TOPPERS® uit Slo(w)venië

De slow wines van Marof van wijnmaker Uroš Valcl raakten mij meteen, en toen ik dit filmpje zag kwam dat gevoel helemaal terug… Karakter, rust, puurheid, vakmanschap – zomaar wat trefwoorden die deze wijnen typeren.
Dit huis en deze wijnmaker verdienen meer aandacht, dacht ik sinds die eerste kennismaking, dus voeg ik nu de daad bij het woord. Erg prettig ook om te lezen dat De Grote Hamersma 2018 zijn rode wijnen gemiddeld een 9 geeft en zijn witte wijnen een 8,5 (zie foto’s). Ik doe er voor de intense, spannende Sauvignon Blanc ‘Breg’ (breg=helling) graag nog een half puntje op. Coup de coeur!


Citaat van Uroš Valcl uit de film:

Door bij alle stappen van het wijnmaakproces betrokken te zijn, kan ik connecten met de natuur en de wijnstok en lijkt het alsof die mijn gedachten volgt… Als iemand anders zich met dit proces bemoeit, voelt het voor mij alsof de wijn zijn kompas verliest en gedesoriënteerd kan raken.
Een wijnmaker is een slaaf van de natuur, genadeloos dicteert de natuur zijn leven. Maar als je er als wijnmaker in slaagt om het moment, de essentie van de natuur te vangen in een fles, dan heb je uiteindelijk gewonnen.
Wijn is een hoogtepunt van de menselijke cultuur, een oude waarde die altijd verweven is geweest met de natuur, maar nooit alleen maar natuurlijk is. Het was altijd de mens die zorgde voor de cruciale interventie in de wijngaard en in de kelder; het is de mens die de wijnstok teelt en het is de mens die de wijn maakt. En het is de mens die de wijn uiteindelijk opdrinkt.

Uroš maakt karaktervolle, unieke, pure, levendige wijnen van blaufränkisch, zweigelt, sauvignon blanc en chardonnay.
Rijpheid, ingetogen kracht, kruidigheid en sappige hoge zuren, stoer doch perfect passend houtgebruik typeren het rood, sprankelend fruit, spanning, energie en mineraliteit het wit – zowel bij de instappers (€11,50) als de hogere, meer complexe cuvées. Sterke prijs-kwaliteit-verhouding voor deze mate van karakter, klasse en vakmanschap.

In Nederland verkrijgbaar via Winterberg Wijnen

Meer info over de wijnen op de Marof website

 

 

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.