Meest gastronomische Verdicchio ever

Ik zal één keer de lange naam noemen van deze Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore ‘Campo delle Oche’ van Fattoria San Lorenzo uit 2011, maar daarna kan ik er kort over zijn: de meest gastronomische verdicchio ever.

campo_delle_ocheIk leerde ‘m kennen bij mijn favoriete wijnbar in Italië. Niet mijn favoriete wijn dacht ik nog, maar wat bleek deze spectaculair te zijn. Dit was het tegenovergestelde van een neutraal en fris verdicchiootje! Onlangs trok ik ’m thuis open bij een kreeftenbisque met Hollandse garnaaltjes en Chartreuse, vanwege de bij een verdicchio te verwachten anijstonen… topcombinatie. Zo ook met de verschillende soorten ravioli (spinazie-ricotta, porcini-truffel) erna. Ook perfect met romige of gegrilde vis, vegetarische gerechten en gerechten met kaas. Deze complexe wijn heeft zo veel bijzondere smaakaspecten dat-ie met vrijwel elk gerecht een prachtige harmonie of beter gezegd: synergie (‘het geheel is meer dan de som der delen’) aan kan gaan.

Proefnotities

Strogeel van kleur. Ziet er flink gerijpt uit, zeker voor een verdicchio, die je meestal jong en eenvoudig drinkt.
In de neus vrij intens en complex, tegelijkertijd een mineraal en mooi licht oxidatief aroma. Geroosterde hazelnoten en stro maar ook (vuur)stenigheid en kalk. Umami, associaties met een hele frisse, hartige Parmezaanse kaas in de neus. Iets citrus.
Qua smaak ook weer nootachtig (amandel), wat lindebloesem(honing), wat karamel. Levendige en spannende aroma’s. Milddroog en vol.
Zuurgraad en alcohol lijken gemiddeld, maar het alcoholgehalte blijkt bij nader inzien maar liefst 14,5% te zijn. Prachtig geïntegreerd.
Zachte zuren, heeft malolactische zuuromzetting ondergaan. Het fruit is zeer rijp geplukt: richting eind oktober.
Fruit is, behalve wat citroen, in de neus niet zo aanwezig, maar in de afdronk blijft er een impressie van rijp wit en geel fruit achter: rijpe peer en ananas.

Verdicchio Campo delle Oche3De wijn is volledig op RVS gemaakt (inclusief 18 maanden ‘sur lie’ RVS vatrijping), maar is zo rijk van smaak (met zelfs iets van vanille, en dus die karamel) dat je aan subtiele houtrijping denkt. Maar die volheid komt van de rijpheid van het fruit en de rijping op de gisten. Daarna krijgt de wijn nog 6 maanden flesrijping bij de producent voordat hij op de markt gebracht wordt.
De wijn is vergist met de eigen wilde gisten. Fattoria San Lorenzo werkt biodynamisch. Grote kans dat in de wijngaard van deze ‘Campo delle Oche’ Verdicchio (wat letterlijk ‘ganzenveld’ betekent) ganzen rondscharrelen, die ongedierte zoals slakken opeten en de grond tegelijkertijd bemesten.
Deze Verdicchio heeft een enorm volle, ronde, rijpe & gerijpte smaak met een lange afdronk die tegelijkertijd hartig is en rijp, bijna tropisch, fruit heeft… Spectaculaire, complexe, gastronomische wijn.

De 2011 kan niet beter meer worden, dus met dit jaar niet lang wachten met opentrekken… en opeten. Voor horeca te bestellen via Grape United, ca. 16,-
PrintPrint

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Wees de eerste om te reageren

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.