Hotlist TOPPERS® onder een tientje 2018

Hier is-ie weer: de jaarlijkse Vinoblogie hotlist met 10 favoriete wijnen onder de 10 euro.

Dit zijn mijn tien TOPPERS® onder een tientje voor 2018 – niet in volgorde van voorkeur overigens, maar in volgorde van ‘stevigheid’ – binnen de categorieën wit, rosé en rood:

WIT:  (voor proefnotities zie onder)

Georg Gustav Huff Riesling trocken Niersteiner Hipping 2016 €9,25

Veel mooie Riesling voor je geld

Silverlake Sauvignon Blanc 2017 €8,95

Een van de smakelijkere Nieuw-Zeelandse Sauvignons

Pajzos Tokaj ‘T’ Furmint 2016 €9,65

Originele klasse

Pfaffl Grüner Veltliner ‘Vom Haus’ 2017 €9,95

Oerdegelijk – en oergezellig – Oostenrijks

Tenuta Sant‘Antonio Scaia Garganega-Chardonnay 2016 €9,95

Chic & expressief wit

Badet-Clément Pontificis Chardonnay-Viognier 2015/2016 €8,60

Frisse perzik-vanille-roomyoghurt

ROSÉ: (voor proefnotities zie onder)

Philipp Kuhn, Philipp’s Rosé 2017 €9,95

10+1 bonusrosé…

ROOD:  (voor proefnotities zie onder)

Spiess Spätburgunder trocken 2015 €9,40

Sappige & slanke Duitse Pinot Noir

Di Lenardo Refosco 2015/2016 €9,40

Klinkt – en smaakt! – als vrolijk bos

Collefrisio Montepulciano d’Abruzzo 2015 (BIO) €9,55

Supersappig en kruidig Italiaans

Cielo e Terra 3 Passo 2016 (BIO) €9,95

Dikke rode blockbuster die toch fris en doordrinkbaar is!


Hieronder volgt een beschrijving van elk van de 10 wijnen:

WIT:

Georg Gustav Huff Riesling trocken Hipping 2016

De steile Roter Hang bij Nierstein (Rheinhessen) heeft een grote en lange reputatie als het gaat om Riesling, met beroemde Lagen (wijngaarden) als Hipping, Ölberg en Pettenthal. De wijngaarden van de Roter Hang zijn beschut gelegen op het zuiden en oosten en hebben bodems van 250 tot 300 miljoen jaar oud Rotliegendes, een mix van klei- en zandsteen dat een rode kleur heeft van de ijzeroxiden. Kenmerken van de Rieslings van de Roter Hang zijn hun fruitigheid, levendige zuurgraad en kruidige, würzige mineraliteit. Het lijkt vaak wel alsof je iets van de ijzeroxiden (oftewel: roest) van de Roter Hang in de wijnen terugproeft!

Deze Riesling uit de wijngaard Hipping in Nierstein heeft voor een Riesling een erg bescheiden 4 gram restzoet maar smaakt bijzonder open en vriendelijk. De druiven zijn laat en dus goed rijp geplukt en droog vergist (Spätlese trocken), waarvan 25% spontaan vergist op Holzfass. Het alcoholpercentage ligt op een aangenaam laag overkomende 12%. De wijn smaakt uitgesproken fruchtig en toegankelijk, met allerlei rijp geel fruit, citrusfruit en spannende zuren. Drink ‘m bij (of zonder) allerlei lichte gerechten.

Deze archetypische Roter Hang Riesling is gemaakt door de jonge wijnmaker Daniel Huff van familiewijngoed Georg Gustav Huff in Nierstein en voor €9,25 verkrijgbaar bij Winterberg Wijnen.

Uit het bijzonder uitgebreide en originele Duitse wijnassortiment van importeur en ‘Rieslingjager’ Marco Winterberg, kwart-time leraar Duits en ook qua afkomst voor de helft Duits, komt ook mijn Rosé van het Jaar 2018, Philipp’s Rosé van Philipp Kuhn uit de Pfalz (€9,95; zie onder). Voor bestellingen stuur je een ouderwets mailtje aan info@winterbergwijnen.nl

 

Silverlake Sauvignon Blanc 2017

Voor liefhebbers van Nieuw-Zeelandse/Marlborough Sauvignon Blanc: look no further! Dit exemplaar is zowel crispy, stuivend en fris als rijp en vol – een bijzondere combi. Aroma’s van passievrucht, kruisbes, asperge, iets rijpe, gele (in tegenstelling groene!) paprika, vleugje buxus… de hele Nieuw-Zeelandse-Sauvignon-Blanc-bups, maar dan zonder die gangbare superhoge zuren en al te groene tonen. Mooi droog, aromatisch en crispy, maar niet zuur en groen.

De sauvignon blanc druiven voor deze wijn komen uit verschillende wijngaarden in Awatere en Wairau Valley, beide gelegen in de regio Marlborough, op het noordoostelijke puntje van het zuidereiland. Wairau Valley levert aromatische, volfruitige wijnen (mits de druiven niet al te vroeg geplukt worden natuurlijk…), Awatere Valley heeft een meer stenige/kiezelige alluviale bodem en is wat koeler, droger en winderiger, waardoor de druiven hier een wat minerale, strakkere touch aan de wijn meegeven.

Voor liefhebbers van Nieuw-Zeelandse/Marlborough Sauvignon Blanc (mét schroefdop, uiteraard): look no further, dit is geweldig spul! €8,95 bij Il Divino

 

Pajzos Tokaj ‘T’ Furmint 2016

Voor het eerst gedronken bij restaurant Waterproef in Scheveningen, waar Lendl Mijnhijmer toen nog sommelier was. Deze originele droge Hongaarse wijn uit de Tokaj-regio, gemaakt van de über-Hongaarse witte furmintdruif (aangevuld met een heel klein percentage van de super-Hongaarse hárslevelű en een nog kleiner percentage muscat) is verfijnd, open en een gastronomische alleskunner. Heeft wel iets van een Grüner Veltliner: heeft pit, is vol en toch fris, en is als een Golden Retriever (oftewel allemansvriend) bij de maaltijd.

In de geur is deze Pajzos ‘T’ volfruitig, met appel, gele pruim en een vleugje rijpe ananas, daarnaast licht kruidig en vuurstenig. De smaak is prachtig in balans, vol, zachtfris, met mooie zuren en in de volle afdronk een minizoetje (schrik niet: écht mini, de wijn is ‘Dry’). De sowieso al bescheiden 11,5% alcohol is volledig onmerkbaar. Een zeer zuivere, goed gemaakte wijn, verfijnd, vol en enorm goed in balans.

Stijlvolle fles, en ook hier weer: de schroefdop – top!  €9,65 bij Wijnkoperij Platenburg

 

Pfaffl Grüner Veltliner ‘Vom Haus’ 2017

Dé witte druif van Oostenrijk: de grüner veltliner. En deze wijn ervan is wat mij betreft een van de betere. Afkomstig uit het Weinviertel, de grootste wijnregio, in Noord-Oostenrijk.

Dit is een schoolvoorbeeld van een mooie, goed gemaakte Grüner Veltliner: sap van knapperige appels en peren, würzig en pittig dankzij het bekende witte pepertje. Rond, fris-sappig en prachtig in balans. 12% alc. Een gastronomische topscorer: als je niet weet welke wijn je bij een gerecht moet schenken: Grüner Veltliner is een inkopper! Van kip en wiener schnitzel tot groente- en pastagerechten.

Weingut Pfaffl werd in januari 2017, als eerste Oostenrijkse wijnhuis bovendien, uitgeroepen tot European Winery of the Year 2016 door Wine Enthusiast Magazine, lees ik. Leuk voor ze. Maar deze wijn is vooral leuk voor ons… – mehr bitte! €9,95 bij Siersma Wijnadvies

 

Tenuta Sant‘Antonio Scaia Garganega-Chardonnay 2016

Wat een expressieve en originele wijn! Bevat naast garganega en chardonnay ook wat trebbiano (niet vermeld op het etiket want minder chic?) en men is er dankzij vergisting op RVS bij lage temperatuur in geslaagd extreem veel fruit en aromatiek uit deze druiven te halen: zeer rijpe kruisbes, mango, passievrucht en ander tropisch fruit, een snufje verse oregano en wat kummel/karwijzaad, zelfs iets buxus en ‘pipi de chat’ à la een klassieke Sauvignon Blanc…

De druiven zijn met de hand geplukt en komen van een kalkrijke vulkanische bodem in de provincie Verona. De wijn is vol, stuivend aromatisch, mild qua zuren en toch fris, heeft misschien een paar grammetjes restzoet en dat staat hem goed. 12,5%. Mooi bij een romig wit kaasje, bij zoetzilte krab en coquilles, pasta, risotto, en zeker ook als koel aperitief.

Ziet er ook nog eens prachtig uit, in de heldere fles met mooi grafisch zwart-wit label en afgesloten met een ingenieuze glazen vinolok sluiting (alleen al goed voor €0,70…). Chique wijn met een unieke eigen signatuur, €9,95 bij Bovino.nl

 

Badet-Clément Pontificis Chardonnay-Viognier 2015 (inmiddels is jaargang 2016 verkrijgbaar!)

Na de rode GSM-blend Pontificis en de Révélation Chardonnay in de Hotlist 2017 belandt dit jaar weer zo’n extreem plezierige, crowdpleasende wijn van succesformulebedrijf Badet-Clément in de Top 10.

Laurent en Catherine Delaunay komen oorspronkelijk uit de Bourgogne maar leerden het vak in de Nieuwe Wereld c.q. Californië… Dat verklaart de toegankelijke, vaak wat romige maar toch elegante stijl van hun wijnen. Het zijn comfortabele, gelikte wijnen mét frisheid en elegantie en zeker ook de nodige getypeerdheid van druivenras en terroir.

Voor de witte Pontificis selecteerde het oenologenechtpaar chardonnay- en viognierwijngaarden in de Languedoc. En dat hebben ze weer goed gedaan: deze witte blend is vol, fruitig en frisromig, heeft de citrus, gele appel en havermout van de chardonnay en de peer, perzik en bloemen van de viognier. De romigheid komt van de ‘sur lie’ rijping op eikenhout met regelmatige bâtonnage, het hout verklaart ook het snufje vanille en de héél lichte spice en toast. De aroma’s zijn subtiel en bescheiden, in de mond is de wijn romig én heeft hij mooie zuren; alles is goed met elkaar in balans.

Witte Rhône meets witte Bourgogne! En dat wekt onherroepelijk associaties op met frisse perzik-vanille-roomyoghurt… heerlijke wijn! Gaat goed bij kip, witvis, gamba’s en romige pasta. €8,60 bij Margaret Wines

ROSÉ:

Philipp Kuhn, Philipp’s Rosé 2017

Omdat deze rosé de Vinoblogie Rosé van het Jaar werd  (zie Instagram 29-04-2018) én minder dan €10 kost, is deze extra toegevoegd aan de Top 10:

  • Blend van cabernet sauvignon, merlot, st. laurent, blaufränkisch & spätburgunder
  • gemaakt volgens de saignée-methode
  • uitgesproken fris en aromatisch (bessen en peer)
  • 11.5%
  • De jonge wijnmaker Philipp Kuhn is gevestigd in Laumersheim in de Duitse Pfalz en lid van de VDP

€9,95 bij Winterberg Wijnen (zie ook de Georg Gustav Huff Riesling trocken Hipping 2016 bovenaan)

ROOD:

Spiess Spätburgunder trocken 2015

De broertjes Spiess uit Bechtheim, Rheinhessen, hebben het uit 1509 stammende familiebedrijf met 30 hectare wijngaarden van hun vader overgenomen. Johannes is sinds 2011 verantwoordelijk voor de kelder, Christian (zie foto, op Wine Professional 2018 met zijn vrouw Sina) sinds 2014 voor de wijngaarden. Zij kiezen duidelijk een slankere, elegante stijl voor hun wijnen, onder andere door vroeger te oogsten. (ook hebben ze zich aangesloten bij Fair ‘n Green, een soort biocertificaat ‘light’!)

Zo maken ze bijna een Frühburgunder van deze Spätburgunder 😉 Hij is wat ijler en lichter van structuur dan de gemiddelde Spätburgunder, licht rokerig, met friszuur rood fruit (zure kers, framboos, granaatappel) en een zweem van rozen. Dit alles subtiel, net als de weinige, soepele tannine. De hoge zuren maken de wijn uiterst sappig en zomers. Duitse Pinot Noir kan soms wat zwoel zijn, dat is deze niet! Deze heeft spanning. Een dorstlessende, lichte rode wijn (12,5%), dartelend en jong als zijn makers…

Zoals het Pinot betaamt erg lekker bij gerechten met een aardse toets, zoals champignons of truffel. Of een geroosterd kippetje natuurlijk… Drink ‘m gekoeld, als een echte rode zomerwijn.

€9,40 bij De Coninck Wines

Di Lenardo Refosco 2015 (inmiddels is jaargang 2016 verkrijgbaar!)

Over zomers rood gesproken: ook deze Refosco (van handgeplukte refosco dal peduncolo rosso druiven) doet het licht gekoeld geweldig. Waar de Spätburgunder van Spiess wat ijler en lichter smaakte, is de Refosco van Di Lenardo wat aardser en nog wat rokeriger. Toch overheersen vooral het frisse rode fruit en tonen van een zomers bos: bladeren, kreupelhout, met dennennaalden bezaaide bospaadjes… Wat een vrolijkerd is dit! – een uplifting, energieke lichte rode wijn met redelijk complexe aroma’s:

In de neus allerlei fris, rood bosfruit, zoals cranberry, bosaardbeitjes, -framboosjes en -besjes. Ook wat kruiden, tabaksblad en peper. In de smaak is de wijn vol en rokerig, maar dit zonder het bos en fruit te overheersen. Waar wijnen van de refosco dal peduncolo rosso (een inheems druivenras uit Friuli-Venezia Giulia, Noord-Italië) nogal robuust kunnen zijn, is deze juist zeer soepel, met weinig (merkbare) tannine. 

In de afdronk cranberrycompote en verse tabak… de sappigheid en verkwikkende zuren vragen om een volgende slok. Het rokerige eikenhout stelt zich helemaal in dienst van de wijn op. 12,5%. Erg fijne vondst!

€9,40 bij Wijnkoperij Platenburg

 

Collefrisio Montepulciano d’Abruzzo 2015 (BIO)

Geweldig, zo’n supersappige, kruidige, biologische  Montepulciano d’Abruzzo in een fles met handige schroefdop. Dat nodigt uit tot (gekoeld) meenemen en buiten drinken! Heerlijk bij kaas, pizza, eigenlijk al het mogelijke Italiaans eten, en sowieso alles met rozemarijn. (vlees…)

Aroma’s van kersen, kruiden, een kaneelstokje, friszuur, sappig en boertig in de smaak, met de smaak van puur, rijp fruit (de montepulcianodruiven zijn pas in de tweede helft van oktober geoogst!). Soepele, ‘zoete’, zachte tannine, en nog een dropje toe.

Een wijn met veel sap, fijne zuren, prima concentratie en prachtig fruit. Met een pure smaak, ‘verfijnd rustiek’ en levend. Ongetwijfeld speelt daarbij mee dat dit een biowijn is; die hebben opvallend vaak levendigere, mooiere zuren… Toen ik een keer naar het waarom van die ‘levendigere zuren’ vroeg aan de natuurlijke wijnmaker Théofile Milan verklaarde hij dit ‘heel logisch’ uit het feit dat je (althans, bij vin naturel) niets uit de wijn wegneemt, niets doodt en alles dus levendiger smaakt… In het geval van biologisch werken denk ik dat de lagere opbrengsten (immers: geen kunstmest, geen synthetische bestrijdingsmiddelen) in combinatie met de levende bodem en diepere wortels meer smaak, intensiteit en levendigheid (kunnen) meebrengen.

Let wel op (en ook dat kan een effect van het biologisch werken zijn, waarbij minder zwavel als conserveringsmiddel is toegestaan): dit is een wijn om snel op te maken, niet om verspreid over een paar dagen te drinken. Dan gaat-ie beduidend minder levend smaken, terwijl dat voor mij nou juist het unique selling point van deze boertige rakker is. Maar dat snel opdrinken lijkt me voor niemand een probleem…

€9,55 bij Wijnkoperij Platenburg en Margaret Wines

 

Cielo e Terra 3 Passo 2016 (BIO)

Een dikke wijn in een dikke fles, voor liefhebbers van dikke rode Amarone en Ripasso – met het voordeel dat deze 3 Passo opvallend fris en doordrinkbaar is!

Dat terwijl hij uit Puglia, Zuid-Italië komt. Bovendien is hij van 3 andere druivenrassen gemaakt dan de Noord-Italiaanse Amarone en Ripasso, te weten van sangiovese en twee Zuid-Italiaanse druivenrassen: primitivo en negroamaro. Biologisch, bovendien.

Zoals de naam misschien al doet vermoeden, wordt deze wijn (deels) gemaakt op de manier van Ripasso in Valpolicella (Noord-Italië). Dat wil zeggen: eerst wordt een droge rode wijn gemaakt, die vervolgens bij de droesem/schillen die overblijven na het persen van de zoete Recioto of tot droog uitvergiste Amarone wordt gedaan. Dankzij aanwezige vergistbare restsuiker – Recioto en Amarone worden namelijk van ingedroogde, dus bijzonder geconcentreerde en suikerrijke druiven gemaakt – komt er een nieuwe vergisting op gang en wordt de wijn nog wat voller, extractrijker er alcoholischer. Je kunt ditzelfde effect ook verkrijgen door suikerrijke, ingedroogde druiven aan de rode wijn toe te voegen.

Wijnhuis Cielo e Terra licht hun vinificatie en de naam ‘3 Passo’ toe aan de hand van de 3 stappen in het vinificatieproces:

1 Het gebruik van deels overrijpe druiven
2 Veelvuldig overpompen (remontage) van de vergistende most, in gekoelde tanks
3 Gedeeltelijke opvoeding op eikenhout

Maar nu even to the point – de proefnotitie:

Zoals verwacht ruikt de wijn flink dik en fruitig, iets gestoofd en spicy/peperig, met wat van die port-achtige aroma’s die Amarones en Ripasso’s ook vaak hebben. Toch overheersen in de smaak vers rood fruit: van aardbei en rode bessen tot frisse kersen en bramen. Het fruit is opvallend fris, niet jammy; wel proef je naast het frisse fruit ook wat rozijnen/krentjes, van de deels overrijpe druiven. In de afdronk tonen van peper en kruidnagel en een complementerende stenige, koele kalkachtige toets. Het eikenhout is puur ondersteunend gebruikt, voor extra complexiteit en structuur; je proeft geen houtsmaak, maar vooral fruit. De tannine is rijp en bijzonder soepel.

Een dikke wijn, mooi droog en krachtig (14% alc.), goed en slim gemaakt: een echte rode blockbuster die toch fris en doordrinkbaar is! Die een rijke smaak heeft, maar toch verteerbaar is, die lekker weg drinkt (met en zonder eten) en tóch dik en voldoende complex is.

Met stijlvol chic label (laat dat maar aan die Italianen over!) en dito flesvorm. Een wijn&fles die scoren! €9,95 bij Siersma Wijnadvies

…..de selectie voor de Vinoblogie Hotlist 2019 is alweer begonnen!

Volg Vinoblogie op Facebook en Instagram of abonneer je hieronder op de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Meest recente berichten

Recente reacties

Archief

Categorieën

Meta

One Comment

  1. […] Karin Leeuwenhoek koos 10 wijnen en (als bonus) 1 rosé voor haar actuele hotlist met toppers onder 10 euro. Bijzonder vereerd zijn we dat “onze” 2016 Riesling Hipping van Weingut Georg Gustav Huff en 2017 Philipps Rosé van Weingut Philipp Kuhn hierin opgenomen zijn. Laatstgenoemde zelfs als Rosé van het jaar! Nieuwsgierig naar haar proefnotities? Klik dan Vinoblogie […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *