Wijn-spijs: Carl Loewen Riesling Alte Reben

Het is lente, ruim baan voor witte wijn! Zwaai de winter maar uit met deze ietwat banale, zonnige zuurkoolschotel, die o zo mooi combineert met de oude-stokken-riesling van domein Carl Loewen (€13,50). Deze topcombi is supersnel klaar; een studentenmaaltijd 2.0 😉

De wijn: Carl Loewen Riesling Alte Reben 2014

Christopher Loewen
De jonge wijnbouwer/wijnmaker Christopher Loewen

carl-loewen-riesling-alte-reben-2014

Aan de Moezel, iets ten noordoosten van Trier en op hemelsbreed zo’n 2 km afstand van de beroemde wijngaard Trittenheimer Apotheke, liggen de oude tot zeer oude rieslingwijngaarden van Carl Loewen. Het Weingut bezit zelfs een wijngaard met stokken die uit 1896 stammen en daarmee behoort tot de oudste ter wereld. Het domein werd opgericht in 1803 en wordt momenteel geleid door Karl Josef Loewen. Zijn 25-jarige zoon Christopher, die net als hij studeerde aan de wijnuniversiteit van Geisenheim, en stage liep bij o.a. ‘grand cru’ wijnhuis Felton Road in Nieuw-Zeeland, speelt een steeds grotere rol in het familiebedrijf.

De Alte Reben komt van steile wijngaarden met stokken die 50 tot 70 jaar oud zijn. Door de hoge leeftijd van de stokken, de specifieke riesling-klonen en de hoge plantdichtheid zijn de rendementen laag en is de sapconcentratie hoog. De diepe wortels in de vrij arme en goed drainerende bodem van blauwe leisteen en leem zorgen voor een optimale (d.w.z. enigszins beperkte) water- en voedingsstoffenvoorziening. De planten hebben daardoor opvallend kleine, geconcentreerde vruchten. In de wijngaard worden geen kunstmest en zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Carl Loewen Riesling Alte Reben 2014De druiven worden met de hand geplukt (deels noodgedwongen, met zulke steile hellingen…) en daarna nogmaals streng geselecteerd. Loewen werkt met spontane fermentatie door middel van de natuurlijke gisten van de druiven. De vergistingstijd van deze langzame fermentatie loopt op tot 100 dagen en de wijn blijft tot vlak voor botteling rusten op de lie.

De Alte Reben 2014 heeft een lieflijke neus van acaciabloesem, honing, limoen, een vleugje vanille zelfs. Ook in de smaak weer overduidelijk bloemenhoning, en heel veel rijpe gele appel en peer. Mooie frisse zuren, in evenwicht gehouden door de milddroge stijl van deze wijn. 12% alcohol.

Riesling bij zuurkool is een classic. En deze vriendelijk-droge Alte Reben vraagt om een wat zonniger stijl zuurkoolschotel.

De spijs: zuurkoolschotel met banaan…

Vooral de banaan maakt hier een beetje een studentenmaaltijd van – waarom toch eigenlijk? Awel, het is desalniettemin een topcombi, zuurkoolstamppot met (vega)gehakt en banaan, liefst ook nog gegratineerd met kaas, en dan deze riesling erbij – met een voor deze kwaliteit studentikoos prijsje (€13,50).

De wijn doet het prachtig bij de zuurkool met banaan vanwege de zuren en het subtiele zoetje. De harmonie tussen de zuren van een riesling en (wijn)zuurkool spreekt voor zich. Het zoetje valt in de wijn zelf eigenlijk niet op vanwege de fraaie balans met de zuren, maar wordt door de banaan naar boven gehaald en die twee haken vervolgens prachtig in elkaar. Datzelfde geldt voor het gele fruit dat elkaar vindt in deze combinatie.

Het recept: zoiets als dit. (alleen gratineer ik de schotel met geraspte kaas erop onder de grill en gebruik ik vegetarisch gehakt, dat ik meng met de zuurkoolstamppot…)

De Riesling Alte Reben 2014 is exclusief te koop bij importeur Pasteuning, net als de andere rieslings van Carl Loewen.

Print

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Wees de eerste om te reageren

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.