Sylvaner Grand Cru Zotzenberg Albert Seltz 2005

Deze laatste trofee die was meegenomen bij Albert Seltz uit het sprookjesdorpje Mittelbergheim in de Elzas, lag inmiddels 3 jaar thuis in de klimaatkast. Spannend of ie nog goed zou zijn, en hoe goed. Officieel (dwz volgens Albèrt) kan deze 2005 nog wat jaren mee, maar toch is het gek: een bewaarsylvaner.

Seltz portret

Een andere bijzonderheid van deze wijn is dat het de eerste Grand Cru Sylvaner ooit was/is. Albert en zijn voorouders gebruikten de plaatsaanduiding ‘Zotzenberg’ al sinds jaar en dag op de sylvaners die afkomstig waren van die heuvel, maar in 1998 tikte de Franse regelgever INAO (Institut National des Appellations d’Origine) hem op de vingers. Plaatsaanduidingen mochten alleen bij de Grand Cru’s. En dat waren op de Zotzenberg met z’n mooie kalksteenbodem alleen de Riesling, Pinot Gris en Gewürztraminer, die hij overigens ook allemaal maakt. De Sylvaner mocht dan ook wel van die heuvel komen, maar dat was nou eenmaal geen ‘cépage noble’ en die mocht dus niet met de grote jongens meedoen door zijn afkomst op de fles te noemen.

Albert begon toen een juridische strijd, vastberaden om aan te tonen dat deze bijzondere Sylvaner van de Zotzenberg niet alleen een plaatsaanduiding, maar zelfs – als hij dan toch de strijd aanging – ook de eretitel Grand Cru verdiende. In 2005 kreeg hij gelijk!

De druiven komen van stokken van meer dan 50 jaar oud, de opbrengst is laag (40 hl/ha), de pluk erg laat (10 november), de rijping duurt bijna 2 jaar ‘sur lie’: allemaal factoren die bijdragen aan de concentratie van deze grote Sylvaner. Toen Albert Seltz het familiebedrijf, gevestigd in 1576, overnam, was hij nog maar 19. Maar hij gooide meteen het roer om en koos voor biologisch werken en kleinere opbrengsten. Ongedierte en ziektes in de wijngaard worden bestreden met o.a. thee en essentiële oliën en de vergisting gebeurt met de natuurlijke, wilde gisten. Inmiddels schuurt hij zelfs tegen de biodynamie aan – maar een label wil hij niet: dat brengt alleen maar regeltjes met zich mee, vindt hij met veel eigenzinnige wijnboeren. Van jongs af aan is het voor hem een bijna religieuze missie om de wereld te laten zien wat voor moois er van de underdog Sylvaner kan worden.

Domaine Seltz

Hij gebruikt minimaal sulfiet en om oxidatie tegen te gaan alleen maar RVS en ‘sur lie’-rijping, op de eigen gisten. Bijna al zijn wijnen zijn bewaarwijnen: fruit en jeugdige frisheid vindt hij veel minder interessant dan de uitdrukking van het terroir en gerijptheid. Vooral bij de Sylvaner is het hoogst ongebruikelijk dat deze niet op z’n fruit gemaakt wordt.

Het resultaat: een goudgele wijn met 15,2% alcohol en nog best iets restzoet. De maker classificeert de wijn als droog, metingen zijn er niet gedaan maar het aantal grammen suiker zit onder de 15 per liter. Een Duitser zou ‘m misschien ‘feinherb’ noemen. Feit is dat de wijn zoet ruikt (peer, later ook honing en lindebloesem) en enorm vol maar relatief droog smaakt, met zelfs iets straks en mineraals. Peer en kweepeer (met ‘kweepeer’ praat ik overigens Albert na, ik heb er nooit een gegeten, je moet ze koken want anders zijn ze keihard en ze hebben iets van peer, abrikoos, honing en een snufje citroen, afijn: ik vind het een goed woord hier, kweepeer) en na wat zuurstof in het glas denk ik steeds meer aan lindehoning. Die heel lang blijft hangen met de afdronk. Geen spoor nog van oxidatie. Maar waar het vooral om gaat: genieten is dit! Vol, dik, bescheiden aromatisch, absoluut niet te zoet en hele zachte mooie zuren. Je proeft liefde, geduld, bescheidenheid, en heel erg veel kwaliteit. En eigenzinnigheid, niet te vergeten.

Qua begeleidend eten – waar deze wijn overigens niet om vraagt – denk ik aan salade met een zachte blauwschimmel en gestoofde appel of peer; of een salade met gegrilde geitenkaas en honing. Een kippetje met tutti frutti of gebakken ananas komt merkwaardig genoeg ook als smaakassociatie in mijn hoofd voorbij. Ook vermoed ik dat niet al te pittig Aziatisch eten er mooi bij gaat, bv. een pad thai (limoentje erover uitknijpen) of tom kha kai. De kruiden doen denk ik iets heel moois met de Sylvaner en hij kan het hebben door het restzoetje. Wat er ook bij kan: wat Elzasser charcuterie of foie gras…

Van de primeurjaargang 2005 is misschien nog wel iets te kopen, maar dat wordt dan wel langsgaan in Mittelbergheim. En dan zul je sowieso niet met lege handen naar huis gaan.

http://www.albert-seltz.fr/seltz.html

Update 2021: een aantal mooie biologische wijnen van Albert Seltz is nu ook in Nederland verkrijgbaar via de webshop Goede Wijn

GC2005achterkant

Albert_Seltz_scorePrint

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Wees de eerste om te reageren

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.