Hotlist TOPPERS® onder een tientje 2021

Hier is-ie weer: de jaarlijkse Vinoblogie Hotlist
10 favoriete wijnen onder de 10 euro

Dit zijn mijn tien TOPPERS® onder een tientje voor 2021 – niet in volgorde van voorkeur overigens, maar in volgorde van ‘stevigheid’ – in de categorieën mousserend, wit, rosé en rood.

Trouwens, dit jaar geen gewone rosé maar een mousserende natuurrosé:

BUBBELS: (voor proefnotities zie onderaan)

Monte dei Roari Rossanel €9,75 BIO

Bio-bubbelgenot

WIT: (voor proefnotities zie onderaan)

Torre del Falasco Garganega 2019 €5,95

Geen-geld-Garganega

Félines Jourdan Picpoul de Pinet 2020 €9,95

Een verademing

Ziereisen Heugumber 2018 €8,25

WAT…IS…DIT…GOED!

Kloovenburg The Gatekeeper White 2019 €9,95

Goed bewaard geheim uit Swartland

Domaine de Marotte Cuvée Luc 2020 €8,95 BIO

Neerlands trots aan de voet van Mont Ventoux

ROSÉ:  (zie mousserend)

ROOD:  (voor proefnotities zie onderaan)

Domaine La Tour Beaumont Gamay 2020 €9,95

Meegaand en simpelweg LEKKER rood

Von der Mark-Walter Spätburgunder 2018 €9,95

De perfecte lichte rode comfort wine

Karas Wines ‘A Tale of 2 Mountains’ Red 2018 €9,95

Spicy Armeense TOPPER®

Homerun Zinfandel 2018 €6,45

Makkelijk scoren


Hieronder volgt een beschrijving van elk van de 10 TOPPERS®

MOUSSEREND:

Monte dei Roari Rossanel €9,75 BIO

Biodynamische droge rosé ‘frizzante naturale’ van de molinaradruif, in de Valpolicella ook bekend als de rossanella?. Vorig jaar stond de witte natuurbubbel Sortie van Monte dei Roari bovenaan in de Hotlist, dit jaar is-ie weer net zo goed – en gelukkig nog steeds niet in prijs verhoogd – maar ik kies uiteraard nooit 2x dezelfde wijn. Daarom dit jaar deze ge-wel-di-ge bubbelrosévariant van Monte dei Roari, waar helaas nóg minder van beschikbaar is; slechts 3000 flesjes voor de hele wereld…

Alessia en Stefano Bertaiola werken samen op het wijndomein dat op enkele kilometers van Verona en het Gardameer ligt en al drie generaties in bezit van Stefano’s familie was. Ze bewerken de 10 hectare wijngaarden sinds 2011 biodynamisch en gebruiken tijdens de vinificatie geen sulfiet, hooguit iets bij botteling (NB: aan deze mousserende is überhaupt geen sulfiet toegevoegd, want het vinificatieproces vindt deels plaats op fles). Monte dei Roari is aangesloten bij de natuur-/biodynamische wijnverenigingen Triple A en La Renaissance des Appellations, opgericht door de biodynamische pionier uit de Loire, Nicolas Joly.

De rossanella/molinara druiven fermenteren met de natuurlijke gisten in cementcuves en amforen. Vervolgens wordt na botteling een tweede gisting op fles opgestart door wat zoete, verse most van ingedroogde druiven aan de wijn toe te voegen. De wijn vergist vervolgens in de fles nogmaals tot een droge wijn, waarbij de gevormde CO2 als mousse in de wijn gevangen blijft.

‘Frizzante’ staat in de regel voor een wat lichtere, parelende bubbel; deze bubbeltjes zijn hoe dan ook precies goed! Mooi fijn, opwekkend en in de wijn geïntegreerd. De wijn heeft een poederig roze ‘uienschilkleur’ en is licht troebel. In de neus ruik je iets leer- en vooral gisttonen. Vervolgens ruik en proef je een mix van appel/aardbei/kiwi/banaan/honing als in een fruitmacedoine – maar bescheiden, vrij serieus zelfs. Ook omdat deze wijn zeer droog is en met zijn perfecte mousse van heel kleine fijne belletjes, gistaroma’s en tonen van citroenzest met een fijn bittertje toe heel wat meer aan champagne dan aan limonade doet denken. De zuren zijn niet overdreven hoog, je proeft hier ook echt wel de zon en Italië. Slechts 11,5% alcohol.

Om heel blij van te worden! Leuk ook, onder kroonkurk. €9,75 bij Vinoblesse

WIT:

Torre del Falasco Garganega 2019 €5,95

Geen-geld-Garganega! Dat je van garganega – hét witte druivenras uit de Soave, Veneto – leuke wijnen kunt maken die zowel rond, fris als aromatisch zijn, wisten we al. Maar dat dit ook voor €5,95 kan? Ik vind het knap.

Torre del Falasco is onderdeel van Cantina Valpantena, een moderne coöperatie in het hart van de Veneto, iets ten noorden van Verona. Deze coöperatie van (nu) 270 wijnboeren met gezamenlijk 600 hectare wijngaarden bestaat sinds 1958 en heeft als werkterreinen Soave, Bardolino en Valpolicella; het laatste vooral bekend van de geliefde rode Ripasso en Amarone…

Deze Garganega heeft in de geur witte peper en koel wit boomgaardfruit: appels en peren. De neus is net wat mooier en zuiverder dan de smaak, maar ook die kan er uitstekend mee door. Iets peperig, kruidig (wilde oregano) en zoethouterig maar vooral: sappig en fruitig. De flink frisse zuren krijgen fraai tegenwicht van een pietsje restzoet dat de wijn helemaal af maakt. Net als het kleine bittertje in de afdronk.

Een simpelweg goede, commerciële wijn. Een allemansvriend; kruidig en fruitig, eenvoudig maar compleet. 13% alcohol, met handige schroefdop.

Uitstekend borrelmateriaal! Voor €5,95 bij Siersma Wijnadvies

 

Wijnmaakster Claude Jourdan ©Karin Leeuwenhoek

Félines Jourdan Picpoul de Pinet 2020 €9,95

Wat kan het soms een verademing zijn ‘gewoon’ een zuivere witte wijn te proeven die altijd goed en niet te duur is, en waarvan je altijd meer wil.

Picpoul de Pinet ken ik als zeer Zuid-Frans, ziltig wit dat eigenlijk nooit tegenvalt maar ook zelden heel bijzonder is. Wat wel heel bijzonder is: deze wijn gaat EXTREEM goed samen met fruits de mer en Zuid-Franse visgerechten zoals bouillabaisse. De Picpoul de Pinet van wijnmaakster Claude Jourdan (zie foto) hoort voor mij steevast tot de beste exemplaren.

Het Bassin de Thau in de AOC Picpoul de Pinet, augustus 2018 ©Karin Leeuwenhoek

De AOC Picpoul de Pinet strekt zich uit rond het Étang de Thau (Bassin van Thau) bij Montpellier, dat overgaat in de Middellandse Zee. Deze zoute lagune is het grootste meer in de regio Languedoc-Roussillon en is misschien nog bekender omdat hier van oudsher oesters en schelpdieren worden gekweekt. Een bedrijfstak die werk biedt aan 2000 mensen, voornamelijk werkend in familiebedrijfjes. Een heerlijk, rustig en authentiek stuk Zuid-Frankrijk, pal aan de Méditerranée.

De Bouteille Neptune van Picpoul de Pinet ©Karin Leeuwenhoek

Picpoul de Pinet wordt gemaakt van het druivenras picpoul, ook wel gespeld als piquepoul. De wijn heeft als handelsmerk dat-ie wordt gebotteld in een lange, slanke, groene fles (Bouteille Neptune) met de naam Picpoul en rond ‘wapen’ op de hals en golfjes-reliëf bovenaan. De nabijheid van de zee zorgt voor zowel fraîcheur als ziltigheid in de wijn. Je proeft letterlijk de zeewind en het zonnige zuiden.

De Picpoul van de familie Jourdan is zeer droog en zuiver, met in de neus groene appel en verse groene hartige kruiden zoals venkelloof, plus hints van peterselie en lavas. Subtiel, niet heel uitgesproken, wel heel zuiver. Hetzelfde geldt voor de smaak. Alles klopt, alles is subtiel en in balans, prettig droog maar niet té, idem dito voor de zuren. Een minitinteltje en een minibittertje, mooi zilt in de afdronk. Een serieuze maar zeer aangename, hartige wijn die erg lekker drinkt (13% alc.). Een verademing na een aantal slechte – voor de Hotlist geproefde – wijnen diezelfde week…

€9,95 bij De Gouden Ton

 

Ziereisen Heugumber 2018 €8,25

WAT…IS…DIT…GOED! noteerde ik – met CAPS LOCK – toen ik deze witte instapper van de Duitse druivenkunstenaar Hanspeter Ziereisen proefde. Op het drielandenpunt in het zuidwestpuntje van Baden, Duitsland, maakt hij Gutedel (oftewel Chasselas in Frankrijk, oftewel Fendant in Zwitserland) in alle prijsklassen. Je kunt het qua prijs zo gek maken als je wilt, maar wat siert het de meester als zijn instapwijn ook al zo duidelijk zijn unieke signatuur draagt.

De gutedel: dit vrij neutraal smakende druifje met zijn zachte zuren is geen crowdpleaser. Dankzij de hand van de meester wordt hier toch iets bijzonders van dit druivenras gemaakt. Door de spontane vergisting in groot Holzfass, gevolgd door 18 maanden(!) ‘sur lie’ rijping op de gisten proef je een iets wilde, natuurlijk maar uiterst vakkundig en precies gemaakte wijn.

Licht reductieve, vuurstenige tonen gaan hier prachtig samen met licht oxidatieve, notige tonen. Je ruikt en proeft pistache, appel en citroen, met een frisromige textuur. Beendroog (slechts 0,4 gram restsuiker per liter), umami en levendig. Een evenwichtige, lichte (maar 11%!) witte wijn met veel eigenheid en klasse. Een prachtig visitekaartje voor de andere wijnen van Hanspeter Ziereisen. €8,25 bij de specialist in Duitse en Oostenrijkse wijn: Winterberg Wijnen (bestellen gaat vooralsnog het handigst via mail: info@winterbergwijnen.nl of telefoon)

 

Kloovenburg The Gatekeeper White 2019 €9,95

Jolandie Fouché groeide op in de Zuid-Afrikaanse regio Swartland en is zowel de getalenteerde wijnmaakster van Kloovenburg als van haar eigen label Woman & Wolf Wines (alsmede van de boeiende Owner’s Reserve 2017 Colombard en nog meer leuke side projects…). Dit goed bewaarde geheim uit Swartland bestaat voor bijna 80% uit Chenin Blanc met daarnaast iets Grenache Blanc, een fractie Verdelho en Roussanne.

Een originele witte blend met een al even gaaf label, dat doet denken aan een mysterieuze en knap getekende tattoo. De afbeelding verwijst naar de toegangspoort van Kloovenburg in Riebeek-Kasteel, met daarop gebeeldhouwde vogels die de wacht houden over het landgoed.

Fascinerend aan deze superzuivere wijn vind ik de combinatie van ‘zoetig’ en hartig; hij is goed droog en strak in de mond, maar er is ook rijp fruit met een zweem van zoetheid (13,5%). In de geur krijg je eerst een impressie van groentebouillon, die in de smaak overgaat in (witte) peperigheid, bananen- en perzikpuree en citrus. De wijn is strak, schoon, heeft hoge (citrus)zuren en een ziltige, lichtzoutige afdronk. Ver weg proef je ook iets lichte toast, vermoedelijk van een gedeeltelijke of subtiele houtrijping.

Een complete, originele Zuid-Afrikaanse witte die het goed doet bij allerhande seafood. €9,95 bij Siersma Wijnadvies

 

Domaine de Marotte Cuvée Luc 2020 BIO €8,95

Misschien kunt u zich die tv-uitzending van De Rekenkamer nog herinneren, waarin wijnboer Daan van Dijkman voorrekende wat de absolute bodemprijs is van een fles wijn in de winkel (hier is-ie terug te zien).

Daan en Elvire van Dijkman emigreerden in 1997 naar Zuid-Frankrijk en produceren daar al sinds 1998 biologische wijn op hun Domaine de Marotte, aan de voet van de Mont Ventoux. Ze werkten van meet af aan biologisch op hun inmiddels 28 hectare wijngaarden – waarvan de oudste stamt uit 1902! – en kregen in 2011 de officiële bio-certificering (Ecocert).

De witte Cuvée Luc, vernoemd naar hun middelste zoon, is een stuivend fruitige en volle blend van 40% Grenache Blanc, 15% Viognier, 15% Roussanne (ondanks de vermelding op het etiket dit jaar geen Marsanne), 10% Vermentino en 10% Clairette. De eerste indruk die je opsnuift doet zowaar denken aan een volaromatische Sauvignon Blanc, met al die passievrucht en grapefruit. Maar dan ruik en proef je ook verse abrikoos en bananenpuree, zachte aroma’s die passen bij de zachte, ronde smaak, ondanks de heerlijk sappige zuren. Volfruitig, kneiterzuiver en tintelfris, tintelt zelfs iets in de mond. Duidelijk zilt in de milde afdronk, die wordt afgemaakt met een flinke snuf witte peper.

Wat een TOPPER®; zomers, zuiver, fruitig, vol, expressief, mild en fris tegelijk, zilt en spicy in de afdronk. En dat voor de Oudhollandse prijs van €8,95 bij Wijn aan de Kade… Domaine de Marotte is voor mij alleen al vanwege deze Cuvée Luc Neerlands trots aan de Mont Ventoux.

ROOD:

Domaine La Tour Beaumont Gamay 2020 €9,95

Als je in de zomer graag gekoelde, lichte, soepele en héél erg Franse rode wijn drinkt: ga-mee!

Gamay noir (spreek uit als: ga-mee) is een meegaand druifje; makkelijk zowel in de wijngaard als in het glas. We kennen ‘m van de Beaujolais maar ook in delen van de Loirestreek staat er redelijk wat aangeplant.

Domaine La Tour Beaumont is een ster in de productie van vins des amis, ‘vriendenwijnen’: simpelweg lekkere, pure, karaktervolle wijn voor alledag (die volgens Nicolaas Klei uiteraard rood en Frans is!). Wijnen die je graag naar achteren glou-glout met je gezelligste en meest Bourgondische vrienden. Vorig jaar stond hun Cabernet Franc in de Hotlist.

Het familiebedrijf ligt in de Haut-Poitou, een gebiedje dat sinds 2011 ook een officiële Appellation d’Origine Contrôlée heeft. Het ligt zeer zuidwestelijk in de Loire, iets boven Poitiers, 90 kilometer onder Saumur en Tours, in de regio Poitou-Charentes (zie kaartje). Specialiteit: frisse witte wijnen van sauvignon blanc en rood van cabernet franc, soms pinot noir en af en toe: gamay noir…

Enkele eeuwen terug werd het, toen nieuwe en concurrerende, druivenras gamay niet echt als ‘meegaand’ gezien, getuige de woorden van de Bourgondische graaf Philippe in 1395:

“… een kwaadaardig druivenras genaamd gaamez, dat grote hoeveelheden druiven levert […] En waarvan de wijn schadelijk is voor menselijke wezens, zozeer dat zij er, naar verluidt, ernstige ziektes van hebben gekregen. [….] Daarom bevelen wij u om deze stokken binnen 5 maanden te rooien, waar ze zich dan ook in ons land bevinden.”

Deze fatwa, bedoeld om alles bij het oude te houden, had niet het gewenste succes. Ook in latere eeuwen werden er van hogerhand nog regelmatig banvloeken over de populaire gamay uitgesproken, maar vooral de wijnboeren uit het uiterste zuiden van de Bourgogne, de Beaujolais, werkten niet mee. Het was juist zo’n makkelijke, lekkere normale druif. Ook bij La Tour Beaumont in de Loire weten ze er wel raad mee.

Hun Gamay (IGP Val de Loire) is elegant, soepel, vrolijk, fruitig, sappig, ongecompliceerd, meegaand en simpelweg lekker. Hij smaakt puur en fris, zonder (merkbare) houtrijping, heel direct, met een mix van allerlei rood fruit en soepele tannine, lekker droog, fruitig en fris; niets meer en niets minder. Echt rode wijn zoals rode wijn van oudsher bedoeld is: om van te drinken. Licht (13%), lekker en ongecompliceerd. €9,95 bij Wijnkoperij Platenburg (Les Généreux)

 

Von der Mark-Walter Spätburgunder 2018 €9,95

Vorig jaar noteerde ik bij deze Duitse Pinot Noir uit Bad Bellingen, Baden: ‘Steengoed, maar zit nu nog te strak in het korset; terugproeven voor Hotlist 2021, dan kan deze wijn PERFECT zijn’… En inderdaad: wat een TOPPER® hebben we hier!

Het viel in april 2020 namelijk op dat de wijn drie dagen na opening veel opener smaakte en mooier, weelderiger was geworden. Dat (verbetering door tijd en zuurstof) is in de regel een goed teken; het betekent dat een wijn de kwaliteit heeft om mooi te rijpen – maar natuurlijk ook dat-ie nog wel wat mág rijpen…Een jaar later smaakte deze eerder nog een tikje drogende en gesloten Spätburgunder namelijk beduidend harmonischer, ronder, zelfs wat ‘zoeter’.

De spätburgunder druiven zijn spontaan vergist, met de natuurlijke gisten, en de wijn rijpte in barriques. Zacht rokerig, als van in de openhaard knisperend hout waarvan je de rook opsnuift in de frisse avondlucht. In de neus ook iets ijzer en vuursteen. In geur en smaak duidelijk wilde kersen/krieken, verwelkte rozen en een spoortje Amaretto toe. Licht verteerbaar en fris, met fijne zuurtjes, maar toch vol, zacht en weldadig dankzij de soepele, fluweelzachte tanninestructuur en subtiele, chique tonen van de houtrijping zoals nougat, getoast eikenhout en vanille. 13,5% alcohol.

Klinkt dat niet als de perfecte lichte rode comfort wine, mét elegante zuren en finesse, voor <€10? Dat is het ook, naar mijn mening… Zoals elke fijne Pinot heerlijk bij een rotisseriekippetje of paddenstoelgerechten, rauwe+gemarineerde zalm en tonijn of bij deze rokerige aubergine. Heerlijk ook, die schroefdop.

€9,95 bij bij Wijnkoperij Platenburg (Les Généreux)
NB: Mocht jaargang 2018 op zijn, koop dan absoluut de 2019 – maar vergeet niet ‘m wat extra zuurstof te geven, in glas of karaf, zodat deze beauty zich kan openen en zich volledig kan tonen.

 

Karas ‘A Tale of 2 Mountains’ Red 2018

In 2017 schreef ik al eens lovend over de Karas Red, de Armeense rode blend (van de internationale druivenrassen syrah, tannat, cabernet franc, petit verdot en montepulciano, aangevuld met de lokale kndoghni). Deze ‘Tale of 2 Mountains’ vind ik hiervan het nog toegankelijkere en beter betaalbare zusje. De wijn werd eind 2019 door Karas Wines gelanceerd.

De blend bestaat uit 60% areni noir – Armenië’s belangrijkste lokale druif – en 40% malbec. Ook deze wijn is weer gemaakt door wijnmaker Gabriel Rogel bijgestaan door ’s werelds beroemdste flying winemaker: Michel Rolland. Deze Franse oenoloog groeide op op Pomerol-château Le Bon Pasteur, werkte voor vele grand cru châteaux in de Bordeauxstreek en bracht zo mogelijk nog meer rode wijnproducenten buiten Frankrijk tot grote hoogte – mede dankzij zijn feilloze gevoel voor wat de wijndrinker wil. Sleutelwoorden: fruitig, spicy en fluwelig zacht.

In deze rode Karas ‘A Tale of 2 Mountains’ vind je die elementen zeker terug: je ruikt versgemalen zwarte peper, rijp rood bessenfruit, bramen en vers tabaksblad. De wijn is lichtvoetig en sappig, met frisse zuren. Je proeft bramensap, afgemaakt met zwarte peper, en een zijdezachte, poederige tanninestructuur. Hij is lekker droog, fruitig en peperig en lijkt licht, ondanks de gangbare 14% alcohol.

Een elegante, sappige en moderne rode wijn, afkomstig uit het oudste wijnproducerende gebied van de wereld: de Armeense Armavir-regio – vlak bij de berg Ararat (die van wijnbouwer Noach en zijn ark; sla Genesis 8 en 9 er maar op na in de Bijbel), – een streek die maar liefst 6200 jaar wijnmaakhistorie heeft… €9,95 bij Siersma Wijnadvies

 

Home Run Zinfandel 2018 €6,45

Een typische Lodi Zinfandel. Amerikaans eikenhout is het eerste waar je aan denkt als je aan deze Californische wijn snuffelt (vanillekaramel, licht rokerig, kruidig hout, kokos…), maar daarnaast – ook al is-ie niet heel geconcentreerd – zit er volop jammerig aardbeien- en bosvruchtenfruit in.

Aangenaam droog, de tannine is aanwezig maar zeker niet te stroef, hetzelfde geldt voor de zuren. Deze Zin is niet complex, wél lekker zacht en ‘dik’ – qua smaak dan, want de wijn zelf is niet supergeconcentreerd, het is vooral de ‘make-up’ van eikenhout en zondoorstoofd fruit die het ’m doet.

Een ‘hoerige’, makkelijke maar toch bevredigende wijn, voor een al even zacht prijsje. Leuk spul, makkelijk scoren, inderdaad een home run! 14% alc. €6,45 bij Bovino.nl

 

… dat was ‘m weer; de selectie voor de Vinoblogie Hotlist 2022 is alweer begonnen!

Volg Vinoblogie op Facebook en Instagram of abonneer je hieronder op de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Wees de eerste om te reageren

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.