De Hemel op Aarde: Ontbijten met wijn bij Creation Wines

Breakfast2In het achterland van Walker Bay bevindt zich een van de spannendste nieuwe wijnregio’s van Zuid-Afrika: de Hemel-en-Aarde Vallei. Carolyn en JC Martin richten zich in de hemelse setting van dit natuurgebied – met een oeroude schaliebodem van 450 miljoen jaar oud en een relatief koel klimaat – op het creëren van spectaculaire en uitgebalanceerde wijnen en hun andere specialiteit: wijn-spijs-combinaties. Zelfs ontbijten kun je hier in 8 spannende gangen, met wijn!

Walker Bay

Carolyn en JC (Jean-Claude) Martin – allebei telgen uit wijnmakersfamilies – begonnen in 2002 met hun levenswerk: het opzetten van Creation Wines in de nog amper ontgonnen Hemel-en-Aarde Vallei. Om precies te zijn in het deel daarvan dat de Hemel-en-Aarde Ridge heet. De Hemel-en-Aarde Vallei begint enkele kilometers landinwaarts bij de kustplaats Hermanus aan Walker Bay, beroemd om de walvissen (en haaien).

Creation_Wines_range
Sauvignon, Sémillon, Viognier, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Grenache, Syrah…

De winery van JC en Carolyn produceert inmiddels een indrukwekkende serie crispy cool climate wijnen wijnen (zie proefnotities helemaal onder aan dit artikel) en in het bijbehorende restaurant waan je je in het paradijs: overal om je heen groen gras, bloemen, bergachtige heuvels vol fijnbos, wijngaarden, blauwe luchten, en hemels eten en drinken. JC zorgt voor de wijngaarden en het wijnmaken, Carolyn regelt en managet zo ongeveer alles en heeft zich met het restaurant gespecialiseerd in wijn-spijs-combinaties. Een uniek concept, waarbij zelfs kinderen (alcoholvrij) smaakonderwijs krijgen.

Bourgogne-wijnen

Carolyn+JC
Carolyn Martin-Finlayson & JC Martin: allebei telgen uit wijnmakersfamilies

Hamilton Russell was het eerste wijnhuis dat zich, eind jaren 70, vestigde in de toen nog compleet onontgonnen Hemel-en-Aarde Vallei. Tim Hamilton-Russell (overleden in 2013) was een pionier: hij wilde Bourgogne-wijnen maken in dit gebied dat hem vanwege bodem en klimaat perfect geschikt leek voor pinot noir en chardonnay, maar nog compleet onontwikkeld was. Peter Finlayson, de oom van Carolyn, werd Hamilton Russells wijnmaker en overzag de aanplant van de wijngaarden. Hij begon in 1989 Bouchard-Finlayson, een samenwerking met de Bourgogne-grootheid Paul Bouchard, net iets verder down the ‘road’. De Chardonnays en Pinot Noirs van beide ‘instituten’ hebben al vele jaren een grote reputatie.

Hemel en Aarde Road R320
De entree van Creation Wines aan de gloednieuwe R320, oftewel Hemel en Aarde Road

Pionieren

Dat pionieren geldt ook voor de andere wijnhuizen die zich hier vestigden, allemaal steeds iets verder landinwaarts (Sumaridge, Newton Johnson, Ataraxia, Creation, om de mooiste te noemen). Iedereen begon from scratch met het aanplanten van wijnstokken – overwegend chardonnay en pinot noir – die pas na minimaal 3 jaar een geschikte oogst en pas na 10 jaar echt grote wijnen kunnen opleveren. Aanvankelijk aan onbegaanbare dirt roads, maar sinds enkele jaren ligt hier een goed begaanbare asfaltweg, de R320, oftewel de Hemel-en-Aarde Road. Ter hoogte van Creation Wines is de weg pas nét klaar (zie foto). Een pak van het hart van Carolyn Martin, die jaarlijks bijna 50.000 bezoekers over de vloer krijgt in de winery die zij sinds 2002 samen met haar echtgenoot, de Zwitserse wijnmaker JC (Jean-Claude) Martin, bestiert. Elk grassprietje van de perfecte gazons gaat door Carolyns handen; ik vind het bijna onmenselijk hoe hard er door dit stel gewerkt is – en wordt – om deze state of the art winery from scratch op te bouwen en in korte tijd tot zo’n succes te maken (en in dezelfde tijd twee kinderen te krijgen en op te voeden… respect voor supermum Carolyn).

GardenGezonde stokken, weinig bestrijdingsmiddelen

Het domein werkt niet biologisch maar – naar eigen zeggen – wordt er slechts 10% van de hoeveelheid pesticiden/herbiciden gebruikt die in de Bourgogne gebruikelijk is. Dit dankzij de zeebries, het droge klimaat en de gezondheid van de zorgvuldig geselecteerde en onderhouden wijnstokken. Ook konden door bodemonderzoek en een goede bodemvoorbereiding de juiste stokken op de meest geschikte plekken worden aangeplant. Opvallend is dat er veel ondergroei onder de wijnstokken is: een teken dat de boel hier inderdaad niet wordt platgespoten. Naast pinot noir en chardonnay zijn er ook percelen met sauvignon blanc, sémillon, merlot, syrah en grenache beplant. Een beroemde kweker was zelfs op bezoek om stekjes te nemen van het virusvrije plantmateriaal.

Breakfast3Wijn-spijs-combinaties

Het restaurant, of beter gezegd de tasting room, van Creation Wines is gespecialiseerd in culinaire wijn-spijs-combinaties, die door Carolyn en haar chefs zijn uitgedacht. Uiteraard met de eigen wijnen, of alcoholvrij met mooie theeën, of d.m.v. melk met smaakjes en sappen voor de kinderen. Naast diverse wijn-spijs-menu’s zijn er een wine&chocolate pairing, een tapas pairing, een thee-en-canapé-pairing en diverse kaas- en charcuterie-pairings mogelijk – en dus het eerder genoemde wijnontbijt, dat keurig de ’10AM Brunch Pairing’ heet… met op het vroege tijdstip afgestemde proefhoeveelheden wijn, maar dan wel 8x…

Hieronder een verslag van mijn favoriete wijnen van Creation Wines, waarbij ik het ook niet kan laten enkele van de begeleidende (ontbijt)gerechten te bespreken:

Proefnotities

Langoustine+muesliCreation Chardonnay 2015

Dankzij de nabijheid van de Atlantische Oceaan kunnen in dit cool climate gebied prachtige chardonnays in Bourgogne-stijl worden gemaakt, die rijpheid paren aan behoud van zuren en subtiele aroma’s. Voor de Creation Chardonnay worden de druiven in het vat vergist en rijpt de wijn 8 maanden ‘sur lie’ in eikenhouten vaten waarvan 30% nieuw is. De 2015 heeft een florale neus met wat kamperfoelie en kruidnagel, perzik, citroen en ananas. In de mond wordt de wijn in een spannende balans gehouden door mooie zuren die hand in hand gaan met een filmende vettigheid. Je proeft tropisch fruit (mango, ananas, guave), rijpe peer en een romige zuivelsmaak. De afdronk is fris en kruidig, met net dat pittige bittertje dat een chardonnay helemaal compleet kan maken.

Bij de 10AM Brunch Pairing was deze zuivelige Chardonnay de begeleider van een langoustine op muesli-karnemelk-vanille… is dit de hemel?

Er is ook een prestigieuze cuvée genaamd Art of Chardonnay, nog meer in Puligny-Montrachet-stijl, met mooie zuren, notigheid en een lange afdronk, maar de ‘normale’ estate-variant – van ongeveer even oude stokken – is ook prachtig en dus interessanter voor zijn prijs.

3 pinots glassesCreation Pinot Noir 2014

Kruidig (tabak), rood fruit (wilde kers en gojibessen), pruim, een vleugje frisse openhaardrook en romige wierook. Sappig, soepel, licht, weinig tannines, speekselopwekkende frisse zuren. Lichtvoetig, een vrolijke jonge frans, maar met de nodige diepgang: zo verleidelijk kan een pinot noir zijn. Weer die romige wierookachtige rook in de afdronk, waarin ook nog wat tannines om de hoek komen kijken die de wijn een serieuze lift geven. Een klassieke combinatie met de rosé gebraden eend, met daarbij wat biet-geitenkaas-framboos-mosterd. Of thuis bij een geroosterd scharrelkippetje. Bij de 10AM Brunch Pairing werd de Pinot Noir ingezet naast een gerechtje van eendenlever, frambozencoulis, geitenkaas en krokant eendenvel.

Er is ook een Reserve Pinot Noir en een topcuvée Art of Pinot Noir met meer complexiteit, mineraliteit en gelaagdheid, maar net als bij de Chardonnay geldt: de basiscuvée is zo goed en interessant dat ik graag kies voor de goedkopere en net wat toegankelijkere variant.

Merlot pairingCreation Reserve Merlot 2014

Indrukwekkende neus van bramen en ander zwart fruit, tabak, extra pure chocolade en romige geroosterde mokkabonen. Ook een vleugje groene paprika en potloodslijpsel. In de mond fluwelige tannines, sappige zuren en vooral donkere chocolade… naast verse tabak en zwart fruit. Zeer lange afdronk (zeker een halve minuut) met daarin naast de romige mokkatonen ook nog cederhout en vanille. Multi-gelaagde en extreem smaakvolle merlot met structuur en frisheid. Deze wijn was spectaculair bij een soepje van bloemkool, gorgonzola, hazelnoot, tijm en truffel. Daar vonden de vele aromalaagjes in wijn en spijs elkaar en brachten de sappige zuren van de wijn prachtig tegenwicht tegen de romige vettigheid van de soep.

CreationWaitressOok de wijn-spijs-combinatie van de supercrispy Sauvignon Blanc bij de oester met grapefruit moet nog genoemd worden, en de lichtkruidige Syrah bij het kopje dikke, extra pure chocolademelk, en de kruidigfrisse Syrah-Grenache die het zware gerechtje van roerei-spek-aardappelkroketje zowaar licht verteerbaar maakte (alle drie in de 10AM Brunch Pairing). En zeker ook de fenomenale combinatie van de (droge!) Viognier, met flinke zuurgraad, bij een dessert van gepocheerde abrikoos, amandeltaart, kokospuree en gember. En dan was er ook nog die spannende Semillon, die zowel grassig en citroenig als romig mokka-achtig en toasty smaakte… en nu hou ik op.

Creation won zowel in 2012, 2014 als 2015 de Klink Award voor de beste Food&Wine pairing. En dat voor prijzen die wij ons in Europa niet meer voor kunnen stellen: omgerekend 20,- à €25,- voor de meest uitgebreide pairing van 8 spectaculaire gerechtjes incl. begeleidende wijnen…  Zie de website van Creation Wines

In Nederland zijn de wijnen verkrijgbaar via Benier Global Wines

childrenBreakfast1Breakfast4Print

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Meest recente berichten

Recente reacties

Archief

Categorieën

Meta

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *