Champagne is zoooo 2015… (deel 2): Raumland Blanc de Noir Prestige 2007 Sekt Brut

In deze tijd van het jaar verdiep ik me graag in andere bubbels en ga ik op zoek naar échte alternatieven voor champagne. De gouden vondst van deze decembermaand: een Duitse Sekt die zich kan meten met een Champagne Grand Cru Millésime…
raumland-prestige-2007
Champagne is duur, heel duur. Althans, die ‘echte’ champagne, de mousserende witte wijn die uit de Champagnestreek komt. Je betaalt vooral voor het luxe imago, dat de streek vanaf de 18e eeuw dankzij Engelse en Franse rijken en koningshuizen heeft opgebouwd en angstvallig bewaakt. Twee of drie tientjes voor een met bubbels opgepimpt schraal en zurig wijntje uit een streek waar de druiven maar moeilijk rijp worden: dank je feestelijk. Nog irritanter en zonde-der is het natuurlijk als je nóg meer betaalt voor een fles en dan nog steeds niet blij wordt van de smaak.

Raumland_pinot-noirAlles begint – en staat of valt – met mooi fruit. Ook al levert een kilootje druiven uit de Champagnestreek sowieso al 6 euro op, simpelweg omdat-ie daarvandaan komt: mooi rijp fruit is het vaak niet. De temperaturen en zonuren (een gemiddelde jaartemperatuur van 10,5ºC en jaarlijks 1700 zonuren) zijn maar net voldoende voor de druivenrassen die de champagneboeren verbouwen (chardonnay, pinot noir en pinot meunier maken er voor 99,7% de dienst uit). De hoeveelheid neerslag en wind is vergelijkbaar met Nederland; ook niet echt sfeerverhogend dus. Maar sfeer of geen sfeer: voor mousserende wijn heb je fruit nodig met voldoende zuren, dus dat klimaat is eigenlijk helemaal niet zo’n probleem. En gelukkig is er vrij veel bos, wat voor beschutting zorgt. Bovendien werkt de bodem mee: de schrale, kalkrijke krijtbodem in combinatie met het onvriendelijke klimaat zorgen ervoor dat de druivenstokken hier lijden, maar net niet té. Daardoor produceren ze druiven die perfect geschikt zijn voor mousserende wijn.

Naast die ideale bodem is het de bijzondere verdienste van de Champagne dat in deze streek de méthode traditionelle werd verfijnd. Dat wil zeggen: de methode waarbij de wijn een tweede vergisting krijgt op de fles, waardoor er koolzuurbelletjes in ontstaan. En waarbij de wijn een tijdlang rijpt op de afgestorven gistcellen in de fles, waardoor hij unieke aroma’s en een zekere romigheid krijgt.

Raumland_Volker
Volker Raumland (Rheinhessen) en zijn kindjes. Volker en Heide-Rose hebben overigens ook twee prachtige dochters.

Deze vinificatiemethode vergt relatief veel tijd, en het is dus logisch dat je voor een fles van zulke bubbels algauw meer betaalt dan voor een normale ‘stille’ wijn of voor een wijn die even snel met koolzuurgas is opgepimpt. Gelukkig kun je van die speciale bereidingswijze zoals gezegd wel iets heel bijzonders terugkrijgen: een unieke smaaksensatie, zeker in combinatie met die fijne belletjes. Want hoe langzamer die tweede gisting en hoe langer de rijping, hoe fijner de ‘mousse’ en hoe complexer de aroma’s. Geduld is ook hier weer een schone zaak.

Wat is dan die complexe smaak die door de ‘sur lie’ rijping op de dode gistcellen in de fles ontstaat? Denk – naast de citrus- en minerale tonen van de basiswijn zelf – aan: broodkorst of toast, honing, acaciabloesem en de gistige geur van broodkruim, alsof je je neus in een versgebakken brood stopt… Unieke aroma’s, die nog eens versterkt worden en verleidelijk in je mond ‘poppen’ door de begeleidende fijne mousse. Dat is wat er zo mooi kan zijn aan een mousserende wijn die op de traditionele manier is gemaakt.

Daarom is mijn advies: koop een echt mooie fles champagne (mijn absolute aanraders, met een voor champagne supergoede prijs-kwaliteitverhouding, zijn deze Beaufort en Giraud Grand Cru) of verleg de grenzen en zoek een fraaie variant uit een andere streek van Frankrijk, of de wereld. Die mag dan weliswaar geen champagne heten – daar zien die kapitalistische champagnewolven streng, héél streng op toe – maar is wel veel avontuurlijker, betaalbaarder en soms véél lekkerder dan een gewone champagne. En dat gaat zeer zeker op voor deze smaakvolle ‘Winzersekt’ van de al sinds 2002 biologisch werkende Volker Raumland uit Rheinhessen, die zich volledig heeft toegelegd op het maken van de perfecte sekt.
raumland_map_rheinhessenRaumland_champagne-map
Raumland Blanc de Noir Prestige 2007 Sekt Brut

raumland-prestige-2007Deze Raumland Blanc de Noir Prestige 2007 Sekt Brut is een millésime, gemaakt van druiven uit één goed oogstjaar. Dit in tegenstelling tot veel champagnes die een ‘non vintage’ blend zijn van verschillende oogstjaren, om in al die jaren een constante ‘huis’smaak en -kwaliteit te kunnen garanderen. Maar het fraaist is natuurlijk een mousserende wijn uit een uitzonderlijk goed oogstjaar, in de Champagne een vintage of millésime champagne geheten.

Deze Duitse Blanc de Noir Prestige Sekt is gemaakt van 100% spätburgunder, oftewel pinot noir, uit het prestigieuze oogstjaar 2007. Het fruit is optimaal rijp en gezond geplukt, maar met de benodigde zuurgraad die voor spanning en frisheid zorgt. Door de druiven meteen te persen is er geen schilcontact en blijft de wijn ‘blanc’. Deze witte basiswijn van pinot noir wordt ca. 8 maanden ‘sur lie’ gerijpt op eikenhout, wat voor extra rondeur zorgt (evenals de malolactische zuuromzetting die tijdens die rijping heeft plaatsgevonden). Vervolgens krijgt de wijn een tweede vergisting op de fles en rijpt hij ongekend lang, in dit geval ruim zes jaar (!), op de lie. Pas aan het eind van 2014 is het gistdepot verwijderd (dégorgement) en zijn de flessen afgevuld en verkoopklaar gemaakt.

Pinot noir geeft een mousserende wijn body en power en vaak ook een net iets ‘roder’, bessiger aroma in de neus. In deze sekt overheersen in de neus de acaciabloesem, citrus en een gistige, kalkige mineraliteit. In de mond komen daar aroma’s van toast en noten bij, ondersteund door de fijne zuren en aanhoudende bubbeltjes. Opvallend is de rijpe, volle en complexe, gelaagde smaak, terwijl de sekt toch echt strakdroog is (met een ongekend lage hoeveelheid restsuiker van 1,4 g/l en een milde zuurgraad van 6,2 g/l). Eindigt met een lange, frishartige afdronk die naar meer smaakt. Dit is een Sekt van het niveau van een Champagne Grand Cru Millésime Blanc de Noirs, uit het supertolle sektjaar 2007! Lees hier de lovende Duitse recensies (Gault Millau, Vinum, Eichelmann e.a.) over Raumland; ik heb nog nooit zo vaak het woord ‘toll’ gelezen als het over wijn gaat.

Raumland_sekt-sushi1Ideale begeleider van sushi en alle soorten borrelhapjes. Ook perfect om de mond een verfrissende reset te geven na het drinken en eten van zwaardere wijnen en spijzen.

Tijdelijk 29,95 (normaal 34,95) bij Pasteuning.

Ik wens jullie alvast fijne bubbels & aansluitend een bruisend 2016 toe!

Print

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

2 Reacties

  1. 3 januari 2016
    Antwoord

    Wauw Karin, ik voel me vereerd deze maandag a.s. te mogen proeven, zeer benieuwd!! X Stijntje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.