La Vigne de l’Oubli, Domaine d’Escausses 2010

Dit is echt mijn ding. Wit met houtrijping. Die combinatie van een volle, gerijpte smaak én frisheid smaakt naar MEER!, of er nou een hittegolf is of als het een chilly avond is. Zoals gisteren op het dakterras.

GaillacOubli

Deze ronde jongen uit Gaillac heeft maar liefst 12 maanden gerijpt op eikenhout (deels nieuw) samen met de ‘lies’, de afgestorven gistcellen, die af en toe door middel van ‘bâtonnage’ worden omgeroerd. Hij is bovendien ook vergist op eikenhout. Deze combinatie zorgt voor een smaakvolle, complexere wijn. Daaraan heeft ook de schilweking bijgedragen: bij witte wijn is dit niet standaard gebruikelijk, maar als de schillen enige tijd bij het sap worden gelaten, zorgt dat voor extra aroma’s die uit de schil afkomstig zijn. Kruiden, bloemen, fruit…

De samenstelling van deze wijn is 25% mauzac, 50% sauvignon blanc en 25% muscadelle. Vooral die mauzac is leuk. Het is een wat vergeten druivenras, dat vrijwel alleen in het zuidwesten van Frankrijk wordt geteeld en daar voor de Gaillac- en Limoux-wijnen wordt gebruikt. Mauzac is een verplicht druivenras in de AOC Blanquette de Limoux, de mousserende wijn (samen met chardonnay en chenin blanc). Hij heeft een relatief hoge zuurgraad en een appeltjessmaak, die je in deze Vigne de l’Oubli herkent als de gedroogde appel in neus en smaak.

Gaillac ligt op 2,5 uur rijden ten zuidoosten van Bordeaux, richting de Pyreneeën. Het is een vergeten wijngebied, zwaar overschaduwd geraakt door Bordeaux. Deze witte wijn is ook nog eens vernoemd naar een vergeten wijngaard: La Vigne de l’Oubli. Al aan het begin van de jaartelling werd er in Gaillac wijn gemaakt door de Romeinen, vermoedelijk ook al van de mauzacdruif. Er groeien hier ook oeroude inheemse blauwe druivenrassen, zoals de duras en de braucol.

gaillacmap

Deze wijn doet me denken aan de houtgerijpte, hartige Bergerac Sec Cuvée Sophie van La Grande Maison (BIO), waar ik ook zo van gesmuld heb en die al een aantal jaren niet meer gemaakt wordt. Dat was een klassieke witte Bordeaux/Graves-blend van sémillon, sauvignon blanc en muscadelle. Deze Gaillac heeft in plaats van de sémillon dus de lokale mauzac als ingrediënt. In beide rassen herken ik wel zo’n hooigrassig smaakje en gedroogde appel. En beide doen het top met houtrijping. De gebruikte stokken van de drie geblende druivensoorten zijn 15-50 jaar oud.

Kleur: Licht strogeel. Een mooie gerijpte kleur, door gebruik van rijp fruit en houtrijping.
Neus: gedroogde appel, acaciahoning, gerookt amandeltje, iets van zuivel (frisromig) en jasmijn.
Smaak: complex, hartig & fris tegelijk, gerijpt, frisromige melkzuren, hooigras, iets rokerig van het hout, noten, gedroogde appel met een vleugje kruidnagel of kamperfoelie, vanille, nectarine. In de lange, notige afdronk proef je nog iets van rumboon en rijpe banaan.

GaillacBlanc

Smakelijk, bevredigend en dorstlessend. Om lekker op te kauwen. Meer, zeg ik!!

Geoogst in 2010 en makkelijk nog tot 2016 te bewaren.

Perfect bij zomerse (salade)gerechten met geitenkaas, vis, kip, schaal- en schelpdieren, of zo uit het vuistje op het dakterras.

Verkrijgbaar via Andere Wijn (die de verkoop van www.wijnuitgaillac.nl verzorgt). Prijs: 12,50.

Oubli_Gaillac_score

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Wees de eerste om te reageren

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.