Champagne is zoooo 2015… (deel 3): Franciacorta Brut Monzio Compagnoni 2010

13% alcohol?! Ja, dat krijg je van dat mooie rijpe fruit! Dat heeft alles met voldoende zon en warmte te maken. In de koele en minder zonnige Champagnestreek moet men vaak suiker aan de druivenmost toevoegen (chaptaliseren) om met de basiswijn een magere 10,5% alcohol te bereiken… In de tweede vergisting op fles komt daar dan nog eens zo’n 1,5% bij.

Franciacorta_monzio_compagnoniIn mijn zoektocht deze decembermaand naar échte alternatieven voor champagne mag de franciacorta niet ontbreken. Franciacorta is de naam van het gebied waar de mooiste spumantes van Italië worden gemaakt, een half uurtje ten westen van het Gardameer (Noord-Italië). In 1995 verwierf dit gebied de DOCG-status voor zijn beroemde mousserende wijnen. Deze worden gemaakt volgens de méthode traditionelle, met een tweede vergisting op de fles, en rijpen vervolgens minimaal 18 maanden (3 maanden langer dan verplicht is in de Champagne). Voor de millesimato franciacorta’s (gemaakt van druiven uit één enkel goed oogstjaar) geldt een verplichte minimale rijping van 30 maanden; dit is 36 maanden bij de vintage of millésime champagnes.

Deze millesimato Franciacorta Brut Monzio Compagnoni, uit oogstjaar 2010, heeft maar liefst 37 maanden op zijn gisten gerijpt. En hoe langer en langzamer een mousserende wijn rijpt, hoe fijner de koolzuurbelletjes en aroma’s worden. Juist in de periode van ‘sur lie’ rijping – op de dode gistcellen – ontstaan die prachtige kenmerkende aroma’s van bijvoorbeeld acaciabloesem en toast, door een proces dat autolyse heet. Deze mooie droge (dosage 10 g/l oftewel brut) Monzio Compagnoni Franciacorta bestaat voor 80% uit chardonnay, die voor elegantie en frisheid zorgt, en voor 20% uit pinot noir (direct geperst, zodat de wijn helder blijft en niet kleurt door de donkere schillen), die de wijn extra kracht en body geeft.

Franciacorta4Meteen vallen de gerijpte goudgele kleur en uitbundige, persistente, fijne mousse op. De smaak is rijp, zacht maar ook sappig dankzij de mooie zuren. Een verademing naast sommige agressievere champagnes. In de neus appel en peer, iets honing, amandeltjes, broodkruim en brioche. Heeft een heel subtiel dropachtig zoetje in de afdronk. Bijzonder smaakvolle en complete traditionele mousserende wijn.  Kost ca. 17,-, een ongelooflijk lage prijs voor een echte, lang gerijpte franciacorta uit één oogstjaar met alles erop en eraan.

Online te koop bij diverse webshops maar voor Oud&Nieuw nog even snel te halen bij Alex Wijnen, Rozengracht 4, Amsterdam.

Ik wens jullie hele fijne bubbels & een bruisend 2016 toe!
Franciacorta3Print

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Wees de eerste om te reageren

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.