Apostelhoeve Riesling 2018: een volmondig JA!

Een verse jaargang proeven en recenseren: I love it! Een van de mooie dingen van wijn is dat – naast het feit dat je nooit uitgeproefd kunt raken van de misschien wel een half miljoen verschillende wijnen die er jaarlijks gemaakt worden – er elk jaar weer een nieuwe jaargang uitkomt. Een jaar met zijn eigen, unieke weersomstandigheden en uitdagingen. Met als resultaat elk jaar weer nieuwe, unieke wijnen.

Het jaar: 2018

2018 gaat in Nederland de boeken in als het beste wijnjaar ooit. We hadden de warmste en één-na-droogste zomer in de (geregistreerde) weergeschiedenis – en dat na al vier ‘zeer warme jaren op rij’ (bron: KNMI). The times they are a-changing… Hoewel het oudste wijnhuis van ons land, de Zuid-Limburgse Apostelhoeve, eigenlijk nooit teleurstelt, ben ik extra benieuwd naar de 2018’s. Zou ik weer eens vol overtuiging een Nederlandse wijn kunnen aanbevelen?

Locatie: Louwberg, Maastricht, Zuid-Limburg

De Apostelhoeve is gelegen op de Louwberg, in het zuiden van de stad Maastricht (op maar 4 kilometer van het Vrijthof!). De hoeve bevindt zich op een kleine 70 meter boven zeeniveau. De 10 hectare wijngaarden zijn grotendeels op het zuiden gericht en vooral de pinot gris en riesling zijn aangeplant op de hellingen met deze zonnigste en warmste expositie. De auxerrois en müller-thurgau (ook wel bekend als rivaner, omdat men ooit dacht dat dit ras een kruising was tussen riesling en silvaner) kunnen met wat minder warmte af.

De wijngaarden met op de achtergrond de stad Maastricht

Drie generaties in één bedrijf

In 1970 begon fruitteler (appels, peren, kersen) Hugo Hulst hier met het verbouwen van witte wijndruiven en richtte daarmee het eerste Nederlandse wijnhuis op. De Apostelhoeve, gelegen in het zuidelijkste en heuvelachtigste deel van Nederland met zijn zeer kalkrijke mergel-/krijtbodems (drie pluspunten op rij als het gaat om wijnbouw in een koel, nat, kleirijk land als het onze), werd een synoniem voor Nederlandse kwaliteitswijn.

Sinds 2005 wordt het bedrijf geleid door zoon Mathieu Hulst, die zijn wijnopleiding kreeg in de Elzas. Hij wordt bijgestaan door zijn vrouw Julka en hun zoon Robin, binnenkort voegt zoon Gilbert zich ook bij hen. Ook (groot)vader Hugo is nog actief in het bedrijf, beslissingen worden in familieverband genomen. Momenteel maakt de familie Hulst 8 verschillende wijnen – 6 stille en 2 mousserende – van 4 witte druivenrassen. Ondanks de droge zomer leverde 2018 een recordopbrengst: in totaal 100.000 flessen.

Mathieu Hulst in de wijngaard (2013)

Geproefd

Ik proefde de Apostelhoeve Riesling, Cuvée XII en Pinot Gris van oogstjaar 2018. Alle drie in lange, slanke ‘Elzas/Riesling’ flessen en klassiek afgesloten door middel van (kunststof!) kurk en capsule. Hieronder een proefnotitie van de drie geteste wijnen, gevolgd door een toelichting op mijn persoonlijke favoriet:

Apostelhoeve Riesling 2018 €13,95

Een warme en droge zomer is ideaal, hoewel het voor een subtiele aromaontwikkeling, behoud van zuren in de druiven en het voorkomen van een hoog alcoholpercentage als gevolg van erg suikerrijke druiven ook weer niet al te warm moet zijn en blijven. Maar daar hoef je in Nederland niet voor te vrezen; riesling kan véél warmere zomers hebben dan die Nederlandse van 2018. Voor zuurgebrek hoef je bij dit druivenras, met zijn van nature hoge zuurgraad, evenmin bang te zijn. Toch kwam het zeker niet slecht uit dat het groeiseizoen van de riesling vanaf de tweede helft van september 2018 nog een tijdje werd opgerekt door intredende koelte en wat neerslag.

De wijn heeft fijne aroma’s van frisse groene appel en limoen, in de mond aangevuld met sappige rijpe peer en een kleine koolzuurtinteling, afgemaakt met een snuf vers gemalen witte peper en ondersteund door goede zuren. Vol van smaak, open, zuiver, mooi fris en net-niet-strakdroog – hoewel je dit nog wel een droge wijn mag noemen. Een levendige, lichte, volfruitige, verfijnde en verteerbare Riesling (12,5%) waar je mee thuis kunt komen.

Multi-inzetbare wijn: als aperitief en als maaltijdbegeleider van verfijnde, lichte (groente-/vis-)gerechten maar ook van fris gekruid eten: van Mexicaans en Midden-Oosters tot Aziatisch. Zéér geslaagde Riesling! €13,95

Apostelhoeve Cuvée XII 2018 €13,95

Deze cuvée is een blend van 40% müller-thurgau (fruitig, met een lichte muskaattoon), 30% auxerrois (neutraal van smaak, heeft een milde zuurgraad en geeft vulling) en 30% pinot gris (fruit, pit en structuur).

Eerste indruk: licht strogeel van kleur en een zeer aromatische geur. Naast marsepein en honing, uitbundige groene appeltjes (granny smith), peer, zelfs wat lychee; denkbeeldig trekt er een hele fruitmand voorbij. In de smaak komt naast de appel, peer en kweepeer ook duidelijk ananas naar voren. De wijn heeft hoge zuren en komt (daardoor?) prettig droog over. Ook de afdronk is frisdroog en laat een impressie van perendrups achter. De wijn heeft een slanke body, ondanks de 13% alcohol. Hij is mooi aromatisch, zonder geparfumeerd over te komen. De spannende, net niet nerveuze zuren zorgen ervoor dat het water je bij elke slok in de mond loopt.

De producent beschrijft de wijn als gastronomisch breed inzetbaar en denkt daarbij aan zowel visgerechten, salades, asperges, risotto, pasta’s, kalfsvlees als kazen. Dat van die (witte) kazen kan ik in ieder geval zelf al bevestigen; frisse salade- en visgerechten en een aspergerisotto lijken me ook een schot in de roos.

Apostelhoeve Pinot Gris 2018 €16,50

Pinot gris rijpt eerder dan riesling en de pinot gris heeft dus maximaal ‘geprofiteerd’ van de warme zomer. Ik was benieuwd: zou dit een weelderige Pinot Gris à l’Alsacien zijn, of juist een wijn in de frissere, slankere Noord-Italiaanse Pinot Grigio stijl? Nee, het bleek een geheel eigen Zuid-Limburgse Apostelhoeve-stijl, die iets van beide scholen verenigt: het restzoet en het alcoholpercentage van de Elzas, en toch de frisheid (appeltjes, peren, frisse zuren) en lichtheid – doordrinkbaarheid haast – van Noord-Italië. Een en ander uiteraard voorzien van een vleugje van die typerende pittige kruidigheid.

Niet die rijke, haast dikke textuur die sommige Elzassers hebben, wel de grammetjes restzoet en een stevig alcoholpercentage van 14%, dat overigens naadloos – ik zou haast zeggen: luchtig – in de wijn geïntegreerd is. Een aanrader voor liefhebbers van lichtzoete doch frisse, gastronomische kwaliteitswijn! (Tip: de laatste 2017’s worden verkocht voor €13,95!)

Mijn persoonlijke favoriet is de Riesling: zuiver, licht, fijntjes maar toch vol (fruit!), uitgebalanceerd en multifunctioneel. De Apostelhoeve Riesling 2018 is een wijn waar ik volmondig ja tegen zeg! Deze mensen kunnen gewoon wijn maken, dat zit elk jaar wel goed, en het extra goede nieuws is dat er van een warm, geslaagd Nederlands wijnjaar als 2018 vast nog vele zullen gaan volgen…

Met dank aan Wijngaard Apostelhoeve voor het beeldmateriaal en Bovino.nl voor het verstrekken van de proefflessen 2018!

Niet geproefd:

Apostelhoeve Müller-Thurgau
Apostelhoeve Auxerrois (‘dé aspergewijn’, aldus Mathieu Hulst)
Apostelhoeve Pinot Gris ‘Barriques’ (gerijpt in barriques van Frans eikenhout)
Apostelhoeve Mousseux Riesling Brut
Apostelhoeve Mousseux ‘Cuvée XII’ Brut (zelfde blend als de ‘stille’ Cuvée XII)

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Meest recente berichten

Recente reacties

Archief

Categorieën

Meta

2 Comments

  1. Christa Litjens
    21 april 2019
    Reply

    Hi Karin,
    Naar aanleiding van jouw recensie van deze “Aposthoeve wijnen” was mijn nieuwsgierigheid gewekt, want dit huis hadden wij nog steeds niet geprobeerd! Schande! Maar welke wijn zouden wij nu als eerste proberen? Ik heb voor de Auxerrois gekozen, mede omdat deze wordt aangeprezen “met zachte zuren” hetgeen voor mij persoonlijk ideaal is. De Rieslings, waar dan ook vandaan vallen bij mij vaak niet zo goed op mijn maag! Deze Auxerrois is een pracht van een wijn, heerlijk fruit maar toch pittig, een klein zoetje en zachte zuren! TOP! Deze is zeker een aanrader voor mensen die, net als ik, niet zo heel goed tegen de zurere wijnen kunnen, als ik het zo mag zeggen! Ik raad je van harte aan deze ook te proberen en ik bedank je dat wij dit wijnhuis aan het lijstje met (voor ons dan) geweldige wijnen hebben kunnen toevoegen!
    Gezellige wijngroeten,
    Christa 😉

    • 21 april 2019
      Reply

      Hai Christa, wat goed om te lezen dat je interesse werd gewekt en dat je de wijn inmiddels zelf hebt getest; dank ook voor de tip mbt de Auxerrois! Een mooi Pasen nog verder, gr. Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *