Khareba Saperavi Premium 2010

KharebaSaperaviPremiumSodeknetter, dit is weer eens andere wijn. Afkomstig uit Georgië, in het hart van de Kaukasus. In dit gebied, c.q. in buurlanden Armenië en Azerbeidzjan, zijn sporen gevonden van de oudste wijncultuur op aarde: 8000 jaar geleden werd hier al op enige schaal wijn gemaakt. Georgië is het land waar van oudsher gewerkt wordt met qvevri’s, de typisch Georgische ingegraven amfora’s, die nu weer erg in de belangstelling staan. Deze wijn van de lokale saperavidruif – een van de zeer zeldzame druivenrassen met donker vruchtvlees – is echter (deels) op hout gerijpt, en daar ben ik eerlijk gezegd wel blij mee. Subtiel houtgebruik is wat mij betreft bijna altijd een toegevoegde waarde. (NB: zie ook de post over de 100% amforawijn van Josko Gravner)

Khareba is een groot (750 ha wijngaard!) en inmiddels modern wijnhuis dat internationaal georiënteerd is en ook een aantal qvevri-wijnen maakt. Deze methode van wijnmaken is sinds 2013 erkend als Unesco-erfgoed; kijk hier op de website van Unesco voor een mooi filmpje.

De Khareba Winery is gelegen in Kachetië, Oost-Georgië, waar het merendeel van de Georgische wijn wordt geproduceerd. Warme zomers, koude winters, maar beschermd tegen de grootste kou door het Kaukasusgebergte.
Kaukasus
Er is een moderne vinificatiemethode gebruikt: 40% van de wijn heeft een opvoeding van zes maanden op vrijwel nieuwe Franse barriques gehad, de andere 60% op RVS. Daardoor is er flink wat fruit behouden. De druiven zijn laat en dus heel rijp geplukt, wat zorgt voor de volle, ronde smaak. Er heeft waarschijnlijk maar een gematigde extractie van de schillen plaatsgevonden, gezien kleur en tannineniveau, die voor een Saperavi zeer bescheiden zijn. Geen ernstig blauwe tanden en tong krijg je hiervan. Verrassende, elegante stijl.

teinturierKleur: mooi robijnrood en helder. Niet overdreven ‘inktrood’, wat je zou verwachten van deze teinturier-druif, d.w.z. een druif waarvan, naast de donkere schillen, ook het vruchtvlees roodgekleurd is. En saperavi betekent niet voor niets kleurstof of verf in de Georgische taal…
Neus: vol, harmonisch, intens. Een mix van zwarte bessen, bramen en frambozen. Vleugje zacht hout.
Smaak: rond, vrij droog, zachte tannines en een uitgebalanceerde, geconcentreerde smaak. Zwart fruit, iets vanille, iets van rabarber en (gedroogde) pruim. En weer dat subtiele, heel licht rokerige van het eikenhout. Wierook, mirre en bessen. Romig mondgevoel.
Lange afdronk waarin uiteindelijk ook nog iets van laurier, zoethout en kruidnagel doorkomt.
Dikke smaak met veel structuur.

14,5%, uitkijken met een lege maag 😉 Maar uitstekend te doen ook zonder eten erbij.

Erg prettig dit. Van een bijzondere druif.

Verkrijgbaar bij Andere Wijn (tijdelijk voor 12,95)
Saperavi_score

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Een reactie

  1. […] hij zijn eerste grote, amforavormige kleivat in Georgië, de bakermat van de qvevri-wijn (zie mijn eerdere blog over Georgische wijn). Kenmerkend voor dit antieke type wijn is de lange schilweking in vaak […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.