen sporen gevonden van de oudste wijncultuur op aarde: ruim 6000 jaar geleden werd hier al op enige schaal wijn gemaakt.

Voor de liefhebber van mooie verhalen: we zien hier een prachtige parallel met het Bijbelse verhaal over Noach, die na de zondvloed met zijn ark strandde op het Araratgebergte, waar Turkije grenst aan Armenië en Iran. Volgens de Bijbel plantte Noach hier de wijnstok en werd hij daarmee de eerste wijnbouwer op aarde. En laat Ararat nou dus inderdaad drommels dicht bij Areni liggen… (zie kaartje)

Ik citeer uit Genesis:

8:4 Op de zeventiende dag van de zevende maand liep de ark vast op het Araratgebergte. [….] 9:18 De zonen van ​Noach, die samen met hem uit de ark waren gekomen, heetten ​Sem, ​Cham​ en ​Jafet; ​Cham​ was de vader van Kanaän. 19 Met de drie zonen van ​Noach​ begon de verspreiding van de mensheid over de hele aarde. 20 ​Noach​ was ​landbouwer​ en legde als eerste een wijngaard aan. 21 Hij dronk van de ​wijn, werd dronken en ging in zijn ​tent​ liggen, zonder ​kleren​ aan… (hoe zou dit aflopen…?)

Proefnotitie

Genoeg historie en theologie; hoe smaakt deze wijn, de Karas Red 2014?

Het is een blend van de internationale druivenrassen syrah, tannat, cabernet franc, petit verdot en montepulciano, aangevuld met de lokale kndoghni. De kleur is intens (mede te danken aan de tannat en syrah) maar de tannines zijn opvallend fijn en soepel (mede te danken aan Michel Rolland 😉 )

Duidelijk peperige syrah-tonen in geur en smaak, ook wat zoethout, fris, rijp fruit van kers en bessen. De wijn is mooi droog, verteerbaar door de elegante zuren en houdt een zekere lichtheid en sappigheid, ondanks zijn rondeur en kracht. De 14% alcohol is goed verpakt en in balans met de zachte tannines en zuren.

Een modern gemaakte wijn, met niet al te veel extractie, deels op RVS opgevoed voor de frisheid, deels op hout voor extra complexiteit. Vol van smaak, fijntjes, spicy, smooth  (om niet te zeggen: gelikt) en verteerbaar.

Inmiddels is het een rode wijn die ik thuis vaak schenk omdat hij bij alles kan, bij iedereen in de smaak valt (‘Wat een fijne wijn!’ ‘Wat is dit?!’ ‘Ja hoor, ik wil nog wel!’) en, niet onbelangrijk, omdat ik er zelf ook altijd zin in heb.

Nog één leuk feitje

Nog één leuk feitje: de naam Karas komt van het Armeense woord voor de grote terracotta kruiken waarin men vroeger in dit gebied, specifiek in Georgië, wijn maakte. Druiven werden samen met schillen en pitten in de ingegraven amforen vergist. In Georgië is deze antieke wijnmaakmethode helemaal herontdekt, met name voor het maken van orange wines. Hier noemt men de karas qvevri. Unesco heeft deze vele millennia oude vinificatiemethode in 2013 zelfs tot werelderfgoed uitgeroepen: zie dit indringende filmpje voor een sfeervolle, bijna religieuze (zie de laatste 1,5 minuut!), schets.

Juliana Del Aguila Eurnekian (links) en wijnmaker Gabriel Rogel

Jong wijnbedrijf

Karas is een jong wijnbedrijf: het bracht in 2010 zijn eerste jaargang op de markt en de uit Argentinië aangetrokken oenoloog Gabriel Rogel, de vaste wijnmaker, is geboren in 1987. Karas Wines werd in 2003 opgericht door de schatrijke Argentijns-Armeense zakenman Eduardo Eurnekian (heeft o.a. een meerderheidsbelang in 76 luchthavens wereldwijd en bezit twee wijnhuizen in Patagonië, Argentinië) die veel investeert in de Armeense luchtvaart- en landbouwsector. Karas wordt geleid door zijn nichtje Juliana Del Aguila Eurnekian (geboren 1989).

De Karas Red is verkrijgbaar via Asian Wines, voor consumenten o.a. bij Il Divino (Hilversum) voor €14,95

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Wees de eerste om te reageren

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *