Mousserende wijn van het jaar: Griesel Riesling Brut Tradition 2016

Het enige aan deze wijn waarvoor ik níét meteen viel, was de voor Nederlandse oren wat vreemd aandoende sprookjesnaam. Maar sinds het proeven – en inmiddels meerdere malen drinken – valt Griesel & Compagnie voor mij in de categorie waartoe een merk als Bang & Olufsen behoort op audiogebied: de top. De aparte naam neem je dan maar al te graag op de koop toe – en wordt zelfs een geuzennaam.

Een andere mousserende favoriet het afgelopen jaar was de prachtig gerijpte Van Volxem Sekt ‘1900’ Brut 2007 (zie Vinoblogie Instagram); ook een Riesling, maar de Griesel Riesling Brut Tradition 2016 wint het qua prijs-kwaliteitverhouding.

Proefnotitie

Deze Duitse Winzersekt heeft zuivere, frisse aroma’s van limoen, gele appels & pruimen, subtiele tonen van toast en brioche, hints van whisky, mokka en leer en een ruggengraat van uitgebalanceerde, elegante zuren. Veel karakter en een fijne complexiteit en lengte. Frisheid met een romig randje en een aangename, pittige mousse.

22 maanden ‘sur lie’ rijping op de gisten is niet eens zo gek lang (in de Champagne bijvoorbeeld is de minimale rijpingsperiode op fles 15 maanden waarvan 12 maanden liggend op de gisten, maar er zijn ook mousserende wijnen die pas na 10 jaar gedegorgeerd worden), en de bubbel is dan ook vooral fijn in de zin van ‘niet hard, prettig, aanhoudend, opwekkend en verfrissend’, en niet zozeer fijn in de zin van ‘heel klein’. Maar die smaak… die heeft zoveel karakter én finesse – knap. Dit heeft naast de Sekt-skills (zie de onderste paragraaf) ongetwijfeld te maken met de kwaliteit van de basiswijn, een Riesling uit 2016, die spontaan vergist is (zonder sulfietgebruik, om de natuurlijke complexiteit zich te laten ontwikkelen), ongefilterd, en een gedeeltelijke houtrijping kreeg. Daarnaast werd 10-15% vin de réserve, gerijpte wijn uit voorgaande jaren toegevoegd. Bescheiden dosage van 5 g/l, totale zuren 8 g/l, 12,5% alcohol.

Jong bedrijf, jonge wijnmaker

Griesel & Compagnie bestaat nog maar kort: in 2013 werd het bedrijf opgericht toen het zijn intrek nam in de oude kruisgewelf-kelders van de Hessische Staatsweingüter in Bensheim, in de wijnregio Hessische Bergstrasse. De Staatsweingüter zelf zijn verhuisd naar hun hoofdkantoor: Kloster Eberbach in de Rheingau. De jonge wijnmaker Niko Brandner (onthoud die naam!) kwam in dienst van de nieuwe Sektkellerei en vanaf 2015 zijn er Griesel Sekts op de markt. In de begintijd nog gemaakt van aangekochte druiven, inmiddels van druiven uit de 7,5 hectare eigen wijngaarden (chardonnay, pinot noir, pinot meunier, riesling).

Niko Brandner, de wijnmaker van Griesel & Compagnie

Prijzen en wapenfeiten

Eind 2018 werd Niko Brandner door de Duitse Vinum Weinguide uitgeroepen tot Aufsteiger des Jahres 2019. Zijn meest recente wapenfeiten: de Griesel Grande Cuvée Exquisit Dosage Zéro 2014 werd op Prowein 2019 de tweede Sekt van Duitsland (na Raumlands beroemde Triumvirat); eveneens dit jaar werd de Pinot Brut Nature 2015 eerste in de categorie ‘Burgunder Sekt’ en de Riesling Prestige Extra Brut 2014 eerste in de categorie ‘Riesling Sekt’ van Meiningers Deutscher Sektpreis 2019; en de Rosé Brut Tradition 2016 won het Proefschrift Wijnconcours 2019 in de categorie mousserende wijnen tot €20. Zelf vind ik Griesels Riesling Brut Tradition 2016 nog een stuk beter en aanbevelenswaardiger dan de Rosé Sekt vanwege zijn uitgesproken karakter in combinatie met de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Erg bijzonder voor deze prijs en daarmee mijn mousserende wijn van het jaar.

Een beetje van Niko Brandner en een beetje van Raumland

Hoe kan een Duitse Sekt zo goed zijn? Dat begint natuurlijk met een goede basiswijn, maar daarna komt hier vaak de naam van Duitslands beste sektmaker om de hoek kijken: Volker Raumland. In dit geval als leermeester; Niko Brandner leerde bij hem de fijne kneepjes van het vak. Volker Raumland is, naast zijn ongeëvenaarde eigen Raumland Sekts, jarenlang verantwoordelijk geweest voor het versekten van wijnen van vele Duitse topwijnhuizen, maar bouwt deze werkzaamheden al enkele jaren selectief af – zijn pensionering nadert bovendien. Niko Brandner staat nog aan het begin van zijn carrière, dus dat belooft nog wat…

En die naam? Sektkellerei Griesel & Compagnie is gevestigd in de Grieselstrasse 34 te Bensheim, in een historisch stadsdeel dat Griesel heet en aan de voet van een berg ligt. Een berg waarin ooit een hele donkere, vochtige, koude kruisgewelf-kelder is uitgehouwen, en waar tegenwoordig griezelig goeie dingen gebeuren.

Griesel Riesling Brut Tradition 2016, €17,50 bij Winterberg Wijnen

 

 

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (en gegarandeerd verder niks!)

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Een reactie

  1. […] Wijnmagazine Vinum riep Griesel&Compagnie onlangs uit tot Sekterzeuger des Jahres. Vandaag verkoos Karin Leeuwenhoek (www.vinoblogie.nl) de 2016 Riesling Brut Tradition van dit huis tot mousserende wijn van het jaar. We zijn superblij met onze recente aanwinst uit de Hessische Bergstrasse! Temeer vanwege de goede prijs/kwaliteit: € 17,50 per fles. Nieuwsgierig naar Karins verslag? Klik Griesel […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *