Column | Smurfenpap

Column Karin Leeuwenhoek WINELIFE#72 zomer 2022

Smurfenpap

Bordeauxse pap, kopersulfaat, bouillie bordelaise… in wijnlanden is het nog steeds een onmisbaar goedje. Wijnboeren wereldwijd spuiten deze blauwige substantie met regelmaat over hun wijnstokken om ze te beschermen tegen valse meeldauw, een schadelijke schimmelziekte. Wereldwijd, behalve in enkele landen waaronder Nederland en Denemarken; die zijn het braafste jongetje van de (wijn)klas. Hier is koper bij wet verboden voor gebruik als schimmeldodend middel in de landbouw. En terecht, want het is giftig en schadelijk voor het milieu, het hoopt op in de bodem en vervuilt het water. Ook al is het een natuurlijke stof, die in andere landen zelfs in de biologische(!) landbouw is toegestaan… LEES MEER

Column Karin Leeuwenhoek: Smurfenpap

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Meest recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *