Open-haard-wijn: Barbaresco Riserva 2007, Tenuta Cappallotto

SerralungaAlbaEen wijn om wild van te worden, deze Barbaresco Riserva 2007… Tenuta Cappallotto ligt in Serralunga d’Alba, vlak bij de culinaire truffel-hoofdstad Alba en nabij de plaats Barbaresco in Piemonte. Piemonte is de chique en bourgondische provincie in Noordwest-Italië die bekendstaat om haar prestigieuze rode wijnen (Barolo, Barbaresco) en witte truffels. En de Nutella, want ook ’s werelds beste hazelnoten komen uit dit heuvelrijke gebied. Piemonte is qua wijn vooral bekend om haar rode wijnen van een aantal typisch Piemontese druivenrassen: nebbiolo, barbera en dolcetto. De nebbiolo-druif wordt beschouwd als de koning van de Italiaanse druivenrassen. In de kalkrijke gronden rondom Alba komt hij tot zijn allergrootste hoogten.

Barbaresco2De Grote Wijnen van 100% nebbiolo zijn de stoere, strenge en stevige Barolo en diens over het algemeen elegantere zusje de Barbaresco, die vaak ook iets aromatischer is. Allebei zijn het tanninerijke wijnen die tijd nodig hebben om te integreren, te verzachten en minder streng te worden. Deze stevige Barbaresco Riserva uit 2007 heeft net als een klassieke Barolo heel wat jaren nodig gehad om op perfecte dronk te komen. Hij, of beter gezegd zij, heeft 2 jaar gerijpt in grote Sloveens eikenhouten vaten van 3000 en 5000 liter. Dit formaat en type eikenhout combineert een langzame rijping door een beperkte blootstelling aan zuurstof met het niet opdringen van overheersende eikenhoutaroma’s. Na nog wat jaren rustige flesrijping is deze wijn pas klaar om zichzelf te geven.

Helder en donker baksteenrood van kleur (voorzichtig inschenken want er zit depot onder in de fles!).
Warme, rijke en complexe neus van o.a. kers, viooltjes, leer, cederhout en herfstachtige en winterse kruiden en specerijen (laurier, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat, rozemarijn).
Vol, geconcentreerd en krachtig in de mond met stevige tannines en balsamico-achtige, levendige zuren die samen met de mooi geïntegreerde alcohol het lichaam verwarmen.
Lange afdronk van kruiden, balsamico, wierook en gemengd rood en zwart fruit (aardbeien, frambozen, bramen, zwarte bessen).

Barbaresco_kleurLaat de wijn na opening even in fles of glas ademen en op temperatuur (18 graden) komen. Decanteren is bij deze wijn trouwens aanbevolen; om de droesem te laten bezinken, en die extra zuurstof kan geen kwaad. Zorg er anders voor dat de fles een dagje rechtop heeft gestaan, zodat het depot goed naar de bodem is gezakt. Gebruik een groot, wijd glas om de aroma’s mooi breed tot ontwikkeling te laten komen. Spectaculaire eetwijn: met eiwitrijk eten (kaas, vlees) worden de aanwezige tannines fluweelzacht. De complexe aroma’s komen bij aardse, dierlijke, krachtige gerechten nog meer tot hun recht en verdiepen zich verder.

Barbaresco4Geen wijn om gewoon even mee te pimpelen, denk eerder aan: open haard, berenvelletje, (Italiaanse) kaasjes – en kaarsjes ook natuurlijk – parma- of ibericoham, risotto’s of pasta’s met truffel, kaasfondue, steak, wild en (wild) gevogelte. Nu op zijn top. Verkrijgbaar bij De Wijn Genoten voor de uitstekende prijs van 22,95.

Barbaresco’s zijn bij uitstek wijnen met aroma’s waar mensen opgewonden van schijnen te worden…; zie mijn column ‘Wild worden van wijn’ in Winelife.
Print
Barbaresco3

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Wees de eerste om te reageren

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.