Hier is-ie weer: de jaarlijkse Vinoblogie hotlist
10 favoriete wijnen onder de 10 euro
Dit zijn mijn tien TOPPERS® onder een tientje voor 2020 – niet in volgorde van voorkeur overigens, maar in volgorde van ‘stevigheid’ – in de categorieën mousserend, wit, rosé, rood en versterkt:
BUBBELS: (voor proefnotities zie onder)
Monte dei Roari ‘Sortie’ Vino Bianco Frizzante (BIO) €9,75
Heerlijk licht onstuimig spul
WIT: (voor proefnotities zie onder)
Kranz Riesling Trocken 2019 (BIO) €9,95
Helderebergbeekjesfruitwater
Aotearoa Marlborough Sauvignon Blanc 2019 €9,83
Weinig verbetermogelijkheden
Serre de Guéry ‘Conseil’ Gewurztraminer 2018 €9,95
Mon conseil: frisdroog, spicy en aromatisch
ROSÉ: (voor proefnotities zie onder)
Portal da Calçada Vinho Verde Rosé 2019 €8,95
Groene rosé die drinkt als limonade
Bodegas Piqueras El Picoteo Rosado 2018 (BIO) €6,85
Biologische allemansvriend uit Almansa
ROOD: (voor proefnotities zie onder)
La Tour Beaumont Haut Poitou Cabernet Franc 2018 €9,95
Veel vrolijke vriendenwijn voor verrassend weinig geld
Villa Wolf Pinot Noir 2017 €9,95
Beestachtig lekkere Spätburgunder
Niepoort Fabelhaft Tinto 2018 €9,99
Sprookjes(bos)achtig Portugees rood
VERSTERKT: (voor proefnotities zie onder)
Niepoort Tawny €9,99
Nieuwe port van Niepoort
Hieronder volgt een beschrijving van elk van de 10 TOPPERS®
MOUSSEREND:
Monte dei Roari ‘Sortie’ Vino Bianco Frizzante (BIO) €9,75
Biodynamische frizzante naturale uit de omgeving van Verona en het Gardameer. 2019 is al de vijfde jaargang die geïmporteerd wordt door Vinoblesse (sinds 1986 importeur van kleinschalig en zo natuurlijk mogelijk geproduceerde wijnen, de meeste biologisch of biodynamisch gecertificeerd). Mijn kennismaking kwam met de 2018: wat een heerlijk, heilzaam, verkwikkend, licht bruisend spul is dit!
Het lichte, natuurlijke parfum van nootmuskaat en bloemetjeszeep wordt in de mond aangevuld met de sappigheid van biologisch (troebel) appelsap en (muskaat)druiven en ondersteund door licht romige, frisse zuren en een zachte, opwekkende mousse… Druivig, floraal en mooi droog van smaak. Fris, licht en energiek van karakter, met maar 11% alcohol. De lactische (‘boerenzuivel’) hint, frisromige zuren en gistbezinksel geven ’m extra body en lengte.
Tjitske Brouwer van Vinoblesse vond de wijn in 2016 op de beurs van ArteNova, de Italiaanse fabrikant van aardewerken amfora’s; de basiswijn van de Sortie wordt namelijk deels op amfora vergist. Monte dei Roari’s Alessia Bertaiola vertelt:
‘De druiven zijn een ‘fieldblend’ uit een 45 jaar oude wijngaard, waar de witte rassen door elkaar staan aangeplant: malvasia, trebbiano (=trebbiano toscano=ugni blanc in Frankrijk), bianca fernanda (=cortese), moscato en trebbianello (=friulano=sauvignon vert/sauvignonasse in Frankrijk). Na een inweking van de ontsteelde druiven met de schillen vergist het sap deels op amfora, deels op staal. We gebruiken geen sulfiet en de fermentatie gebeurt met de druifeigen gisten. Die wordt op gang gebracht met een ‘pied de cuve’ van gistende most van dezelfde druiven die we een week eerder geplukt hebben. In maart/april voegen we aan de uitvergiste basiswijn wat hele zoete most (passito) van ingedroogde garganegadruiven toe en gaat hij op fles – traditiegetrouw de week voor Pasen – om daarin een tweede natuurlijke vergisting te ondergaan. In geen enkele fase van de vinificatie gebruiken we sulfiet omdat ons basismateriaal uit zorgvuldig geselecteerde gave, gezonde druiven bestaat. Mijn man is de vierde generatie in het familiebedrijf en ik help vooral in de kelder mee, maar ook in de wijngaard. We begonnen als biologisch bedrijf maar misten nog iets, we wilden nog een stapje verder gaan, en dat vonden we in de biodynamie.’
Bij wijnrestaurant Zoldering dronk ik de mousserende rosévariant Rossanel – na een copieuze maaltijd en vele mooie wijnen nog wel! – en dat was ook al zo’n feest. Natuurlijke levenselixer-limonade. Net als de witte Sortie gebotteld onder kroonkurk, ter verhoging van de pure feestvreugde. Uiteraard ongefilterd; als je ‘m goed gekoeld en zoveel mogelijk rechtop houdt kun je heldere glazen schenken.
Waarschijnlijk het laatste jaar dat deze bijzondere pét-nat (pétillant naturel), in dit geval van een natuurlijke tweede vergisting op fles, nog onder een tientje zit – zeker als je ziet hoeveel handelaren in andere landen al voor deze wijn vragen… Aanvallen dus, roarrrrrrrr! €9,75 bij Vinoblesse
WIT:
Kranz Riesling Trocken 2019 (BIO) €9,95
Weingut Kranz’ Rosé van Spätburgunder is al zo bewierookt eind april in De Volkskrant dat ik in deze Hotlist mijn witte favoriet naar voren schuif: hun droge ‘basis’ Riesling (VDP.Gutswein). Een archetypische Duitse Riesling die je met zijn vitale zuren en fruit wakker schudt en weer even duidelijk maakt waarom Riesling drinken zo leuk is.
De 2018 was een voltreffer tijdens het 15-jarig jubileum van Winterberg Wijnen (november 2019 in Restaurant Merlet* Schoorl) waar ook de gezellige, jonge Boris en Kerstin Kranz zelf aanwezig waren: vrij uniek deze kwaliteit, karakter en zuiverheid in deze prijsklasse, gecertificeerd biologisch bovendien. Nu de nieuwe jaargang! 2019 was voor de wijnboeren in de zuidelijke Pfalz lastig vanwege hittegolven in de zomer en regen tijdens de oogst; nou, daar is hier niets van te merken – ik proef de zuiverheid van heldere bergbeekjes. Veel fruit in de neus: limoen, ananas, perzik, appel. In de spatzuivere smaak proef je een heel lichte stenig-mineralige ondertoon die doet denken aan mineraalwater. Markante hoge, lentefrisse zuren en een mooi droge smaakstijl (4,7 gram restsuiker per liter), ondanks het vele zoetzure fruit.
De Gutswein (zeker van een VDP.Weingut; met ingang van jaargang 2011 is Boris Kranz VDP-lid en gelden zijn Kalmit Riesling en Weissburgunder als Grosses Gewächs) is het visitekaartje van een wijnhuis en moet dus deugen; missie geslaagd ✅, met vlag en wimpel. Dit soort schone-bergbeekjes-achtige frisheid en zuiverheid kom je alleen tegen bij top-Rieslingmakers in koele klimaten; deze wijnmaker verdient een Kranz.

Heerlijke, hoogfijne wijn om iets frissigs bij te eten: van een tomaten-basilicum- of ‘Asian style’ salade tot frisromige hapjes; denk aan verse roomkaas, bieslook of lente-ui, forel, rivierkreeftjes. Frisse kruiden zoals basilicum, citroengras, limoenblad en koriander en pittigheid geen bezwaar.
Als je heel goed kijkt zie je op de achtergrond van het etiket een gestyleerd aapje, de Ilbesheimer Affe, van oudsher een spotnaam voor de inwoners van Ilbesheim, zoals elk dorp in de regio een dierenkoosnaam heeft… Vanwege het strakke label kan ik het hebben.
€9,95 bij importeur Winterberg Wijnen van Neerlands sympathieke Duitse-wjjn-wizard – tevens voormalig leraar Duits en zoon van een Duitse moeder – Marco Winterberg. Bestellen gaat vooralsnog het beste per mail (info@winterbergwijnen.nl) of telefoon, maar Marco heeft me verzekerd dat een volwaardige webshop in aantocht is…
Aotearoa Marlborough Sauvignon Blanc 2019 €9,83
Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc die gewoon goed voelt en in balans is; niet het overdreven zoet vs. zuur dat Marlborough Sauvignons zo vaak karikaturiseert.
Wel die expressieve neus met passievrucht en sappige gele paprika, grapefruit en iets peren(drups) en natuurlijk de onvermijdelijke kruisbessen. De smaak gaat daar naadloos in over, is fris en licht, maar toch vol.
Ik zie verbetermogelijkheden voor de afdronk, maar drink dit glas absoluut met plezier leeg. 12,5%. Fijne droge, supersappige en stuivend fruitige borrelwijn. €9,83 bij Bovino
Serre de Guéry ‘Conseil’ Gewurztraminer 2018 €9,95
Rozen! Lychee! Spicy, aromatisch en frisdroog. Een Gewürztraminer uit le Sud de France (Minervois); hoogst ongebruikelijk, héél goed geslaagd!
In de smaak beendroog met hoge frisse zuren en daarnaast al die rijke Gewürztraminer aroma’s: rozen en lychees, vers gemalen peper en nootmuskaat, bananenpuree. Fijn bittertje halverwege de afdronk, waarin het pepertje/nootmuskaatje en de romige banaan lang blijven hangen. Heerlijk aromatisch én fris én licht verteerbaar – verraderlijk, want deze wijn heeft toch wel degelijk 13,5% alcohol; niet veel voor een Gewürztraminer misschien, wel voor een mens.
Château Guéry ligt in Azille, in het hart van de Zuid-Franse Minervois, op 25 kilometer ten noordoosten van de Middeleeuwse katharenburchtstad Carcassonne. De druiven voor deze ‘Conseil’ Gewurztraminer groeien ongetwijfeld in een relatief koele wijngaard die profiteert van de alomtegenwoordige wind in dit gebied, want de aromatische rijpheid is heel mooi en toch staan daar goede zuren tegenover. Knap gemaakt en verrassend. Lijkt met zijn lichte, frisse en droge stijl meer op een Gewürztraminer uit Alto Adige (=Südtirol) dan de bekendere rijke stijl uit de Elzas, maar ligt qua prijs een stuk lager:
€9,95 bij Noordman Wijnimport (met code: Vrienden15 ook nog 15% korting op alle bestellingen ✅)
ROSÉ:
Portal da Calçada Vinho Verde Rosé 2019 €8,95
Een Vinho Verde gemaakt van blauwe druiven (sousão) met een hele bleke (Provence) rosékleur die drinkt als limonade. De aroma’s zijn al even lichtvoetig: knapperige rode fuji-appel en sappige granny smith, bestrooid met kaneel als in grootmoeders appeltaart.
Deze wijn zit hoog in de zuren en — zoals het een Vinho Verde betaamt — specifiek in het speekselopwekkende appelzuur ? (dat in deze moderne wijnen niet wordt omgezet in melkzuur); daar moet je van houden. Het water loopt je ervan in de mond, of je nu wilt of niet. De zuren krijgen tegenwicht van iets restzoet, dat je bijna niet proeft maar de wijn wel extra vrolijk maakt.
Een vrolijke, frisse, lichte (12%), zonnige roséwijn die garant staat voor sweet memories☀️ €8,95 bij De Gouden Ton
Voor de liefhebbers van klassieke witte Vinho Verde is ook de witte Portal da Calçada een aanrader (11,5%): groene appeltjes en hyacinten, flinke, sappige zuren en nog iets droger dan de rosé variant. Top bij mediterraan en rauw seafood, doet het ook goed bij frisse Aziatische gerechten (met gember, limoen, komkommer, koriander…) Ook €8,95 bij De Gouden Ton
Bodegas Piqueras El Picoteo Rosado 2018 (BIO) €6,85
Almansa is een gebied nabij de (zuid)oostkust van Spanje waar vroeger vooral rode bulkwijnen vandaan kwamen en waar de wijnprijzen door die reputatie nog steeds een stuk lager liggen. Mede dankzij het droge klimaat kan Bodegas Piqueras er bovendien biologisch werken. Tel uit je winst, met deze fijne, zuivere bio-rosé van 100% syrah voor €6,85.
De syrahstokken staan op zo’n 700 meter hoogte en worden niet geïrrigeerd. De druiven worden ’s nachts geoogst en blijven 12 uur in contact met het sap om kleur en aroma’s af te geven, waarna de persing en de koele vergisting volgen.
De wijn is uitgevoerd in een vrolijke limonadekleur, maar vervolgens prettig droog en fris. De geur van rode appeltjes trekt door in de smaak en wordt daar aangevuld met een hint basilicum. De frisse afdronk met een klein bittertje en bite smaakt naar meer. Drinkt als limonade maar is droog, dorstlessend, zuiver en sappig. 13%.
Picoteo betekent snack/hapje/tapa en daar gaat deze rosé perfect bij. Met praktische schroefdop (in bijpassend roze). €6,85 bij Wijnkoperij Platenburg; inladen maar en het terras op voor BBQ of borrel!
ROOD:

La Tour Beaumont Haut Poitou Cabernet Franc 2018 €9,95
Wat is dit veel mooie rode Loire vriendenwijn voor verrassend weinig geld! Net als voor de vorige wijn geldt dat deze wijn uit een vrij onbekend en onbemind gebied (Haut-Poitou) komt en anders zomaar 1,5 keer zoveel zou kunnen kosten.
De stralende kleur doet denken aan frambozen-bramensap en dat sappige fruit is precies wat je proeft in de smaak. In de geur frambozen, kalk, wat potloodslijpsel, rode paprika en bessen: très Loire, très Cabernet Franc. Prachtig. De wijn is lekker sappig en droog, heeft structuur en hoge zuren maar doet niet moeilijk. Frambozen ook in de afdronk. 13,5%. Dit is nou precies die lekkere rode ‘vriendenwijn’ uit Frankrijk die je wilt bij de paté, rillette of een gegrild kippetje. Of bij een ratatouille van paprika en aubergine. Of in de oven gegaarde lentegroenten.

De AOC Haut-Poitou is pas sinds 2011 een Appellation d’Origine Contrôlée. Het wijngebied ligt zeer zuidwestelijk in de Loire, bij Poitiers, 90 kilometer onder Saumur en Tours, in de regio Poitou-Charentes (zie kaartje). Specialiteit: frisse stijl wijnen van sauvignon blanc en cabernet franc.
Deze Cabernet Franc van Domaine La Tour Beaumont is elegant, vrolijk, fruitig, sappig en gewoon heerlijk; hier maak je vrienden mee.
€9,95 bij Wijnkoperij Platenburg en Margaret Wines
Villa Wolf Pinot Noir 2017 €9,95
In een vorig jaar deze Pinot eens ergens gedronken: toen prima mais pas pour écrir à la maison, maar dit oogstjaar is opvallend GOED! Met kruidig zwart en vooral rood fruit, een fijne rooktoets, bosgrond, iets kaneel, zwoel – ondanks de lekker frisse zuurgraad –, soepel en lichtvoetig (13%), maar niet te eenvoudig.
Villa Wolf in de Pfalz is onderdeel van het wereldberoemde Duitse wijnhuis Dr. Loosen in de Mosel. Ernst ‘Ernie’ Loosen heeft overigens – naar mijn weten – zelf geen doctorsgraad; hij rondde begin jaren 80 zijn wijnopleiding in Geisenheim af en studeerde nog een tijdje architectuur voordat hij in 1986 het wijnbedrijf Dr. Loosen van zijn zieke vader – een jurist en politicus – overnam, om echt wat te gaan maken van al die grootse rieslingwijngaarden langs de Mosel. In 1993 trad hij toe tot eliteclub VDP en in 1996 nam de wine personality het vervallen wijngoed JL Wolf in Wachenheim (noordelijke Pfalz) over en herstelde dit in volle glorie. Hiervandaan komen zijn Villa Wolf wijnen.
Sinds 2011 is de dagelijkse leiding van Villa Wolf in handen van het getalenteerde wijnmakersstel Patrick Möllendorf en Sumi Gebauer, die elkaar leerden kennen tijdens hun werk voor Dr. Loosen in Bernkastel (Mosel).
Met zijn impressies van open haardrook, zwarte kers, aardbei en balsamico, soepele structuur, elegante zuren en licht romige, zachte afdronk is dit een heerlijke toegankelijke Spätburgunder – eh… Pinot Noir – met alles erop en eraan! €9,50 bij De Gouden Ton
Niepoort Fabelhaft Tinto 2018 €9,99
Twee Niepoorts in de Hotlist 2020 — sja, dit is gewoon goed. En onder de €10!
De flamboyante Portugese Nederlander (hij heeft als vijfde generatie nog altijd een Nederlands paspoort!) Eduard Dirk van der Niepoort, beter bekend als Dirk Niepoort, is de huidige eigenaar van het legendarische port- en wijnhuis Niepoort in Vila Nova de Gaia dat opgericht werd in 1842.
Fabelhaft Tinto staat voor vrolijk, droog, klasse Portugees rood van ‘portrassen’ touriga franca, tinta roriz (=tempranillo), touriga nacional en tinta amarela uit de regio Cima Corgo, in het hart van de Dourovallei. Geen Portugees van het krachtige, houtgerijpte, robuuste of gestoofde soort, maar juist van het verteerbare en wel een beetje stoere, dat ook gekoeld heerlijk drinkt. De Nederlandse markt heeft het Duitstalige etiket gekregen – met een rijmend ‘fabelachtig’ stripverhaaltje verdeeld over 12 uitscheurbare postzegels – dat gek genoeg perfect past bij deze wijn: die is origineel, vrolijk en heeft serieuze klasse.
In de geur donker (bos)fruit, niet overrijp maar juist (bos)fris. Aroma’s van aardbei ook, zuidelijke peperigheid en iets kaneel. Ook een beetje boers en stenig/cementig. Hoge zuren en daardoor supersappig. Heel droog, niet robuust maar wel stoer! De tannine is iets drogend maar heeft toch een lichte, makkelijke structuur. Frisdroge afdronk. 13,5%. Erg geslaagde Portugees! Doordrinker. De kruidigheid en het donkere fruit maken dit ondanks alle fraîcheur en verteerbaarheid wel een echte Zuid-Europese wijn. €9,99 bij Gall & Gall
VERSTERKT:
De ‘nieuwe’ instap Tawny Port van het vermaarde porthuis Niepoort (sinds 1842), sinds eind 2019 in het assortiment van Gall & Gall. Misschien heb je ’m toen al langs zien komen als Vinoblogie Wine of the Week op Instagram.
In de blend zitten naast touriga nacional en touriga franca ook tinto cão, tinta francisca, tinta amarela, sousão, tinta roriz (=tempranillo) en nog meer lokale rassen… De druiven worden grotendeels nog met de voeten getreden in traditionele, zwembadvormige lagares en de tot 19,5% versterkte zoete rode wijn rijpt op klein eikenhout in Vila Nova de Gaia. Zo’n 3,5 jaar lang, waardoor het die goudbruine, tanige ’tawny’ kleur krijgt.
Deze Tawny is desondanks nog behoorlijk rood van kleur en neigt wat dat betreft enigszins naar een Ruby port. Ook qua ‘rode’ aroma’s. In eerste instantie ruik je jammy, overrijp rood fruit en kruidnagel, sinaasappelschil en iets muskatigs. Glühwein, inderdaad. In de smaak, en met wat zuurstof ook algauw in de neus, wordt deze Tawny wat serieuzer.
Het zoet en zuur is mooi in balans en naast het gestoofde rode fruit proef je rozijnen, dadels, (wal)noten en wat ze in Engeland Christmas cake spices noemen: een mengsel van korianderzaad, kaneel, nootmuskaat, piment, gember, kruidnagel, kardemom, bittere sinaasappel. De zuren geven goed tegenwicht tegen de 100 gram restzoet per liter (te vergelijken met de suikers in sinaasappelsap) en de 19,5% alcohol geeft extra pit. Zeer easy to drink maar wel serieus genieten.
Heel veel waar voor je geld, deze Tawny Port van Niepoort; dit bedrijf is niet alleen een marketing powerhouse maar ook echt een van de betere porthuizen. Fijn ook dat je met zo’n versterkte zoete wijn lekker lang kunt doen. Een Tawny blijft – dankzij z’n oxidatieve opvoeding en mits na opening bewaard in de koelkast – makkelijk enkele weken goed (men zegt zelfs twee maanden). Matcht mooi met harde kazen, charcuterie, chocola, gedroogde vijgen en noten. €9,99 voor een hele (75cl) fles bij Gall & Gall
… dat was ‘m weer, de selectie voor de Vinoblogie Hotlist 2021 is alweer begonnen!
Volg Vinoblogie op Facebook en Instagram of abonneer je hieronder op de nieuwsbrief
Wees de eerste om te reageren