Chardonnay Bergsig Estate 2013 (2014)

Hè hè, gelukkig kan ik ook een voordelige, jonge wijn (de 2014 is inmiddels verkrijgbaar) waar ik van onder de indruk ben op mijn blog zetten. Dat zou ik graag vaker doen, maar dan moet ik ze wel tegenkomen… Hierbij mijn favoriete huiswijn aller tijden: de Chardonnay van Bergsig Estate, uit het Breedekloof district in de Breederivier Vallei, Zuid-Afrika. Ruim onder een tientje. Hier is niks bio of biodynamisch aan, maar de smaak is doorslaggevend.

Bergsig ChardonnayEen echte eikenhout-vanille-rook-boterbabbelaar-beuker is dit. Er wordt door de Estate een mix van Franse en Amerikaanse barriques en vaten gebruikt voor de rijping van ca. 9 maanden, maar ik vermoed dat de balans flink doorslaat naar nieuw, stevig getoast, Amerikaans eiken. Of er zijn andere eikenhout-trucs toegepast. Toch doet dit mij denken aan een hele prettige Pouilly-Fuissé. Well done.

De behoorlijk gele kleur voorspelt al een flinke dosis hout… De neus: rokerig, zachte citroen, beetje banaan, vanillestokje. Ook de alcohol (14,5%) ruik je al, maar is erg mooi verpakt.

De smaak: vet… roomyoghurt, butterscotch, vanille, cupcakes (mijn variatie op ‘brioche’), een vleugje leer, rook en weer die rijpe banaan (‘bananenroomgist’ of Chardonnaygist CH9…? Lekker hoor). Genoeg zuren (mogelijk aangezuurd, zoals in deze warme gebieden vrij gebruikelijk is) en ook nog een heel klein bittertje in de afdronk. Perfect in balans – maar verre van subtiel.

De afdronk houdt ook nog eens lang aan. Vanilleroomyogurt, iets oxidatiefs van sherry, notigheid… wat een beuker is dit… Voor als je van chardonnay-chardonnay hout, eh, houdt 😉

Verkrijgbaar bij De Wijn Genoten voor 8,50.

PrintBergsig_score

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Wees de eerste om te reageren

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.