Hier is-ie: mijn hotlist met 10 favoriete wijnen onder de 10 euro.
Dit zijn mijn tien TOPPERS® onder een tientje voor 2016 – niet in volgorde van voorkeur overigens, maar in volgorde van ‘stevigheid’ binnen de categorieën rosé, wit, rood en sherry:
ROSÉ:
Calmel & Joseph Villa Blanche Grenache Rosé 2015 €7,95
Domaine L’Enclos Rosé de Gascogne 2015 €7,95
Groot Parys Die Tweede Droom Vatgegis Rosé 2015 (BIO) €8,45
WIT:
Tarani Sauvignon Blanc 2015 €5,-
Casas del Bosque Sauvignon Blanc Reserva 2015 (BIO) €9,75 (normaal €10,95)
Bergsig Chardonnay Barrel Fermented 2015 €8,50
ROOD:
Gustavshof Jomax 2012 (BIO-dynamisch) €9,95
Porta 6 Vinho Tinto 2015 €6,50 (normaal €6,95)
Antonio Arraez Vivir Sin Dormir 2014 (BIO) €7,95 (normaal €8,95)
SHERRY:
Barbadillo Solear Manzanilla €8,25
Hieronder een beschrijving van elke wijn. De biologische wijnen krijgen de eretitel BIO mee 🙂 Gelukkig is op een natuurlijke manier en zonder gif werken een onomkeerbare trend, maar in het lagere prijssegment vind je (vanwege de hogere kosten en lagere opbrengsten) nog relatief weinig bio. Extra lof dan ook voor de 3 biologische en zelfs 1 biodynamische wijn(en) onder een tientje.
Vanwege het jaargetijde begin ik met de 3 rosé’s…:
ROSÉ:
Calmel & Joseph Villa Blanche Grenache Rosé 2015
Deze ‘Provence stijl’ rosé uit de Languedoc is licht, subtiel en vrij ongecompliceerd, maar heeft nét iets meer pit dan de meeste Provence rosé’s.
Spattend sappige rode Fuji-appel en watermeloen in geur en smaak, in de mond bijna vanille-achtig zacht maar ook fris en dorstlessend. Verslavend, zou je ook kunnen zeggen… De rosé die iedereen wil (door)drinken. Wordt geschonken bij De Librije***, Chapeau!** en De Echoput.
Heerlijk bij olijfjes, humus, baba ganoush, salade nicoise, bouillabaisse, ratatouille… Voor €7,95 verkrijgbaar bij Wereldse Wijnen
Domaine L’Enclos Rosé de Gascogne 2015
Spectaculaire, expressieve rosé van het ‘vergeten druivenras’ egiodola. De Gascognestreek (Zuidwest-Frankrijk) staat bekend om zijn fruitige en bloemige witte terraswijnen van o.a. colombard en gros manseng. Een rosé uit deze streek is vrij uniek, en een rosé van de egiodoladruif al helemaal…
Normaal gesproken zou deze lokale blauwe druif een stevige, tannineuze en vrij alcoholische rode wijn opleveren, maar met kort schilcontact ontstaat er een wonderlijk aromatische en lichtvoetige (11,5%) rosé die helemaal in het superfruitige en florale smaakprofiel van de Gascognewijnen past – alleen net wat interessanter en geconcentreerder. Heel veel roze grapefruit, wat rode appel, passievrucht en ander sappig tropisch fruit en een vriendelijke doch sprankelende zuurgraad.
Een ontdekking! €7,95 bij Il Divino
Groot Parys Die Tweede Droom Vatgegis Rosé 2015 (BIO)
Serieuze, interessante stijl rosé van het Nederlandse stel Eric & Mariëtte Verhaak dat zich in 2002 op het wijnlandgoed Groot Parys in Paarl, Zuid-Afrika, vestigde. Zij werken hier biologisch, inmiddels zelfs bijna biodynamisch.
Deze op eikenhout vergiste (vatgegis) en gerijpte rosé van ruby cabernet (een kruising van cabernet sauvignon en carignan) heeft naast duidelijke fijne en sprankelende rode vruchtjes een oxidatieve, vanille-achtige toets dankzij de houtrijping van maar liefst 10 maanden. In combinatie met de stevige zuurgraad geeft dit bite, structuur en ruggengraat. Kan veel eten aan.
Sjieke rosé wijn met een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding: €8,45 bij Wine Matters
WIT:
Superfruitige en stuivend frisse sauvignon blanc, met grapefruit, buxus, passievrucht en ander friszuur exotisch fruit. Heb je zin in sauvignon, dan is deze aromatische Tarani uit Zuidwest-Frankrijk spot-on. Gewoon een topper voor dat prijsje: €5,- bij De Wijn Genoten
Casas del Bosque Sauvignon Blanc Reserva 2015 (BIO)
Als je van karakteristieke en expressieve sauvignon blanc houdt, fan bent van de stuivende en volaromatische Nieuw-Zeelandse/Nieuwe Wereld stijl en iets echt moois (en bovendien biologisch) wilt proeven, dan is dit wat je moet inslaan.
Spectaculaire sauvignon blanc met aroma’s van kruisbes, grapefruit, groene paprika en buxus, passievrucht, peer en komkommer die opvallend lang voortduren in de afdronk. Heeft een aangenamere zuurgraad, meer balans, concentratie en complexiteit dan de Tarani; zie hier het verschil tussen een echt leuke en een echt mooie wijn (in euro’s uitgedrukt: 5…).
Deze ‘Reserva’ krijgt ook nog een klein beetje (7%) houtrijping mee, wat de wijn extra rondeur en allure geeft maar de stuivende fruitaroma’s heerlijk in hun waarde laat. Officieel is deze Chileen inmiddels boven de 10 euro uit gekomen vanwege de ongunstige dollarkoers, maar deze zomer is hij nog verkrijgbaar voor de ouderwetse prijs van €9,75 bij Pasteuning.
Bergsig Chardonnay Barrel Fermented 2015
In de neus frisse citrus en appel, maar ook romige banaan en geroosterd brood met boter, die doorzetten in de smaak.
De wijn is krachtig, heeft een vetje én frisse zuren. Vooral in de afdronk is de licht rokerige, whisky-achtige toastsmaak te proeven, en wat geroosterde hazelnoot.
Het houtgebruik lijkt met de jaren bescheidener te worden bij deze op eikenhout vergiste en gerijpte Bergsig chardonnay. De ‘vanillesaus’ is weg, de wijn is nu wat subtieler en eleganter, de zuurgraad lijkt wat spannender en sprankelender. Maar nog steeds is de Bergsig een behoorlijk vette en volle, houtgerijpte pouilly-fuissé-style chardonnay voor wie niet kijkt op een onsje nieuw eikenhout meer (of minder). Zie ook mijn blogartikel uit 2015.
Voor €8,50 te koop bij De Wijn Genoten
ROOD:
2x fruitig en sappig rood dat ook in de zomer, licht gekoeld, heerlijk wegdrinkt, en tot slot een smeuïge krachtpatser:
Gustavshof Jomax 2012 (BIO-dynamisch)
Ik ben een fan van pinot noir oftewel spätburgunder. Van deze druif worden lichte, fris-sappige, tannine-arme en naar bos en kersjes riekende rode wijnen gemaakt waarvoor je mij ’s nachts mag wakker maken – en dat kan ik eigenlijk niet zo stellig zeggen over andere blauwe druivenrassen.
De cuvée Jomax mag zich een spätburgunder noemen maar wordt aangevuld met een klein percentage van de verwante st. laurent druif en in sommige jaren ook een fractie portugieser.
Het is een mooie, eenvoudige en betaalbare spätburgunder (Bourgogne pinot noirs zoals die van Romanée-Conti of Leroy zijn tegenwoordig de duurste wijnen ter wereld, zie http://www.wine-searcher.com/most-expensive-wines) die – afgezien van echte diepgang – wel alles in zich heeft wat een pinot noir of spätburgunder zo lekker kan maken.
Wilde kersen, rijpe bosbessen en cranberry’s, een vleugje rook en specerijen. Zeer soepel, licht, sappig en droog, maar met een zweempje zoet in de afdronk. Licht ook qua alcohol: 12,5%. Belangrijk om ‘m iets gekoeld te drinken.
Prijs: €9,95 (en dat voor een biologisch-dynamische wijn!), verkrijgbaar bij Wine & Roses
Porta 6 Vinho Tinto 2015
Zeer smakelijke en prettig eenvoudige rode Vinho Regional Lisboa op basis van tinta roriz, de lokale naam voor de tempranillodruif, aangevuld met wat typisch Portugese castelão en touriga nacional.
Donker fruit, kersenbonbons, wat peperige kruiden in de afdronk, rijp, prettig droog en zeker niet te zwaar.
Heerlijke doordrinker, een wijn en een fles die je acuut een onbezorgd vakantiegevoel geven. Boterzachte tannines en dito prijs 🙂 Een echte niets-aan-de-hand wijn; verwacht geen diepgang of een goed gesprek, maar gewoon heerlijk drinkplezier.
€6,50 (normaal €6,95) bij Wereldse Wijnen
Antonio Arraez Vivir Sin Dormir 2014 (BIO)
Biologische comfort wine van 100% monastrell (mourvèdre). Jammy en jammie. Droge, dikke, zachte rode wijn met een bijna zoete impressie van zongerijpt fruit. Gaat bijvoorbeeld prima bij tapa’s – veel knoflook geen bezwaar – maar heeft geen begeleidend eten nodig want is zelf als een vruchtengebakje… maar dan wel eentje van mooi gaaf fruit: gezonde, zondoorstoofde druiven en ander rood, maar vooral zwart fruit: bessen, bramen…
De wijngaard met 30 jaar oude stokken ligt in het warme en zonnige Jumilla, landinwaarts bij Alicante, op 650 meter hoogte. Dit zorgt voor grote concentratie en optimale rijpheid maar ook nog voldoende zuurgraad en aroma’s dankzij de koele nachten. Glijdt even makkelijk naar binnen als vruchtensap of jam, maar is dat officieel niet met zijn 14,5% alcohol 😉 De wijn is op het fruit gemaakt maar kreeg ook nog 4 maanden barrique-rijping mee, wat hem net een tikkie serieuzer maakt. De ludieke naam (‘Leven zonder slapen’) en initialen (AA) neem ik graag op de koop toe… wel een coole fles overigens. Ongecompliceerde, dikke vette smulwijn. Heel erg Robert Parker, maar dan wel lekker biologisch. Tijdelijk €7,95 bij Pasteuning (normaal €8,95)
SHERRY:
Barbadillo Solear Manzanilla
In deze hotlist mag mijn grote liefde sherry niet ontbreken. De Solear van Barbadilla stelt nooit teleur; Spaanser krijg je ze niet, een classic onder de sherry’s. Een manzanilla met de geur van olijven, kamille en de zee… Daarnaast frisse citrustonen, gedroogde appel en een fris-pikante afdronk van de flor-rijping. Qua wijn-spijs en als aperitief is een glas gekoelde sherry de bom! En juist de ziltige manzanilla-variant is bij uitstek geschikt bij visgerechten: van haring tot scheermessen tot oesters. Maar ook bij olijven, gerookte amandelen, sushi, lichte soepen of ibericoham… Probeer het eens uit en je bent verkocht. €8,25 bij Het Wijnkasteel
Barbadillo “Solear” manzanilla met haring (2016) was in de WFA haring/sherry test een geweldige combinatie. De haring werd schoon en zuiver zilt terwijl de sherry hier wat rijker werd.
Mooi! En ik blijf erbij, sherry maakt eigenlijk alles goed… 😉