Gelukkig worden van bourgogne

A&J winkelMisschien hebt u ze de afgelopen decembermaand wel zien hangen in Amsterdam: de posters met de tekst ‘Geluk is niet te koop, bourgogne gelukkig wel’… De Bourgogne en vooral haar wijnen behoren voor Reinout Albrecht en Mildred Janssen – en voor veel wijnliefhebbers met hen – tot het mooiste wat de aarde op wijngebied heeft voortgebracht. Op zomaar een zaterdagochtend proeven, snuffelen en kletsen in Bourgogne-wijnwinkel Albrecht & Janssen is inderdaad genieten van de bovenste plank.

A&J_Mildred_Reinout_KDe winkel van Bourgogne-importeurs Reinout Albrecht & Mildred Janssen is sinds juni 2015 geopend op een hoek van de Reguliersgracht, pal tegenover de Amstelkerk aan het Amstelveld. Mildred komt al een jaar of 35 in de Bourgogne, en samen met Reinout bezoekt ze de streek al ca. 20 jaar regelmatig, vanwege een familiehuisje daar. ‘Een kwestie van verliefdheid,’ legt Reinout zijn liefde voor deze wijnregio uit. ‘Ook hier geldt: het is niet de meest toegankelijke, maar als je er eenmaal echt mee hebt kennisgemaakt, wil je geen ander meer.’

Sinds 5 jaar importeren Mildred en hij rechtstreeks uit de Bourgogne, voor het merendeel van de wijnen als exclusieve importeur. Aanvankelijk vooral voor de horeca, dankzij de winkel nu ook voor de particulier. Elke 6 weken bezoeken Reinout en Mildred domaines in de Bourgogne en vervoeren zij hun kostbare buit zelf mee terug. Het resultaat is een uniek, origineel en hoogsteigen assortiment, met bij elke fles een persoonlijk verhaal, en met elk domaine een persoonlijke band. ‘Wij zoeken wijnen die eerlijk en puur zijn, karakteristiek zijn voor de appellation, en het terroir en het fruit laten proeven. En die voor hun prijs een goede kwaliteit hebben.’

A&J climats CdeNuitsVoor Reinout is de Bourgogne de wijnregio die de eerlijkste en puurste terroirwijnen voortbrengt. In de 9e eeuw werden de wijngaarden hier onder Karel de Grote al vergaand in cultuur gebracht, maar kort daarna waren het de benedictijnen van de abdij van Cluny (bij Mâcon, Zuid-Bourgogne) en vooral de cisterziënzermonniken van (onder andere) de abdij van Cîteaux, bij Nuits-Saint-Georges in de Noord-Bourgogne, die met het echte monnikenwerk begonnen: het in kaart brengen van elk perceeltje grond (een cru of climat) – tot op enkele honderden vierkante meters nauwkeurig – met de bijbehorende bodem- en klimaateigenschappen en wijnkwaliteiten.

De Romeinen hadden ook al wijnkenners voortgebracht die (grotere) wijngebieden en hun typerende wijnen beschreven, maar deze Bourgondische monniken waren de echte uitvinders van het begrip terroir: de overtuiging dat elk lapje grond – bij uitstek in de Bourgogne – een andere, unieke wijn kan voortbrengen. Reinout Albrecht is dan ook blij dat een deel van de Bourgogne c.q. meer dan 1000 wijnpercelen die ‘een heel specifieke ligging hebben op de hellingen van de Côtes de Nuits en Beaune’ sinds juli 2015 op de werelderfgoedlijst van Unesco zijn opgenomen; een terechte erkenning van wat ook hij beschouwt als het wijngebied dat de meest unieke, diverse en fraaie terroirwijnen voortbrengt.

A&J aubertdevillaine_unesco
Aubert de Villaine tijdens zijn campagne

Rasbourgondiër Aubert de Villaine, mede-directeur en -eigenaar van Domaine de la Romanée-Conti, begon deze Unesco-missie in 2006 en wijdde er de daaropvolgende jaren de helft van zijn werkweken aan. De Villaine besefte tijdens zijn 76 levensjaren steeds dieper hoe uniek de Bourgogne is als wijnregio, met haar vele lokale (terroir)verschillen en extreem hoge kwaliteiten. De regio is de belichaming van het geloof in ‘terroir’ en Aubert de Villaine besefte dat als de uniekheid en eigenheid van deze wijngaarden niet onderhouden en beschermd wordt, inclusief de bijbehorende know-how, deze Bourgogne er ooit niet meer is.

A&J climats Unesco

Dankzij het Coravin-systeem kunnen alle flessen bij Albrecht & Janssen geproefd worden zonder de kurk te verwijderen. Via een heel dunne naald kan er uit de fles geschonken worden zonder dat er zuurstof in de fles komt. De lege ruimte die in de fles ontstaat, wordt door de Coravin met argongas gevuld. Een proeffles kan op deze manier weken, maanden, jaren meegaan zonder kwaliteitsverlies. De kurk drukt zelf het minuscule gaatje na verwijdering van de Coravin weer dicht.

A&J BourgognesWie Bourgogne zegt, zegt chardonnay en pinot noir. Deze druiven komen op de kalkrijke bodems en in het niet al te vriendelijke klimaat tot hun kwalitatief grootste hoogtes. Het is niet voor niets dat in de top-50 van duurste wijnen ter wereld (peildatum 01/02/2016) 34 bourgognes staan. In de Bourgogne worden van chardonnay en pinot noir zeer herkenbare, droge, elegante wijnen gemaakt, met frisse zuren en subtiele en complexe aroma’s. Citrus, soms iets witte bloemen en honing, boter, noten en een vleugje rokerig of vers hout in het geval van de chardonnay, in het geval van de pinot noir bijvoorbeeld kersen, rood fruit, bos, hout en een zweempje rook. Mildred & Reinout verkopen ook een enkel flesje witte aligoté en rode mâcon (van de gamaydruif). En chablis, uit het gelijknamige gebied dat officieel ook tot de Bourgogne behoort.

Een impressie van de (witte) wijnen – allemaal exclusief geïmporteerd door Reinout Albrecht en Mildred Janssen – die ik zoal proefde op zomaar een zaterdagochtend:

(NB: binnenkort ga ik bij Reinout en Mildred rode bourgognes proeven en op zoek naar de heilige graal: een prachtige doch betaalbare Bourgogne pinot noir!)

Albrecht&Janssen winkel

  • Chablis 1er Cru ‘Les Fourneaux’ Domaine Grossot 2011 (inmiddels biologisch en in mijn herinnering de eerste keer dat ik geraakt werd door een strakke Chablis; deze is floraal/bloesemig en héél erg mineraal, als van natte kalk/krijt/stenen);
  • Ladoix ‘Sur les vris’ Domaine Christian Perrin 2011 (biologisch en met subtiele bourgognetoetsen van frisse citrus, een klein vetje en iets hout);
  • Maranges 1er Cru ‘La Fussière’ Domaine Nicolas Perrault 2012 (biologisch-dynamisch, vol, vettig en mooi complex, uit de relatief nieuwe en onontdekte appellation Maranges);
  • Rully 1er Cru ‘Grésigny’ Domaine Ninot 2012 (fris en subtiel, van de eveneens biodynamisch werkende jonge wijnmaakster Erell Ninot, met ook weer die typische bourgognetoetsen van citrus, een boterig vetje en vers gezaagd hout);
  • Meursault-Blagny 1er Cru Domaine de Blagny 2008 (juist dit moeilijke – natte en koele – bewaarjaar laat zich nu mooi zien: een echte, romige, ‘oily’ en notige Meursault, nog steeds fris en fraai gelaagd)

A&J chablis A&J RULLY Blanc 1er cru Gresigny A&J meursault blagny
De meeste wijnen hebben een consumentenprijs tussen de 20,- en 30,- euro

Begrijpen doe ik Reinout en Mildred helemaal; een mens kan het geluk proeven en domweg gelukkig zijn… met een mooi glas wijn. (vrij vertaald naar Psalm 34:9 😉 )

Albrecht & Janssen is geopend op woensdag t/m zaterdag van 10.30 tot 18.30 uur, Reguliersgracht 70, Amsterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Wees de eerste om te reageren

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *