Hier is-ie weer: de jaarlijkse Vinoblogie hotlist met 10 favoriete wijnen onder de 10 euro.
Dit zijn mijn tien TOPPERS® onder een tientje voor 2019 – niet in volgorde van voorkeur overigens, maar in volgorde van ‘stevigheid’ – binnen de categorieën wit, rosé en rood:
WIT: (voor proefnotities zie onder)
Domaine Fradon Vin de Pays Charentais Sauvignon 2017 €8,95
Zo Sauvignon Blanc als het maar kan
Philipp Kuhn Philipp’s Riesling 1.0 2018 €8,95
Een hele liter top-Riesling
Wolf Grauer Burgunder 2017 €8,95
Beestachtig lekkere Duitse Pinot Grigio
Domaine Wardy Clos Blanc 2017 €9,95
Libanese klasse voor een zachte prijs
Bodegas Piqueras Wild Fermented Verdejo 2018 (BIO) €7,95
Om wild van te worden, deze volle Spanjaard
ROSÉ: (voor proefnotities zie onder)
Vakantierosé van het eiland Corsica
ROOD: (voor proefnotities zie onder)
Domaine Alary La Grange Daniel 2017 (BIO) €8,55
Sappig, bio en zo Frans als het maar kan
Georgische hit
El Perdiguero Cigales Reserva 2014 €9,85
Klassieke niet-Rioja…
Château Beauregard Mirouze Campana rouge Corbières 2017 (BIO) €9,95
Prachtwijn uit het Franse Zuiden
Hieronder volgt een beschrijving van elk van de 10 wijnen:
WIT:
Domaine Fradon Vin de Pays Charentais Sauvignon 2017 €8,95
Exemplarische Franse Sauvignon Blanc, met veel kruisbes en buxus (om niet te zeggen kattenpi##), uit een origineel gebied: de Charente. Dit is het gebied pal boven de Bordeauxstreek, ook bekend als de Cognacstreek, in West-Frankrijk. Een stuk zuidelijker dan de Loire dus en heel wat westelijker ook dan hét Sauvignon Blanc-gebied in het hart van de Loirestreek. Ze noemen ‘m nog gewoon lekker old school ‘Vin de Pays’, landwijn, in plaats van IGP.
Eenvoudig, expressief, puur, fris en opwekkend, met wat mineralige diepgang en lengte. Perfecte aperitiefwijn, perfect door te drinken bij alles wat uit de zee komt en natuurlijk bij de (salade) zachte geitenkaas. €8,95 bij Wijnhandel Koninginneweg.
Philipp Kuhn Philipp’s Riesling 1.0 2018 €8,95
Riesling is vanwege zijn complexe, verfijnde aroma’s en hoge zuurgraad een wijn voor gevorderden. Deze hele liter Philipp Kuhn ‘1.0’ Riesling maakt Riesling drinken letterlijk en figuurlijk makkelijker en toegankelijker. Vanwege zijn prijs, eenvoud en de relatief vriendelijke zuren.
Van de jonge stokken, wat minder gunstig gelegen wijngaarden en hogere rendementen, soms aangevuld met aangekocht fruit: zo maken goede producenten met een breed portfolio in de regel hun meest betaalbare instapwijn. Bij een topproducent als Philipp Kuhn – Philipp is zelfs lid van eliteclub VDP – kan zo’n instapwijn nog steeds een topper zijn, zeker gezien zijn prijs-kwaliteitverhouding.
In de neus limoen (typerend voor Riesling), rijpe appel en peer plus wat witte peper. In de mond ook weer dat witte boomgaardfruit en een ruggengraat van heerlijke, speekselopwekkende limoenige zuren; fris maar absoluut niet té. De zuren worden zoals het een Duitse Riesling betaamt mooi in balans gehouden door wat onopvallende, mooi geïntegreerde grammen restzoet. 12,5%
Dé huiswijn voor gevorderden – mits die van Duitse Riesling houden. Allround borrel(–en eet–)wijn. Voor concentratie moet je bij de hogere cuvées van Kuhn zijn, maar deze hele liter prima Riesling is spatzuiver, dorstlessend, opwekkend en macht einfach Spass.
Fijne vondst, zo’n Riesling van een topproducent voor omgerekend €6,70 per 0,75l-fles… Voor bestellingen bel je Marco Winterberg of stuur je een mailtje aan info@winterbergwijnen.nl
Wolf Grauer Burgunder 2017 €8,95
Grauburgunder (=Pinot Gris/Grigio) uit Birkweiler in de Duitse Pfalz. Heeft door de 8 uur schilcontact een heel lichte blos gekregen, met dank aan de lichtpaars gekleurde schillen van de pinot gris.
De wijn is goed gevuld met wit en geel boomgaardfruit, rijpe zuren, wat spice, kruidigheid en een kleine bite. Ik bespeur zelfs wat diepgang.
Ideale huiswijn voor €8,95. Voor bestellingen bel je Mark van Bolhuis of stuur je een mailtje aan mark@markvandewijn.nl
Domaine Wardy Clos Blanc 2017 €9,95
Libanese Bekaa Valley blend van obeideh, sauvignon blanc, chardonnay en een scheutje muscat en viognier (beide 5%). Met 35% gedomineerd door het inheemse Libanese witte druivenras obeideh, qua smaak enigszins vergelijkbaar met goed rijpe chardonnay.
Vol van kleur, vol en zachtfris van smaak. Je proeft de muskaatdruiven, rijpe peer en sappige appel; eigenlijk een hele fruitsalade van galiameloen, appel, peer, druiven, banaan en ananas. Heeft wat van een exotische stijl Chardonnay, maar dan verteerbaarder, want droog en mooi fris. Afgemaakt met een snuif witte peper, een handjevol pijnboompitten en zelfs een hint van gebraden vlees in de hartige afdronk.
Heerlijke, unieke wijn. 13,5% alcohol. Puur en zuiver, rijp en sappig, met milde zuren en toch heel fris. Zo vol en fruitig dat-ie een minuscuul restzoetje lijkt te hebben, hoewel ik las over minder dan 2 gram restzoet per liter – hartstikke droog dus. Het maakt deze pleasende, ronde wijn zeker niet minder aangenaam. Libanese klasse voor een zachte prijs: €9,95 bij Libanese Wijnen.
Wijn-spijstip: bij romige en gekruide oosterse kip, zoals Indian butter chicken/makhani kip, of bij Libanese gerechten zoals deze zomerse klassiekers volgens receptuur van Onno Kleyn.
Bodegas Piqueras Wild Fermented Verdejo 2018 (BIO) €7,95
Een biologische Spanjaard met een geweldige balans tussen fris fruit én hout.
We kennen allemaal de aromatische, frisfruitige Verdejo’s uit Rueda, dit is er voor de verandering een uit Almansa, 500 kilometer naar het zuidwesten, nabij de (zuid)oostkust van Spanje. Ter illustratie: kustplaatsen Valencia, Benidorm en Alicante liggen allemaal op 5 kwartier rijden. Almansa is een gebied waar vroeger vooral rode bulkwijnen vandaan kwamen en waar de prijzen door die reputatie nog steeds een stuk lager liggen.
Niet alleen de locatie is anders, deze Verdejo smaakt ook anders: heel eigen, door de naadloze combi van fris en volfruitig fruit met geroosterde, pittig-kruidige tonen van de houtrijping (2 maanden vergist en gerijpt op licht getoaste 300-litervaten van Frans Allier-eikenhout, daarna nog 6 maanden rijping op RVS tank samen met de lie en met regelmatige bâtonnage). Hij is spontaan (wild) vergist, wat zorgt voor extra complexiteit en niet voor die geparfumeerde fruitsnoepjesaroma’s. Mooi fris dankzij de ligging van de wijngaarden op 700 meter hoogte en de nachtelijke oogst. Biologisch, ook nog.
In de neus frisse peer, ingetogen meloen en lichte toast, in de mond citroenfris maar toch zacht, met perensap, ananas en fijne kruidige, geroosterde/toasty tonen. Een zuivere en volle wijn, hoog op smaak, met een frisdroge en hartige afdronk die een echo van menthol achterlaat. Het houtgebruik is niet overdreven, maar proefbaar door de lichte toast en kruidige houttonen; lekker. Helemaal in balans, 13% alcohol.
Een biologische Spanjaard met een geweldige balans tussen fris fruit én hout. Wat mij betreft een ware topper onder een tientje, een enorme aanrader voor zijn prijs. Als borrelwijn, bij Spaanse tapas, paella of geroosterde kip. €7,95 bij Wijnkoperij Platenburg en Margaret Wines
ROSÉ:
Domaine Alzitella Rosé 2017 €8
Iets meer dan 2 jaar geleden ontdekte ik deze rosé, een wijn die ik altijd nog eens wilde terugproeven om in de Top 10 te kunnen opnemen. Ook de tweede indruk was goed: licht, lentefris, droog, fruitig — nog steeds een enorme aanrader dus.
Hij komt van het Île de Beauté: Corsica, en wordt gemaakt van grenache en nielluccio, de lokale naam voor sangiovese. Hoewel vaak wordt gedacht dat nielluccio een inheems Corsicaans druivenras is, is het genetisch identiek aan de sangiovese en waarschijnlijk in de 18e eeuw vanaf het Italiaanse vasteland op het Franse eiland terechtgekomen.
De Alzitella is een lichte, frisse, prettige niks-aan-de-hand rosé (11,5% alc.), maar dan net een tikje anders. Hij heeft een heel lichte zalmkleur en in de neus aroma’s van perendrups. In de mond is hij opvallend zuiver, zacht, fris, (citrus)fruitig en licht kruidig, met tonen van garrigue. Eenvoudig, maar met zuiverheid en balans. Altijd goed als aperitief, op het strand, bij een visje, barbecue en salades.
Zie voor meer rosé-TOPPERS®, waarvan 3 stuks onder de €10, mijn recente post hierover.
ROOD:
Domaine Alary La Grange Daniel 2017 (BIO) €8,55
Biologische rode blend van Rhônerassen grenache, syrah, mourvèdre, cinsault, counoise, plus wat cabernet sauvignon en merlot. IGP Vin de Pays de Vaucluse, Zuid-Rhône. Om precies te zijn uit Cairanne, maar past vanwege de Bordeauxrassen niet in de AOC.
Door het klassieke, eenvoudige maar vrolijke etiket hoopte ik al op zo’n wijn: droog, puur, jeugdig, vrij fris en verteerbaar, ongecompliceerd maar getypeerd Zuid-Frans met rijp donker (zelf zegt men rood) fruit, wat zoethout, laurier en andere kruiderij. In de neus een lactische hint van zuurkool. Supersoepele tannine. Bij de eerste slok denk je: dit is goed, maar waar is de wow-factor? Vanaf de tweede slok weet je het: dit is simpelweg goed, lekker en zó (Zuid-)Frans!
Smakelijke, vrolijke drinkwijn, zo’n wijn waar je op hoopt als huiswijn-in-karaf in een authentiek Frans eettentje. Eet er iets simpels bij — kaasjes, charcuterie, uiensoep, boerenkool met worst of een in rode wijn gestoofd kruidig potje — en klaar ben je. 14%. €8,55 bij Wijnkoperij Platenburg en Margaret Wines
Ik citeer: “De Saperavi druif is de trots van Georgië. Hij geeft vrij stevige rode wijnen met een herkenbare kruidigheid van drop en laurier. Als je de Georgische wijn wilt leren kennen, is deze fles een uitstekend begin. Modern gemaakt. Toegankelijk. Stevig maar niet zwaar. Met veel rood fruit van frisse bessen en kersen. Drop, laurier en wat kruidnagel. Voor een Saperavi vrij licht, niet te veel tannine en juist daarom goed doordrinkbaar. Gerijpt in stalen vaten,” aldus de importeur. Dat kan ik bijna volledig beamen, alleen qua fruit dacht ik meer aan rijpe bramen.
Deels proef je fris, deels ook gestoofd en kruidig fruit (bramen). Deze Georgische Saperavi is duidelijk op het fruit gemaakt, op relatief lage temperatuur en met zachte extractie, en heeft absoluut geen stroeve, zware maar juist soepele, fijne tannine. Hij heeft 13,5% alcohol, prettige zuren, is fruitig en peperig, met een klein zoethouttoontje maar tegelijk mooi droog, lichtvoetig bijna in de afdronk. In de afdronk ook weer die fijne zuren, als van balsamicoazijn, en wat hartigs, als van een mooie vleesjus of kruidige bolognesesaus (meer! meer!).
Door dit alles is de wijn uitermate doordrinkbaar, en ook de notoire ‘paarse bek’ blijft nagenoeg achterwege; saperavi is immers een teinturier-druif, d.w.z. een druif waarvan, naast de donkere schillen, ook het vruchtvlees roodgekleurd is. En saperavi betekent niet voor niets kleurstof of verf in de Georgische taal… Deze modern gemaakte Saperavi rekent echter af met het beeld van zware, stevige, stugge en inktrode wijnen.
Zeer toegankelijk, lekker en origineel en bijzonder veel waar voor je geld, deze Georgische hit, voor €8,75 bij Andere Wijn
El Perdiguero Cigales Reserva 2014 €9,85
Het bekende Riojahuis Barón de Ley heeft stiekem ook een project in de D.O. (Denominación de Origen) Cigales, 200 kilometer zuidwestwaarts: El Perdiguero. Het schijnt dat men wilde uitbreiden naar de Ribera del Duero, maar geen geschikte wijngaard kon vinden. Wijnmaker Gonzalo Rodríguez kwam op het lumineuze idee de aandacht te verleggen naar zijn ruige geboortestreek Cigales. Hier vond men oude wijngaarden met gemiddeld 50 jaar oude, vrijstaande (bushvine/gobelet) tempranillostokken.
Cigales heeft een continentaal klimaat, met hete zomers en strenge winters. De wijngaarden liggen op een hoog plateau op zo’n 800 meter boven zeeniveau en de bodem is er klei- en kalkrijk.
Deze Old Vine Tempranillo Reserva, 18 maanden gerijpt op nieuw(!) Amerikaans eikenhout, is een uitstekend alternatief voor wijn uit net-niet-buurregio Rioja. Hij heeft een goede structuur met mooi verzachte, fluwelige tannine, in de neus een aardse, stenige, kalkachtige toon en – net als klassieke Rioja – aroma’s van vanille, dille en kokos dankzij het Amerikaanse eikenhout. Je proeft volop pruimen en bramen en opvallend lekkere, haast frisse zuren. Dit maakt dat de wijn, die met 14,5% flink hoog in de alcohol zit, prettig doordrinkt. Hij heeft een prima concentratie maar is niet overdreven of dik. Hij heeft body, is stevig én verzacht. Het typerende, ‘lekkere’ Amerikaanse eikenhout ondersteunt de wijn in het midden- en napalet.
Voor €9,85 bij Bovino.nl heb je hiermee een mooi en origineel Spaans alternatief voor een klassieke Rioja!
Château Beauregard Mirouze Campana rouge Corbières 2017 (BIO) €9,95
Bij de eerste rode wijn (Domaine Alary La Grange Daniel) had ik het al over zo’n wijn die je op tafel gezet hoopt te krijgen in een lokaal Frans eetzaakje. Dat geldt beslist ook voor deze laatste Top-10’er, de rode Campana van Château Beauregard Mirouze.
Gelukkig vind ik labels totaal onbelangrijk, want deze vind ik persoonlijk foeilelijk… – maar wat een prachtwijn gaat daarachter schuil. Een wat zwaardere, vollere en stevigere blend van 50% Syrah en 50% Grenache. Ook weer biologisch. Vol met fruit, smaak, sap en heerlijk stevige, levendige zuren.
Het domein van Karine en Nicolas Mirouze ligt in Bizanet, op 15 kilometer van de Middellandse Zee, binnen de AOC Corbières en is sinds 2010 gecertificeerd biologisch. Nicolas en Karine werken al vele jaren langer dan dat biologisch en inmiddels zelfs biodynamisch. Het oogstrendement van de grenache noir en syrah voor deze rode Corbières ligt op een bescheiden 40 hectoliter per hectare.
De intense kleur verraadt al iets over de concentratie van deze wijn. Hij is dik, sappig en zit vol met broeierig, zuidelijk maar superfris donkerrood fruit: bessen en bramen. Steengoede combinatie van dik en vol (om niet te zeggen een fruitbom) en toch stralend fris en natuurlijk, ‘levend’. Daarnaast is de wijn kruidig (garrigue!) en hartig (zwarte olijf/tapenade!). Hij heeft rijpe, soepele, zoete maar pittige tannine en een frisse, pittige, volle afdronk. 14%.
Een pracht van een rode wijn waarvan je door kunt blijven drinken; vol, karakteristiek en levend. Geweldig bij een stoofpotje maar evengoed om mee te mijmeren in de avondzon. €9,95 bij Okhuysen
Ook de witte Campana (70% Marsanne en 30% Roussanne) is een aanrader — qua stijl enigszins vergelijkbaar met de Wardy Clos Blanc, hoewel ik die net wat specialer en frisser vind — maar de Vinoblogie Top 10 van 2019 was helaas al vol… keuzes, keuzes, keuzes!
…..de selectie voor de Vinoblogie Hotlist 2020 is alweer begonnen!
Volg Vinoblogie op Facebook en Instagram of abonneer je hieronder op de nieuwsbrief
Wees de eerste om te reageren