48 UUR AMSTERDAM

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN WINELIFE MAGAZINE #72 (zomer 2021)

 

48 UUR Terrashoppen in de hoofdstad met Niek & Karin

Oost, West, waar smaakt de wijn het best? Karin & Niek fietsten Amsterdam door, op zoek naar het meest relaxte of juist spannendste terras en het fijnste zomerse glas.

13 UUR Het Verre Westen

Oost, West, Noord, Zuid, Centrum… Waar te beginnen, met de meer dan 40 wijnbars die Amsterdam inmiddels telt? We gingen op onze eigen smaak af en op wat nieuwe tips! We trappen af in Het Verre Westen. Althans, we fietsen een stuk A’dam-West in, naar de eclectische, booming buurt De Baarsjes. Schuin tegenover de moskee zit hier op het Witte de Withplein wijnrestaurant Kien. Met groot terras, pal op het zuiden. Eigenaren Bart Dignum en Joost Brouwer, bescheiden maar met veel kennis van zaken en horeca-ervaring, openden op 8 maart 2020. Om 8 dagen later weer dicht te moeten. Het noodlot. Extra zuur: ze kregen geen overheidssteun omdat ze net waren begonnen. Kien kreeg vorige zomer een mooie restaurantrecensie in Het Parool en vanaf dat moment liep het gelukkig storm – tot aan de volgende coronasluiting… Zomer 2021 gaat hopelijk weer een goeie worden. Er is keuze uit zo’n 100 gastronomische wijnen voor elk budget. Bart: ‘We blazen bewust niet hoog van de toren, zodat mensen die hier komen echt verrast worden.’ Net zo onpretentieus maar simpelweg subliem is het gevulde eitje op de eetkaart. Niek: ‘Bestel er een glas (of fles) mousserende Vouvray van Vigneau-Chevreau bij en romig, fris en rijp vinden elkaar; genieten!’ Blijf vooral lekker zitten tot je de zon in het westen ziet zakken.

Op het terras van Kien in Amsterdam-West

15 UUR  Glouglou’en

Vlakbij vind je ook Bar Centraal en Fabus. De laatste, op de De Clercqstraat 105, heeft een klein terrasje met avondzon, maar vooral de waanzinnige Sloveense en Kroatische natuurwijnen zijn noemenswaardig. Evenals de hartverwarmende service van de knappe Kroatische Nada. Probeer hier bijvoorbeeld de unieke rosé van Batič of de Marany orange wine van Tomac, met daarbij een plankje mangalica ham, Istrische truffelworst en rauwmelkse kazen. Puur, echt en uniek. Een coup de coeur adresje!

Ook heerlijk glouglou’en van vin nature is het bij Bar Centraal op de hoek van de Ten Katestraat. Met natuurwijnen van overwegend Franse wijnboeren, passend bij de knusse inrichting met veel hout, kleurtjes en affiches. Natuurlijk is er altijd échte baguette en ook kun je hier goed creatief-Frans eten. Het was volgens de biodynamische wijnkalender een fruitdag, dus dat zal onze glouglou-ervaring van de gekoelde rode Es d’Aqui M&M versterkt hebben: frivool rood fruit, bloemen, verse specerijen, puur vergist sap! Het terras is hier hot & happening, met een broeierig sfeertje. Op een zwoele zomeravond, en helemaal overdag met het schouwspel van de Ten Katemarkt aan je linkerhand, waan je je in een Mediterrane stad zoals Barcelona of Lissabon. Als je niet bang bent voor vin nature – met vaak een vleugje boerenerf en een hint van velponlijm – en houdt van reuring en Bourgondische gezelligheid, dan is dit jouw hotspot!

17 UUR  Clos is open!

Van West fietsen we in één ruk door naar Oost. Eerst langs wijnrestaurant 4850. Dit Scandinavisch getinte, coole tentje op de Camperstraat 48-50 (tegenover de Spoedeisende Hulp van het OLVG ziekenhuis; altijd handig) is sinds de opening eind 2017 een topadres voor verwende wijndrinkers en sommeliers. Per 1 juli kun je er trouwens alleen nog van de 450 bucketlistwijnen genieten bij het eten, want 4850 is tegenwoordig restaurant-only.

Op het Beukenplein vind je wijnbar & restaurant Clos. Amsterdamse gezelligheid gaat hier samen met goede smaak. Rutger de Witte zette in een vorig leven de horecatak op van wijnhandel Grape District en opende op 5 maart 2020 de deuren van zijn ruime zaak Clos, inclusief megasfeervol terras. Om op 15 maart alweer te moeten sluiten vanwege C… en toen was Clos dus Closed. Afgelopen winter herhaalde dit drama zich. Hij kreeg geen NOW voor zijn vijf fulltimers, zelfs geen TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) via de nieuwe startersregeling omdat hij zich al eerder bij de KvK had ingeschreven. Maar daar wil hij het niet over hebben. ‘Ik kijk altijd vooruit. Nu kan ik weer mensen blij maken en daar gaat het om.’ Rutger leeft helemaal op als hij over wijn praat. Restaurantmanager Jochem Dekker, al 20 jaar horecaman: ‘De dag na Koningsdag gingen we weer open en draaiden we meteen 160 gasten op het terras. De wijnkaart wisselt elke twee weken; zo houden we het zowel voor de gast als voor het personeel spannend. Ons doel is een van de beste wijn- en eetplekken van de stad te worden.’ Ze zijn goed bezig, met de Bruant bubbel (de huiscava van El Celler de Can Roca*** toen dat restaurant nummer 1 van de wereld werd), geschonken in een Lehmann champagneglas. En vergeet van de fijne eetkaart met topgerechtjes en -delicatessen niet de huisgemaakte paté de campagne te proberen!

19 UUR  Oase in de stad

Even doorfietsen, want het terras van Merkelbach in Park Frankendael aan de Middenweg is vanaf 9:00 open, maar sluit om 20:00. Eenmaal aangekomen onthaast je à la minute: groen en bomen als ware je in een bos, een grindpad en het statige oude herenhuis Huize Frankendael. En dan die paradijselijke tuin: hiervoor zou je naar Overijssel of Limburg rijden! Alleen de bel van de tram die af en toe ver weg klinkt herinnert je eraan dat je in de stad bent. Niet alleen voor mensen is het hier een paradijs, ook voor bijen lijkt het een lusthof; ze vliegen af en aan op de zeeën van veldbloemen. Eigenaren Bodo Groen en chef-patron Geert Burema openden Merkelbach in 2008. Bodo: ‘Ik geniet nog elke dag van deze plek. Met sneeuw is het hier op z’n allermooist, vind ik.’ Sprookjesachtig, dat is het. Een bijzondere trouwlocatie ook; in de zomermaanden is het elke week raak. En de heren hebben smaak: de wijnen zijn origineel en van bijzonder goede, ambachtelijke producenten. Niek drinkt er zijn favoriete witte huiswijn Sables Fauves, expressief, zuiver en energiek, gemaakt van druiven uit de Armagnacstreek. Karin een glas Touraine rosé van François Chidaine; puur, vol en zonnig. Snel nog eens terug voor een lange liquid lunch in deze oase.

Merkelbach in Amsterdam-Oost/Watergraafsmeer

20 UUR. Wijnen, slapen, parkeren

Aan het begin van de Fizeaustraat in Oost, vlak bij treinstation Amsterdam Amstel, staat het 90 kamers tellende Hotel V met daarin bar-restaurant The Lobby. Het tegenovergestelde van een onpersoonlijk hotel met een te dure en onoriginele wijnkaart. The Lobby heeft een jaren 70 zitkuilsfeertje, met veel bruin en oranje, vetplanten, zelfs macramé. En die wijnen: honderden prachtflessen met prijzen die net zo vriendelijk zijn als de service. Je slaapt hier voor €100 per tweepersoonskamer, parkeren kost €25 per etmaal, maar is gratis als je komt lunchen en €5 voor dinergasten. Je kunt er tot laat eten (tot 21:30 bestellen) en in overleg kun je een groot deel van de wijnkaart ook per glas bestellen. En dan ook nog in mijn favoriete universele Gabriel glas. Op het terras drink je bijvoorbeeld een glas Domaine Tempier Bandol rosé 2020; volgens (bijna) iedereen de beste rosé ter wereld. Hij kan voor een rosé fantastisch ouderen, maar zo jong is deze iconische wijn (à €12 per glas) expressief aromatisch – stuivend haast – zacht en harmonieus, vol en gestructureerd van smaak. Een fris feestje van sappige rode Fuji-appel, passievrucht, grapefruit, bloedsinaasappel en tomaat, waar de mistral een air van verse Provençaalse kruiden overheen blaast… Rosé met de lengte en diepgang van de rotsachtige Rivièrakust.

11 UUR  Passende start

Op de as van Zuid naar Noord beginnen we de volgende dag – nee, niet op de Zuidas – in De Pijp. Om 11:00 starten we in wijnbar Paskamer in de Lutmastraat met een begeleide proeverij van het Duitse wijnhuis Meyer-Näkel. De zon schijnt al op het terras, maar voor dit gedeelte zitten we even binnen. Een serie grand cru Spätburgunders uit de Ahr moet tenslotte met aandacht verkost worden. Voor zomerse wijnmomenten kun je elke dag behalve maandag van ’s middags tot ’s nachts op het terras van Paskamer terecht en heb je keuze uit 200 wijnen waarvan er meer dan 50 ook per glas te bestellen zijn. Het idee: ‘De gast geeft aan waar die zin in heeft en wij stemmen de wijn af bij de gerechtjes, of bedenken juist de passende hapjes bij de gekozen wijn. Zo kun je shared dinen en heb je steeds een paar bordjes op tafel met begeleidende wijnen,’ aldus eigenaar Wouter Aalst. Met de wijneducatie van het personeel zit het hier wel goed: Wouter runt ook een WSET wijnschool, de Amsterdam Wine Academy.

Hardlopers op het terras zijn de Siciliaanse witte blend van grillo, catarratto en moscato en de Albariño van Pazo Señorans, ook omdat die goed passen bij veel van de hapjes. Qua rood doet de (gekoelde) Spätburgunder van Stefan Braunewell uit Rheinhessen het goed in de zomer. De wijnbar importeert die zelf en heeft zowel van de Spätburgunder als de Riesling een eigen Paskamer-botteling. Nog een leuke gimmick: altijd al een Tokaji Eszencia willen proeven, een Hongaarse rariteit en de zoetste, meest geconcentreerde wijn die er bestaat? Bij Paskamer kan het, voor €29,50 per lepel. Misschien wel het allermooiste dessert voor een wijngek.

Paskamer in De Pijp

13 UUR  Self-service op sterrenniveau

Rayleigh & Ramsay heeft inmiddels drie wijncafés verdeeld over de stad: aan het eind van de Overtoom, in de Spaarndammerbuurt/Westerpark en in de Van Woustraat, De Pijp. Elk filiaal heeft een lekker terras, bij ons op de Van Wou met picknicktafels en coole heaters die tevens dienstdoen als hanglamp. Binnen: hoge tafels met barkrukken en een bruin kroegsfeertje. En natuurlijk: de 100+ wijnen in dispenserkasten waaruit je zelf kunt tappen, met je wijnkredietkaart, in slokken of glazen van 25, 75 of 150 ml. Voor €16,50 boven op hun webshopprijs krijg je zelfs een hele fles geserveerd. Ook hier weer uitstekend glaswerk. Een topconcept, dat het toegankelijk maakt om exclusievere wijnen te proeven of gewoon een fles te laten aanrukken.

Ooit nog eens een dikke Penfolds Cabernet willen proeven? Bij Rayleigh & Ramsay kun je voor €4,10 een proefslokje Bin 407 tappen en drink je een fles voor €103. Bestel er een paar van de machtige maar verfijnde gerechtjes van de eetkaart bij en je hebt als een vorst gegeten en gedronken. Een ideale crossover tussen service en self-service. Op het terras is dé zomerhit de Spaanse Tarongino, een biologische sinaasappelwijn met maar 7% alcohol, voor 100% gemaakt van bio-sinaasappels uit Valencia. Ruikt als Cointreau, maar is vervolgens licht en fris, lichtzoet maar niet plakkerig, met fijne zuurtjes en een bittertje van de citrusschil toe. Verder kun je je hart ophalen aan Meursault tot Barolo en Pinot Grigio tot Sauternes, en in de themakasten wel 16 vins naturels.

Rayleigh & Ramsay

15 UUR  Sloeren op de sloep

In het centrum is een bekend adresje wijnbar Shiraz op de Lijnbaansgracht, vlak bij het Leidseplein. Je kunt er genieten van circa 250 verschillende wijnen uit de oude en nieuwe wereld, inclusief Libanon, Moldavië en Azerbeidzjaan. Voor erbij leuke internationale borrelhapjes variërend van pata negra tot tonijntataki en culinaire kroketjes. Wij dronken er een perfecte zomerse Château Saint Julien Provence rosé op de Shiraz-sloep. Huh? Ja, een zegen van corona zijn de ruimere terrasmogelijkheden. Bij Shiraz zochten ze hun toevlucht tot het water. Hier kun je, knus genesteld in de kussens op de boeg of achtersteven, of juist aan de hoge proeftafel in het midden, in de zon – of desgewenst in de schaduw van de 100 jaar oude plataan – lekker bijkletsen en borrelen. De ideale dateplek – Niek krijgt in elk geval extra zin in de zomer en ziet zichzelf hier al ‘sloeren op de sloep’!

De Shiraz-sloep op de Lijnbaansgracht in Amsterdam-Centrum

18 UUR  Chateau Amsterdam

Creatief, een tikje ruig en heel sympathiek; dat is het terras van Chateau Amsterdam op het Gedempt Hamerkanaal no. 139 (de navigatie brengt je er wel naartoe) evenals Bar Piquette in Amsterdam-Noord. Die laatste is hun pop-up en zit direct op de hoek aan het water, voor de Kromhouthal. Het Chateau van creatievelingen Remy Harrewijn en Tom Veugen is bekend om hun eigen wijn, gemaakt van (veelal biologische) druiven die in koelwagens naar Nederland worden gereden. Gelukkig worden de gebottelde flessen vervolgens lokaal verkocht en op bakfietsen bezorgd, dat scheelt weer. ‘We zijn een consumentenmerk, en onze locatie hier moet als het Dorpsplein van de stad zijn.’ De grappigste blends kom je er tegen, want regels zijn er niet: denk aan Duitse Riesling & Spaanse Moscatel. Inmiddels 20(!) verschillende cuvées.

Hun nieuwe zomerhit is de Piquette d’Amsterdam: circulair gemaakt van de uitgeperste druivenpulp die opnieuw gaat gisten door water en suiker toe te voegen. Het resultaat: een droog, mousserend, laag-alcoholisch, verfrissend en superfruitig drankje met snoephartjessmaak. Je drinkt het aan de houten tafels van Bar Piquette met uitzicht over het IJ en op de stad. Ter plekke kun je er stokbrood met dips, sardientjes, kazen van Kef, worst van Brandt & Levie en fruit bij kopen voor een picknick deluxe. Alternatief op een manier waar iedereen zich lekker bij voelt; een los en relaxed sfeertje. En dan maakt het restaurant van Chateau Amsterdam ook nog serieus lekker eten, met op de menukaart een mooie mix van Frans, mediterraan en exotisch.

Bar Piquette, aan het water bij Chateau Amsterdam in Noord

21 UUR  Oost, West…

Oost, West… na twee dagen terrashoppen is het heerlijk thuiskomen en onderuit zakken. We zijn het erover eens: zo’n wijnbarrentocht smaakt naar meer! Niek: ‘Maar nu eerst rust pakken, om morgen weer net zo enthousiast gasten te gaan verwennen in Café De Klepel.’ Karin: ‘Nog even met een groot wijnglas verveinethee op het dakterras namijmeren over onze mooie tour en dan gaat het licht hier ook uit.’ Goodnight Amsterdam!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Meest recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *