Sherry: De etherische stijl van Rey Fernando de Castilla

Lees dit blog ook op www.sherry.wine

Graag zou ik dit artikel willen beginnen met een dringend advies: drink sherry uit een goed witte wijnglas, en niet uit die kleine traditionele sherryglaasjes die te weinig van de prachtige aroma’s vrijgeven! Het is belangrijk dat het glas een voldoende grote vloeistofspiegel heeft waaruit de geurmoleculen kunnen opstijgen, en aan de bovenkant wijd genoeg is om ze ook daadwerkelijk met je neus op te kunnen snuiven. Jan Pettersen, directeur van Bodegas Rey Fernando de Castilla, zegt: ‘It’s time we start to drink good sherry as a proper wine and serve it in proper wine glasses.’ Sí!

Rey Fernando_Jan PettersenJan Pettersen is van origine een Noor, maar zou na zijn vele, vele jaren in de Spaanse sherrywereld en zijn donkere ogen+haar en gebruinde huid door kunnen gaan voor een Spanjaard – mits hij niet zo lang was… Hij woont al vanaf de jaren 70 in Spanje en werkte vanaf 1983 voor de sherry-gigant Osborne in Jerez. In 1999 werd hij partner van Fernando Andrada-Vanderwilde in diens bodega Rey Fernando de Castilla en na Fernando’s pensionering nam Jan de bodega over. Het bedrijf is sinds ca. 1970 bekend onder deze naam, maar gaat qua historie terug tot oprichtingsjaar 1837.

Pettersen koos ervoor om met het bedrijf in te zetten op kwaliteit en lage productie; gewaagd in een tijd dat de consument nog bijna puur op prijs selecteerde. Bovendien maakt hij geen zoetere blends zoals cream of medium sherry, dit eveneens vanwege zijn kwaliteitsdoel: het bewaren van de subtiele en pure aroma’s van de sherrywijnen. Er zijn twee productlijnen: de ‘Classic’ lijn met daarin de klassiekers Manzanilla, Fino en Amontillado en een zoete 100% Pedro Ximénez, en de ‘Antique’ lijn van sherry’s met een zeer lange houtrijping van soms wel meer dan 30 jaar.
 Deze ‘Antique’ lijn omvat een Fino, Amontillado, Oloroso, Palo Cortado (allemaal van 100% palomino fino) en ook een Pedro Ximénez, De wijnen worden niet geklaard noch gefilterd.

Rey Fernando Antique rangeBij het proeven van de serie Rey Fernando de Castilla sherry’s viel mij als eerste de ‘etherische’ stijl op: de wijnen hebben iets ijls, ongrijpbaars, een subtiliteit en een opvallend lichte verteerbaarheid. Een ingetogenheid die je bij de Classic Manzanilla en Fino nog zou kunnen verwarren met een gebrek aan kracht of uitgesprokenheid – maar de Oloroso en Palo Cortado uit de Antique-serie zijn zo indrukwekkend dat duidelijk is dat er bewust gekozen wordt voor deze subtiliteit. Ik proefde uit de Classic-lijn de Manzanilla, Fino en Amontillado, en uit de Antique-lijn de Oloroso en Palo Cortado, allemaal van 100% palomino.

Proefnotities

rey-fernando-de-castilla-manzanillaManzanilla: mooi licht, fris en etherisch, inclusief subtiele walnoten in de mond, wellicht ietwat té ingetogen. Tegelijkertijd van een fascinerende zilte delicaatheid en zuiverheid. Uiteraard niet afkomstig uit Jerez zoals de andere varianten, maar gemaakt met behulp van de unieke manzanilla-flor die rondwaart in de kustplaats Sanlúcar de Barrameda.
Perfecte begeleider van zeevruchten en vis, inclusief haring.
15% en 13,95 voor 75cl.

Fino: bleek strogeelbruin, de tint van lichte kruidenthee, iets meer kleur dan de subtiele manzanilla. Heeft ook dat etherische, ijle en verfrissende, maar met net iets meer kracht en (hazel)notigheid, die vooral indruk maakt in de neus en lange afdronk. In de mond is hij beendroog maar in de smaak zit ook iets boterigs en honing-karamelligs en een duidelijke pittigheid van de flor. Milde zuurgraad. Dit blijft voorlopig mijn huissherry.
Goede combinatie met Ibericoham.
15% en 13,95 voor 75cl.

rey-fernando-de-castilla-amontilladoDe Amontillado (een Fino die na een periode van rijping onder een florlaag tot een hoger alcoholpercentage versterkt wordt en daardoor zonder flor verder rijpt) is bijna cola-achtig van kleur. In de neus donkere karamel, amandelmarsepein, paranoten en stro, met een lange afdronk van gekarameliseerde gebrande (hazel)noten. Zoet in de neus maar mooi droog van smaak met prachtige umami tonen en een hint van leer door de langere rijping. Uitgesproken aroma’s, die subtiel gelaagd aanwezig zijn. Ook deze krachtigere stijl Rey Fernando de Castilla sherry wordt gekenmerkt door een beheerste, fijne smaak.
Mooi bij (paddenstoelen)bouillon, soepen en risotto met funghi porcini.
17,5% en 14,50 voor 75cl.

Oloroso RFdCOloroso Antique: deze kende ik al dankzij Cathy Moerdijk van Wijn&Ko en O, o, o, wat een pracht van een Oloroso is dit toch! Oud, maar zeker niet log of zwaar. Etherisch: dat woord is hier volledig op zijn plaats. Deze oude sherry heeft in al zijn complexiteit ook een ijle lichtheid en zelfs een florale toets (jasmijn, oranjebloesem)…
Een donkere amberkleur, goudbruin. Complexe geur van bruine basterdsuiker, leer, lichte rook en amandelen (naast andere noten). In het middenpalet weer dat licht boterige, heel typerend voor de Rey Fernando de Castilla sherry’s. Ook in de mond vallen weer de amandelen op, met de florale toets. In de lange en spannende afdronk komt ook nog iets van kruidnagel naar voren. Unieke, complexe aroma’s. Ook ontbreken de notoire aroma’s en smaken van (wal)noten, butterscotch en gedroogde vruchten (dadels en krenten, sinaasappelschil) niet in deze Oloroso. Oloroso’s zijn vanwege een hoger glycerolgehalte ronder en breder dan flor-sherry’s, maar bijna net zo beendroog als het om zoetheid gaat.
Gaat heel goed met (gestoofde) gevogeltegerechten, charcuterie en paté.
20% en 30,95 voor 0,5l..

Palo CortadoZeker zo indrukwekkend – en licht verteerbaar – is de Palo Cortado Antique, een halve liter voor 35,95. Palo Cortado is een Fino waarvan door een mysterieuze natuurlijke oorzaak de florlaag voortijdig afsterft, de wijn vervolgens verder versterkt wordt tot boven de 17% alcohol (deze zit op 20%) en oxidatief verder rijpt zoals een Oloroso. Echte Palo Cortado’s zijn zeldzaam: het natuurlijke afsterven van de florlaag gebeurt maar bij 1-2% van alle Fino’s en zorgt voor een nootachtige complexiteit en rondeur met behoud van de citrus- en flor-achtige frisheid.
Deze Palo Cortado heeft net als de Antique Oloroso een fonkelende, donkere amberkleur. En net als deze Oloroso is het een sherry van één solerasysteem waarvan de sherry’s minimaal 25 jaar oud zijn, sommige nog vele jaren ouder.
De neus is complex met o.a. walnoot, mandarijn, vleugjes wierook, zelfs gedroogde funghi porcini… In geur en smaak is de sherry zowel umami, hartig, als fris en droogzoet: denk bij dat laatste aan de aroma’s van rozijnen, toffee/gebrande karamel, gedroogde vijgen en gekonfijte mandarijn, maar dan zonder enig daadwerkelijk zoet. Ook de vanille, afkomstig uit het voor de rijping van sherry gebruikte Amerikaanse eikenhout, is duidelijk waarneembaar. Zeer complex, compleet, vol van smaak en  in al die complexiteit is deze bijzondere sherry in balans en lichtvoetig. De lange afdronk spreekt bijna voor zich.
Probeer hem eens bij een goede, notige Ibericoham… een uitzonderlijk mooie combinatie. Of weer bij risotto funghi porcini, of een paddenstoelen- of gevogelteconsommé.
20% en 35,95 voor 0,5l.

rey-fernando-de-castilla-FinoMooi vind ik dat, een merk met zo’n duidelijke signatuur: die laagjes van ijle, subtiele en complexe aroma’s over een milde, licht-boterig smakende basis. Rey Fernando de Castilla zal ik voortaan uit duizenden herkennen.

De sherry’s van Rey Fernando de Castilla zijn verkrijgbaar in de webshop en winkel van Pasteuning, Willemsparkweg 11, Amsterdam.

Zie ook het artikel op www.sherry.wine

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Wees de eerste om te reageren

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.